Koliko bi trebala iznositi idealna plaća?

Koliko bi trebala iznositi idealna plaća?

Reading Time: 2 minute

Idealna plaća, prema najnovijim vijestima, trebala bi iznositi oko 1800 eura. U razdoblju naglog porasta cijena na tržištu i troškova života sve se češće raspravlja o viđenju idealne plaće.

Pristojna plaća ne bi trebala predstavljati iznos tek za podmirivanje troškova života.

Poštena plaća pretpostavlja iznos kojim je moguće osigurati skroman i pristojan život. Taj iznos ljudima osigurava pokrivanje troškova stanovanja, djece, godišnjeg odmora i različitih socijalnih i kulturnih čimbenika i događanja. Isplaćena bi plaća trebala biti iznosa ekvivalentnog trudu i vremenu utrošenom u sam rad.

Pri potrebi promjene mindseta i širem razumijevanju potreba radnika, iznos plaća trebao bi biti transparentan pri svakom oglasu i znatno viši kako bi dostojanstvo ljudskog života bilo priznato.

Inačica iznosa o kojem se govori varira od sindikata do sindikata unutar kojih se znatno iskače Novi sindikat.

Novi sindikat i idealna plaća

Novi sindikat, sindikat je općeg tipa koji organizira radnice i radnike u svim djelatnostima diljem Republike Hrvatske. Sindikat je sudjelovao u kampanji “Kvalitetna odjeća, pravedna plaća” uz  Regionalni industrijski sindikat, kao dio CCC-a, i Koaliciju za dostojanstvenu plaću.

U sklopu kampanje Clean Clothes, idealna plaća bi prema njima iznosila 1800 eura.

U sklopu kampanje ‘Clean Clothes‘ izračunali smo dostojanstvenu plaću u Hrvatskoj. Kad smo 2021. izišli s podacima, taj je iznos za Hrvatsku bio 1644 eura. Zbog inflacije danas bi ta neto plaća koja osigurava dostojanstven život iznosila 1800 eura. Dostojanstvena plaća ne osigurava samo puko preživljavanje, dakle prehranu i smještaj, nego omogućuje pojedincu da ima dovoljno sredstava i za odjeću, prijevoz, posjećivanje kulturnih manifestacija, odlazak na godišnji odmor. U zapadnim zemljama minimalna plaća približila se dostojanstvenoj, mi smo još daleko od toga”, tvrdi predsjednik Novog sindikata, javlja Lider.

Vijesti iz vlade

Premijer Plenković ima, unatoč činjenici da trenutačni minimalac iznosi 667 eura,a prosječna plaća 1200 eura neto, posve drugačije viđenje budućnosti.

On naglašava sljedeće: “Vjerujem da će nove plaće biti vjerojatno isplaćene u travnju za ožujak. Povećanja plaća možemo očekivati u sljedeća tri mjeseca, ali nemojmo zaboraviti, plaće već sada rastu – u veljači za siječanj nakon stupanja porezne reforme.

Premijer Plenković oslanja se na “pravo vrijeme” i “pravi trenutak” kako bismo zaista doživjeli promjene kojima se svi nadamo.

 

Slažete li se s Novim sindikatom i predloženim iznosom idealne plaće? Registrirajte se na Zaposlise.hr jer iznos plaće ovdje nije tabu tema!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju