Kolike su prosječne developerske plaće?

Kolike su prosječne developerske plaće?

Reading Time: 2 minute

Tech kompanije kao najprivlačniji poslodavci, vrve najboljim talentima.

Rapidna digitalizacija i remote poslovi su povećali potrebu za pronalaskom talenta u IT industriji. Poznato je da su developerske plaće među najvećima ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Naime, u Europi prosječna godišnja plaća software developera je u rangu 60.000 do 95.000 eura.

Među najtraženijim tech zanimanjima su IT project menadžeri, software developeri, database administratori, UX/UI dizajneri, web developeri i sistemski administratori.

Važna li je developerima samo plaća? Otkrijte u nastavku.

Prosječne developerske plaće

Leapbit je objavio rezultate svog istraživanja pod nazivom ‘Što developeri žele?’.

Leapbit govori kako je većina developera Hrvatskoj zadovoljna s plaćom. Uz to, plaće u cijeloj IT industriji su za 60% veće od prosječne neto hrvatske plaće.

Prema Leapbit-u, prosječna plaća hrvatskih developera iznosi 15.479 kuna.

Nadalje, juniori imaju u prosjeku oko 8.000 kuna, mid-ovi oko 11.000 kuna i senior developeri imaju oko 17.000 kuna.

Istražili su razlike u plaćama između ženskih i muških developera. Prosječne developerske plaće žena su oko 13.743 kune, dok muškarci developeri imaju plaću oko 15.890 kuna. Ovdje Leapbit ističe kako su žene češće na nižim hijerarhijskim pozicijama uspoređujući s muškim developerima, stoga je prosjek plaća za žene niži.

Neki od najtežih programskih jezika su Malboldge, LISP, Prolog i Haskell.

Prema ovom istraživanju je potvrđeno da je u karijeri developerima najbitnija, naravno, visina plaće. Među top odgovorima na pitanje ‘Kako brzo i lako izgubiti developera?’ su mala plaća i neorganiziranost tvrtke. Najpopularniji odgovori ispitanika na pitanje ‘Čime privući developera?’ su visoka plaća i učenje novih stvari.

Zanimljiva je činjenica da na pitanje ‘Žele li developeri više team building-a’, samo oko 3% developera je odgovorilo da žele.

Očito većina developera nisu toliko željni druženja s kolegama.

Što je developerima bitno osim plaće?

CEO kompanije Bornfight, na developerskoj konferenciji .debug je otkrio svoje istraživanje o plaćama developera. Istraživanje je provedeno putem platforme TABU.hr gdje svaka osoba može upisati svoju plaću i sudjelovati u istraživanju. Naime, istraživanje je prikupilo 13.000 plaća, koje su podijelili sami ispitanici.

TABU.hr iskazuje da je zasada prosječna plaća IT poslova u Hrvatskoj 12.600 kuna neto.

Zanimljiv podatak istraživanja iskazuje da je čak 30% zaposlenika u hrvatskom IT sektoru promijenilo poslodavca unazad 9 mjeseci. Ističu to kao veliki problem jer je najčešći razlog odlaska konstantna ‘borba oko plaća’.

Takva situacija zadaje probleme IT poduzećima jer neuhodani timovi i stalna promjena radnika utječu na stvaranje niže vrijednosti poslovanja.

Otkrivaju kako developeri čine čak 43% radne snage u hrvatskom IT sektoru.

Najpopularnija developerska područja rada:

  1. Strojno učenje
  2. Blockchain tehnologija
  3. Cloud computing
  4. Cybersigurnost
  5. IoT (Internet of Things)

Najtraženiji programski jezici koje developeri mogu imati su JavaScript, Python, Java, C, C++, C#, Go, Ruby

Developeri su sada najtraženiji zaposlenici diljem svijeta, što im daje bolje mogućnosti u pregovaranjima za veće plaće.

Do kada ćemo sustići europske zemlje u njihovim developerskim plaćama? Iz TABU.hr-a govore da ćemo do 2024. godine sustići neke europske zemlje, ali da se ne nadamo švicarskim developerskim plaćama.

Za više novosti o plaćama i uvjetima rada, zaprati Zaposlise.hr blog.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju