Četverodnevni radni tjedan: benefit ili dodatan stres?

Četverodnevni radni tjedan: benefit ili dodatan stres?

Reading Time: 3 minute

Iako je četverodnevni radni tjedan prava rijetkost među poslodavcima u Hrvatskoj, sve se više razgovara o uvođenju ove beneficije.

Zanimljivo je da u Velikoj Britaniji 70 kompanija u lipnju započelo probni četverodnevni radni tjedan koji će trajati 6 mjeseci. Djelatnosti koje su u ovom ‘eksperimentu’ su većinom restorani, maloprodaje, dobrotvorne organizacije i marketinške agencije. Naime, zaposlenici imaju jednaku plaću kao i do sada te se procjenjuje da će zadržati istu razinu produktivnosti.

Ovu ‘probu’ četverodnevnog radnog tjedna je pod vodstvom neprofitne organizacije 4 Day Week Global koja se godinama zalaže za smanjenje radnih dana u tjednu.

Motiviraniji, odmorniji i produktivniji zaposlenici

Modernije tvrtke počinju uvoditi četverodnevni radni tjedan kao jednu od pogodnosti za radnike. Ove godine su britanske tvrtke započele takozvani ‘pilot program’ ovakvog modela rada.

Provodi se testiranje ponašanja i zadovoljstva radnika narednih 6 mjeseci kako bi se zaključilo ostaju li produktivni i sretni sa četverodnevnim radnim tjednom.

Prema istraživanjima, nakon pandemije 89% radnika je prijavilo sve lošiju ravnotežu između privatnog i službenog života. Uz to, 62% njih je reklo da su iskusili značajan burnout tokom pandemije.

Već je poznato da je nakon pandemije pokret ‘Velike ostavke’ ili The Great Resignation ohrabrio veliki broj radnika da daju otkaze i zahtijevaju bolje uvjete rada.

Microsoft Japan tvrdi kako je tranzicija na četverodnevni radni tjedan povećalo produktivnost radnika za čak 40%.

Jedno od glavnih razloga za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna je čuvanje mentalnog zdravlja radnika. Ideja je da zaposlenici bolje upravljaju i podnose ‘mentalni teret’ svog radnog mjesta.

No, postavlja se glavno pitanje: može li se sav posao odraditi u 4 dana?

Četverodnevni radni tjedan i produktivnost radnika

Jedan dan ‘viška’ za odmor i druženje s obitelji i prijateljima, čini čuda za mentalno i fizičko zdravlje zaposlenika. Zaposlenici su motiviraniji, manje uzimaju bolovanja i nisu toliko skloni burnout-u.

Škotska, Španjolska, Japan, Island su neke od zemalja koje počinju uvoditi četverodnevni radni tjedan.

Zaposlenici pozitivno reagiraju na činjenicu ako je četverodnevni radni tjedan opcionalan, a ne obvezan. Stoga fleksibilnost je ključ za zadovoljstvo svakog zaposlenika.

Prednosti četverodnevnog radnog tjedna:

  • Privlačenje i zadržavanje talenata
  • Povećana produktivnost i dobrobit radnika
  • Veća motivacija zaposlenika
  • Ušteda na troškovima putovanja radnika

 

Mane četverodnevnog radnog tjedna:

  • Konflikti radnika oko rasporeda zadataka
  • Dodatni stres oko rokova projekata
  • Neki zaposlenici će biti nezadovoljni
  • Mogućnost prekovremenog rada

 

Remote i hibridni način rada donose mnoge benefite, no ne smanjuju takozvano ‘sagorjevanje’ radnika.

Neke djelatnosti bi mogle vrlo brzo prijeći na četverodnevni radni tjedan, dok primjerice proizvodne tvrtke bi imale problema s njegovim uvođenjem. Stoga, uredski radnici imaju veću mogućnost za uvođenjem ovakvog načina rada.

Ovo može biti opasno za poslodavca i rezultirati ogorčenjem nekih radnika. Time bi uvođenje četverodnevnog radnog tjedna bi trebalo biti na razini cijelog poduzeća.

Četverodnevni radni tjedan kao fleksibilan način rada

Britanci su odličan primjer uvođenja četverodnevnog radnog tjedna. Poslodavci prvo trebaju testirati ovakav način rada te nakon toga vidjeti kako utječe na zadovoljstvo zaposlenika, kupaca i na kraju tvrtke.

U Hrvatskoj ovaj način funkcioniranja tvrtki nije uobičajen. No, marketinške i kreativne agencije su među prvima koji počinju uvoditi četverodnevni radni tjedan.

Model usvojen u Belgiji kaže da radnici mogu odraditi 40 radnih sati tjedno u četiri dana, ali po 10 sati dnevno (umjesto standardnih pet radnih dana s 8 sati dnevnog rada). Istraživanje provedeno u Belgiji kaže kako 81% Belgijanaca dobne skupine 30-44 godine želi raditi četiri dana u tjednu, dok 75% visokoobrazovanih čak želi ovakav model rada.

Isto istraživanje provedeno u Njemačkoj kaže kako čak 71% Nijemaca želi četverodnevni radni tjedan, samo ako broj radnih sati ostane isti.

Ukratko, četverodnevni radni tjedan nije samo radna promjena, već i promjena načina života. Mnogi se pitaju kako će se ovaj trend razvijati u budućnosti, ali jedno je sigurno: fleksibilnost će biti ključna riječ za nova radna mjesta koja dolaze.

Saznaj više informacija na Zaposlise.hr blogu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju