Porast nezaposlenosti u 2024.

Porast nezaposlenosti u 2024.

Reading Time: 2 minute

Izvještaj Međunarodne organizacije rada naglašava da je nešto više od 5% radne snage nezaposleno. Stopa porasta nezaposlenosti 2024. znatno raste.

Predviđa se se brojka od 2 milijuna radnika u potrazi za poslom u sljedećih 12 mjeseci. Izvješće UN-a potvrđuje procjenu Svjetske banke koja tvrdi da ulazimo u razdoblje najvećeg porasta nezaposlenosti u 30 godina. Radnici u potrazi za poslom podići se stopu nezaposlenosti s 5,1% u 2023. na 5,2% u 2024. godini.

Krucijalne su velike razlike zemalja s visokim i niskim dohotkom i činjenica da je velik dio radne snage zaposlen u neformalnom sektoru. Promjene u svezi zaposlenja u neformalnom sektoru ne nailaze na promjene. Oko 58% globalne zaposlenosti ostati će neformalno zaposleno i kroz 2024. godinu, dok se i za samo siromaštvo zaposlenih pretpostavlja da će perzistirati.

Jedan od ključnih problema s kojima se suočavamo u 2024. jest sve veća nejednakost u prihodima i utjecaj inflacije na stvarne prihode.  Takvo što zamjetno je osobito u zemljama G20. Stoga zaključujemo da su potrebne političke intervencije socijalne pravde u svrhu stvaranja održivog gospodarskog oporavka. Vlade moraju ojačati svoje domaće gospodarstvo kroz inicijative povećavanja kvalitete životnog standarda.

Skupine zemalja s visokim dohotkom u 2024. godini trebale bi imati porast nezaposlenosti od 4,5% u 2023. na 4,7%. Postotak nezaposlenih mladih ljudi predstavlja poseban izazov za bržu strukturnu prilagodbu tržišta rada. S druge strane, zemlje sa srednjim dohotkom zadržavaju prošlogodišnju vrijednost, a u zemljama s niskim dohotkom ova bi stopa trebala polako padati.

Jedna od glavnih metoda ojačavanja zaostalih gospodarstava i stope zapošljavanja jest poticanje međunarodne suradnje radi boljeg korištenja multilateralnih razvojnih fondova, ali i transparentnost plaća. Točno definirani iznosi plaća otvaraju vrata stvarnim informacijama o poslovnom mjestu i uvjetima rada te utječu na stopu (ne)zaposlenosti.

Stanje porasta nezaposlenosti 2024. u Hrvatskoj

U prosincu 2023. ukupan broj zaposlenih dosegao je  1 653 778 od čega 775 018 čine žene. U odnosu na studeni 2023. postotak ukupno zaposlenih pao je za 0,2% dok je broj zaposlenih žena porastao za 0,4%. Stopa registrirane zaposlenosti 2023. godine iznosila je 6,5%.

Inflacija u Hrvatskoj kontinuirano se smanjivala tijekom 2023., a nastavak takvog trenda očekuje se i u 2024. godini. Pod pretpostavkama zadržavanja jednakih cijena plina i struje u 2024. inflacija bi se mogla smanjivati kroz tekuću godinu. S druge strane, zadržavanje inflacije  usluga iznad 4% zbog pritiska s tržišta rada, kao i zbog velike potražnje mogla bi biti nešto naglašenija od inflacija cijena industrijskih dobara.

Recentna ostvarenja na tržištu rada prikazuju da bi rast nominalnih i realnih bruto plaća mogao biti izraženiji u javnom sektoru 2024. te se nastaviti kroz godinu, dok se u projekcijskom razdoblju očekuje smanjenje stope nezaposlenih i umjereniji rast bruto plaća.

Tablica 1. Makroekonomske projekcije za Hrvatsku

Prognoze porasta nezaposlenosti za 2025.

Prognoze stopa nezaposlenosti predviđaju ukupni porast nezaposlenosti za 2025. Izvješće ureda “Current View of the Economy” procjenjuje da će od stope nezaposlenosti od 2023. do 2025. dosegnuti 4,4% u čevrtom kvartalu 2024. godine i ostati na gotovo jednakoj razini do 2025. Jednako tako, predviđa se da će BDP pasti s 2,5% iz 2023. na 1,5% u ovoj tekućoj godini, dok će u 2025. doživjeti povrat na 2,2%.

Zaključno, skromno poboljšanje stope zaposlenosti očekuje se kroz 2025. godinu.

 

Za više informacija o stanju tržišta, poslovanju i najnovijim vijestima skini aplikaciju Zaposlise.hr !

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju