Dugogodišnji radnici plaćeni manje od novozaposlenih

Dugogodišnji radnici plaćeni manje od novozaposlenih

Reading Time: 2 minute

Dugogodišnji radnici, prema najnovijim istraživanjima, ne svojom voljom ustupaju mjesto povišice novozaposlenima.

Dugogodišnji radnici, podučeni principu odanosti tvrtki koja ih potom za istu nagrađuje sada nailaze na posve drugu politiku. Dugogodišnji su radnici sada plaćeni 7% manje od novih radnika.

Koji su razlozi ovakvih velikih i neočekivanih promjena?

Generacija Z motivirana plaćom

Generacije Z poznata je po tome da je motivacija zaposlenika ove dobi usmjerena na dvije stavke:

  • Napredak u karijeri
  • Veću plaću.

Web stranica za zapošljavanje Monster iznosi statistiku gdje je čak 70% američke Z generacije navelo plaću kao svoj glavni radni motivator.

Napredak u karijeri drugi je motiv koji služi kao potporanj poslovanju Z generacije. Ukoliko radnici ne vide prosperitet na svome radnom mjestu u vidu promicanja na viši položaj, nerijetko daju otkaz.

Sa zahtjevima poput transparetnih plaća u oglasima za posao, generacija Z sve manje povjerenja i odanosti pridaje poslodavcima, već se oslanja na samopouzdanje koje prikuplja sa socijalnih mreža i okoline.

 

 

Kada govorimo o poslovnoj suradnji, naspram milenijalaca, generacija Z oslanja se na sebe, samostalno rješavajući probleme. Sklonost takvom radu proizlazi iz pojave rada na daljinu koje je dodatno pojačano pandemijom.

Dugogodišnji radnici i očekivanja

Nasuprot radnicima generacije Z, dugogodišnji radnici drugih generacije svoj posao temelje na suradnji, cijene timski rad i suradnju. Nastojeći ostvariti profesionalne veze, maksimalno se umrežavaju sa svojim timom te integriraju posao u svoje živote.

Istraživanja su pokazala da, zbog početaka u teškim ekonomskim uvjetima, dugogodišnji radnici prednjače u usvajanju fleksibilnih radnih navika.

Općenito gledajući, mindset dugogodišnjih radnika jest takav da će ostati na radnom mjestu ukoliko mu ono pruža ugodnost, sigurnost i povezanost s poslodavcem.

Stavke poput napredovanja u karijeri, mentorstvo drugim članovima i prilike za učenje postavljaju se kao imperativi njihova rada.

Odgovornost o problemu veće plaće novozaposlenih jednaka je i za poslodavca i dugogodišnjeg radnika.

Obje se strane moraju zapitati nekoliko ključnih pitanja:

  • Za zaposlenike: “Hoću li biti odani radnom mjestu i prihvatiti manju plaću?
  • Za tvrku: “Hoćemo li stremiti plaćanju mladih talentata ili zadržati konzervativniji pristup poslu?

Ideja uspješnog poslovanja pretpostavlja zadovoljstvo obiju strana.

 

Zanima Vas kako biste Vi konkurirali na tržištu s obzirom na generaciju? Registrirajte se na Zaposlise.hr i pratite vijesti o novim trendovima i isplatama – koje će se isplatiti! 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju