Potražnja za radom raste

Potražnja za radom raste

Reading Time: 2 minute

Potražnja za radom raste za 4,5%.

Pri usporedbi analiza tržišta rada iz 2022. s 2023. godinom zamjetan je porast postotka oglasa za posao od 4,5%.

Kako izračunati točan postotak potražnje za radom?

Jedan od glavnih čimbenika jest zapošljavanje stranih radnika na području Hrvatske. U takvom zapošljavanju sudjeluju agencije koje stranim radnicima omogućavaju uvoz, zapošljavanje i smještaj. Trenutno u Hrvatskoj postoji više od 600 registriranih agencija za zapošljavanje stranih radnika. Neki od primjera navedenih tvrtki su:

  • Humble Hunters
  • Europro
  • IN work

Humble Hunters agencija je za zapošljavanje filipinskih i nepalskih radnika u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Otkrivaju četiri glavne usluge koje pružaju uvid u efektno zapošljavanje stranih radnika – posredovanje pri zapošljavanju, ustupanje radnika, ustupanjem do zaposlenja i ishodovanje radne dozvole.

Europro vodeća je agencija za zapošljavanje stranih radnika s preko 10% ukupnog tržišta stranih radnika. Ova agencija izgrađuje jaku mrežu radne snage temeljene na lojalnosti i uvažavanju uzajamnih potreba.

IN work agencija se tijekom 5 godina postojanja specijalizirala za zapošljavanje stranih radnika za sve industrije i područja djelovanja.

Uzevši u obzir čimbenik uvoza stranih radnika i tržišnih uvjeta, prepotstavlja se da porast potražnje za radnom snagom doseže i do 8%.

Ipak, Igor Žigonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave MojPosao naglašava: “Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana i potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar naše države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo. Integracija je proces koji zahtijeva razumijevanje i poštovanje različitosti, te uključivanje stranih radnika u društvene i gospodarske tokove naše zemlje.”

Potražnja za radom u IT sektoru pada

Potražnja za radom na područjima ljudskih resursa i u IT sektoru pada. Pad broja natječaja zamjetan je i u sektoru turizma, kao i u sektoru građevine. Ondje je primjetno blago smanjenje potražnje radne snage u sektorima geodezije, geologije i graditeljstva.

Dok su najzastupljenija područja po broju oglasa farmaceutika i biotehnologija te skladištenje i logistika, i dalje najveća ponuda zabilježena je u sljedećim sektorima:

  • Trgovina (prodaja)
  • Ugostiteljstvo
  • Zanatske usluge i proizvodnja

Više od polovice objavljenih poslova odnosi se na Zagreb i zagrebačku županiju (55%) nakon čega slijede:

  • Primorsko-goranska (13%)
  • Splitsko-dalmatinska (12%)
  • Istarska županija (10%)

 

 

Zanima li Vas više vijesti o zapošljavanju i novim oglasima za posao? Registrirajte se na Zaposlise.hr i kreni u potragu za savršenom poslovnom prilikom!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju