Plaća: Osnovni elementi i naknade

Plaća: Osnovni elementi i naknade

Reading Time: 5 minute

Plaća je osnovno pravo zaposlenika. Ona pokazuje vrijednost samog rada. Ključan je faktor za zadovoljstvo radnika, ali i motivacija za rad i ostanak na radnom mjestu.

No, razumijevanje vaše plaće i platne liste ponekad može biti izazovno.

Osnovna plaća je jedan element vaše plaće koji možete očekivati ​​na svom platnom listiću, bez obzira na vaš posao.

Znajući što je osnovna plaća i kako se ona uspoređuje s drugim dijelovima vaše plaće, možete lakše razumjeti informacije na platnom listu i stoga lakše utvrditi jeste li ispravno plaćeni.

U ovom članku bavit ćemo se razumijevanjem osnovnih elemenata plaće i naknade plaće. Informacije vam donosimo sukladno člancima 90. do 97. Zakona o radu.

Čitanje i proučavanje vaše plaće pružit će vam bolji uvid i razumijevanje složenosti i važnosti regulative plaća u radnom odnosu.

Plaća i njeni osnovni elementi

Osnovna plaća je ona koja se isplaćuje radnicima prije bilo kakvih naknada. Ovo je minimalni iznos novca koji možete dobiti za obavljanje svog posla prije oporezivanja i prije nego što dobijete bilo kakve bonuse ili druge beneficije.

Svoju osnovnu plaću također možete smatrati ukupnom kompenzacijom koju primate izravno u zamjenu za pružanje svojih usluga.

Plaća i osnovni elementi plaće

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i osnovni elementi plaće

Važno je znati da se plaća sastoji od sljedećih elemenata:

  • Osnovna plaća: Radi se o osnovi za izračun plaće. Ona je obično fiksna i određena ugovorom o radu.
  • Dodaci: Dodaci su novčani primici radnika koje radnik ostvaruje na temelju posebnog propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili ugovora o radu.

Određuju se razmjerno odrađenim radnim satima pod određenim uvjetima. Neki od tih uvjeta su otežani uvjeti rada, prekovremeni radi, noćni rad, rad nedjeljom, rad blagdanima i slično.

Dodaci se ostvaruju neovisno o efektivnom radu. Primjer za efektivni rad je uvećanje za navršene godine radnog staža.

Dodaci su u skladu propisanim, utvrđenim ili ugovorenim kriterijima i visini ostvaruje ovisno o ostvarenim rezultatima poslovanja i radnoj uspješnosti (stimulacija i sl.)

  • Ostali primici: Ovo su primici radnika koje poslodavac isplaćuje u novcu ili naravi. Primici se temelje na kolektivom ugovoru, pravilniku o radu, aktu poslodavca ili ugovoru o radu.

Stručnjaci kažu:

Pod plaćom se uvijek smatra plaća u bruto iznosu koji se sastoji od iznosa za isplatu radniku i javnih davanja iz plaće (tzv. Bruto 1 plaća).

Ukupan trošak plaće (tzv. Bruto 2 plaća) je trošak bruto 1 plaće uvećan za trošak javnih davanja na plaću u skladu s propisima o porezima i doprinosima.

Osnovna plaća u usporedbi s bruto plaćom

Postoji razlika između vaše osnovne plaće i vaše bruto plaće. Bruto plaća se odnosi na ukupan iznos novca koji primate za obavljanje svog posla.

Kalkulator plaće

Izvor: Unsplash; Tema: Kalkulator plaće

Svoje bruto i neto iznose možete izračunati na našem kalkulatoru.

To također možemo zamisliti kao koliko ukupno koštate svog poslodavca. Bruto plaća uključuje sve dodatne iznose koje primate, poput bonusa ili provizija.

Ponekad postoje i drugi odbici, a te podatke možete pronaći na svom platnom listu. Vaša ‘neto plaća’ ono je što dobijete nakon odbijenih uplata.

Kako se određuje plaća

Iznos mora biti ugovor, utvrđen ili propisan u bruto iznosu.

Stručnjaci za plaću dodaju:

Ako osnove i mjerila za isplatu plaće nisu uređeni kolektivnim ugovorom, poslodavac koji zapošljava najmanje 20 radnika dužan ih je utvrditi pravilnikom o radu.

Poslodavac koji nije u obvezi donošenja pravilnika ili pravilnikom o radu osnove i mjerila nije utvrdio, dužan ih je ugovoriti ugovorom o radu sklopljenim s radnikom.

Bitno je za naglasiti da osnove i mjerila za isplatu plaće radnika ne mogu biti poslovna tajna.

To znači da poslodavac koji bi htio pravilnikom o radu utvrditi osnove i mjerila za plaću, bi imao značajno suženi manevarski prostor za ugovaranje tajnosti plaća.

Isplata plaće

Gore navedene stavke – plaća. naknada plaće i ostali primici obračunavaju se i isplaćuju zaposleniku na njegov transakcijski račun.

Transakcijski račun

Izvor: Unsplash; Tema: Transakcijski račun

Javna davanja iz plaće i na plaću uplaćuju se na propisane uplatne račune na način i u rokovima u skladu s propisima o porezima i doprinosima.

Iznimno, ostali primici i primici na temelju radnog odnosa mogu se isplatiti u gotovini, ali uz poštivanje poreznih propisa i propisa o doprinosima.

Što može utjecati na vašu osnovnu plaću

Osnovna plaća koju primate ovisi o nizu čimbenika. To znači da osnovna plaća varira između različitih poslova i ljudi koji rade iste ili slične poslove. Neki čimbenici uključuju:

  • Industrija

Različite djelatnosti nude različite stope osnovne plaće. Visoko kvalificirana radna mjesta koja zahtijevaju opsežno obrazovanje ili obuku, kao što je posao liječnika, obično imaju višu stopu osnovne plaće od ostalih vrsta poslova.

Ako postoji velika potražnja za stručnjacima u određenom području, to također može značiti da je osnovna plaća viša nego u drugim djelatnostima.

  • Lokacija

Vaša lokacija utječe na iznos osnovne plaće koju posao nudi. Poslovi u gradskim područjima imaju više stope nego oni izvan tih područja.

Poslovi u Zagrebu obično imaju višu stopu osnovne plaće nego slični poslovi izvan ovog područja. Troškovi života i veličina tržišta na određenoj lokaciji mogu utjecati na visinu osnovne plaće za određeni posao.

Troškovi života, novac, euri

Izvor: Unsplash; Tema: Troškovi života, novac, euri

Vaše radno iskustvo i radno mjesto

Vaše radno mjesto, razina radnog staža i iskustvo u tom području također utječu na osnovnu plaću.

Vrlo iskusan stručnjak na rukovodećem ili višem položaju vjerojatno će imati višu osnovnu plaću od nekoga na početnoj poziciji s manje iskustva.

Kako se vaše vještine i iskustvo razvijaju tijekom vaše karijere, vjerojatno ćete moći steći višu stopu osnovne plaće.

  • Doba u godini

U nekim poslovima godišnje doba može utjecati na vašu osnovnu plaću. To može biti slučaj ako imate sezonski posao gdje se potražnja mijenja tijekom godine.

Na primjer, ako radite u tvrtki za uređenje okoliša i možete obaviti manje poslova zimi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i manje potražnje kupaca, može značiti da je vaša osnovna plaća niža u ovo doba godine u usporedbi s ljetom.

  • Vaš poslodavac

Poslodavci se brinu o tome da ostanu unutar svog proračuna kada plaćaju svoje zaposlenike. Stoga okolnosti vašeg poslodavca mogu utjecati na osnovnu plaću koju dobivate.

Poslodavci koji nude veće pakete beneficija ili imaju veći broj poslodavaca mogu ponuditi nižu stopu osnovne plaće.

Slično tome, nova poduzeća i novoosnovana poduzeća mogu ponuditi niže stope od većih i dobro etabliranih poduzeća.

Pripremite svoj životopis i molbu za posao i registrirajte se na Zaposlise.hr. Vjerujemo da ćete pronaći posao sa zadovoljavajućom plaćom.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju