Kriteriji za dječji doplatak – promjena u 2024.

Kriteriji za dječji doplatak – promjena u 2024.

Reading Time: 2 minute

Od 1. ožujka 2024. godine na snagu stupaju nova pravila za dječji doplatak.

Na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu (NN 156/23, – ZID ZDD). Njime se dohodovni cenzus uvećava sa 70% na 140%. Proračunska osnovica iznosi 441,44 eura. S novom će odredbom zakona pravo na dječji doplatak ostvariti svi čiji dohodak po članu kućanstva na mjesečnoj bazi u 2023. godini ne prelazi 618,02 eura.

Sam iznos doplatka računati će se sukladno pet cenzusnih grupa. Procjenjuje se da će dječji doplatak dobivati pola milijuna ljudi. Iznos doplatka kretati će se između 30,90 i 61,80 eura. U prosincu 2023. godine dio se saborske oporbe založio za ideju uvođenja univerzalnog dječjeg doplatka u iznosu od minimalno 100 eura. Vlada je pritom zaključila da povećanje dječjeg doplatka koje stupa na snagu 1. ožujka 2024. neće promijeniti lošu demografsku sliku.

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade govori da će doplatak obuhvatiti dvije trećine djeće do 19 godina. Pravo na doplatak imaju djeca koja se školuju do kraja školske godine u kojoj navršavaju 19 godina. Broj cenzusnih skupina povećava se s tri na pet dok pronatalitetni doplatak za treće i četvrto dijete iznosi 66 eura.

Procedura podnošenja zahtjeva

Sama prodecura prijavljivanja za doplatak nije komplicirana. Potrebno je skupiti svu potrebu papirologiju i podnijeti zahtjeve do 29. veljače 2024. Zahtjev je moguće podnijeti i 120 dana nakon stupanja Zakona na snagu, odnosno do kraja lipnja 2024. godine. U iznimnom slučaju novorođenog djeteta, doplatak roditelju pripada od dana djetetova rođenja ukoliko je roditelj podnio zahtjev u razdoblju od mjesec dana od rođenja djeteta. Apelira se na sljedeće:

Ono što je bitno, ja bih naglasila da ljudi znaju, to je da moraju podnijeti presliku osobne iskaznice svih punoljetnih članova kućanstva, rodni list za djecu za koju se traži doplatak i školsku potvrdu o redovnom školovanju ukoliko je dijete starije od 15 godina, naglašava predstojnica HZMO Područna služba Osijek Biljana Tuševski.

Roditelji koji po prvi put podnose zahtjev moraju biti pripravni pripremiti pozamašniju količinu papirologije, no ovakve su promjene u dobru svrhu.

 

 

Tuševski naglašava da implementiranje ovakvih pomaka predstavlja velik iskorak ka budućnosti. U obavezi i cilju je svake države brinuti o svojoj djeci i njihovoj dobrobiti te kao takva mora uvoditi dobre mjere koje će omogućiti prosperitet Z generacije.

 

Za više vijesti skinite aplikaciju Zaposlise.hr !

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju