Pravo na bonuse za zaposlenike

Pravo na bonuse za zaposlenike

Reading Time: 2 minute

Bonusi, kao nagrade za dobro odrađen posao, velika su tema poslovnog svijeta danas.

Bonusi predstavljaju mogućnost neoporezivih isplata radnicima koje se baziraju na uspješnosti poslovanja zaposlenika.

Takvi su bonusi isplaćeni na temelju različitih kolektivnih ugovora, unutarnjih propisa i pravilnika o radu. Zakonom o radu plaća je definirana kao primitak radnika kojeg poslodavac isplaćuje radniku za rad u određenom mjesecu.

Kao takav, Zakon o radu ne propisuje pravo na isplatu bonusa za radne uspjehe. Da bi bonus bio priznat Zakonom o radu on mora zadovoljavati kriterij redovite isplate. U slučaju da nagrade ne ispunjavaju taj kriterij, tretiraju se kao materijalno pravo.

Kao zasebna kategorija stoje menadžerski bonusi koji su propisani menadžerskim ugovorima. Kod menadžera se radi o isplatama šabloni poticaja. Upravljače uloge i pozicije viših razina imaju fiksne plaće od kojih 30-60% otpadne na bonuse.

Podizanjem maksimalnih iznosa specifičnog broja isplata koje su neoporezive, Vlada je poslodavcima otvorila prostor za uvođenje novčanih nagrada zaposlenicima. Početak godine 2024. ujedno je donio i promjene i povećavanja poput božićnica, plaća na sezonskim poslovima, dnevnica za službena putovanja te naknade za troškove prehrane.

Isplaćivanje bonusa zaposlenicima varira od poslodavca do poslodavca.

  • Neki poslodavci isplaćuju naknade samo dijelu radnika koji postižu uspjeh
  • Drugi poslodavci isplaćuju naknade svim radnicima u okviru raspona nagrada.

Neoporezivi iznos naknade nema veze s ugovorenim fondom radnog vremena. Zaposlenici koji rade na puno radno vrijeme i na pola radnog vremena u jednakoj su mogućnosti i imaju jednako pravo na nagradu za uspješan rad.

Uz samo uvođenje nagrada, poslodavci u najnovijim vijestima promišljaju i novi potez – ideju 13. plaće.

Istraživanja provedena od strane Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i Hrvatske udruge za turizam pokazala su da je 99% poslodavaca u turizmu spremno isplatiti 13. plaću.

“To je na neki način poticaj dodatnom zapošljavanju i stimulacija radnicima da ostanu raditi u sektoru. Ova mjera ne bi ništa dodatno koštala državu, a bila bi značajna stimulacija za zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj.” – govori Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Ambicija Vam je raditi na mjestu koje nagrađuje Vaš trud? Registrirajte se na Zaposlise.hr i dopustite si pronaći poslovne partnere koji dijele Vašu ambiciju i prosperitet!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju