Plaća: koja su vaša financijska očekivanja?

Plaća: koja su vaša financijska očekivanja?

Reading Time: 5 minute

Plaća dolazi na red u nekom trenutku u razgovoru za posao. Poslodavac ponekad postavi pitanje o željenom iznosu plaće tijekom prijave za posao.

No, pregovori počinju kada kandidat dođe u neki daljnji krug natječaja za posao.

Zašto poslodavac postavlja pitanje “Koja su vaša financijska očekivanja”? Istražit ćemo tri moguća odgovora na ovo pitanje.

Također ćemo spomenuti što moramo imati na umu kada dođe vrijeme za razgovor o očekivanoj plaći.

Vaša financijska očekivanja

Uvijek je stresno razgovarati o novcu i očekivanjima s budućim poslodavce, No, možete upravljati tim stresom tako da dobro pripremite svoje odgovore.

Prije razgovora za posao istražite kakav je raspon plaća kod željenog poslodavca. Neke tvrtke imaju osvrte svojih zaposlenika na web stranicama poput Glassdora.

Vjerojatno ćete pronaći širok raspon ovisno o lokaciji, iskustvu i/ili razini obrazovanja. To vam može pružiti neku osnovnu ideju koliko novaca da navedete za svoju željenu plaću.

Također ćete morati uzeti u obzir troškove života s obzirom na očekivanu plaću.

Ako živite u Zagrebu, iznos plaće bi trebao biti nešto veći. Iako je sve to relativno, jer je danas život skup svugdje u Hrvatskoj.

Plaća i potrošnja

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i potrošnja

Plaća i kako reagirati na tu temu

Istražite visinu prosječne plaće za vaše radno mjesto, ovisno o obrazovanju i iskustvu. Te informacije vam otvaraju produktivniji razgovor o plaći.

Evo nekoliko načina na koje možete odgovoriti na pitanje “Koja su vaša financijska očekivanja?”:

1. Odgodite odgovor

Ako ste na samom početku procesa zapošljavanja, moguće da se nećete osjećati dobro pregovarati ok plaće.

Bolje da tu temu odgodite za malo kasnije u procesu zapošljavanja. Dobro je znati da prije formalne ponude za posao, pitanje o plaći je informativne vrijednosti.

Da biste odgodili odgovor, možete reći:

Prije nego što odgovorim, želio bih postaviti još nekoliko pitanja kako bih dobio bolju predodžbu o tome što pozicija podrazumijeva. Na taj način vam mogu pružiti realnija očekivanja.

2. Razgovarajte o ukupnoj naknadi

Uz vašu plaću, možda postoje i druge beneficije, povlastice ili oblici kompenzacije koje smatrate jednako vrijednima.

Uključivanje ovih kao mogućih prilika za pregovore također je opcija.

Naime, možda poslodavac nije predvidio dovoljan iznos budžeta za željenu plaću. No, moguće da ima druge beneficije, poput dijela vlasničkog udjela u tvrtki.

Na pitanje možete odgovoriti sa:

Otvoren sam za razmatranje cijelog paketa kompenzacije vaše tvrtke, uključujući kapital, bonuse, dioničke opcije i druge mogućnosti.

Plaća, dionice, vlasnički udjeli

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća, dionice, vlasnički udjeli

3. Navedite raspon plaće

Ako dođete do samog razgovora za posao i trebate spomenuti iznos plaće, možete predložiti raspon.

Naravno, moguće je da se poslodavac odluči za donju granicu vašeg raspona plaće. Zato pripazite da vaš ciljani iznos bude bliži nižem broju raspona.

Primjer raspona može biti od 1.800 do 2.200 eura.

Tražim radno mjesto koje bi mi omogućilo između 21.600 eura i 26.400 eura godišnje neto. 

Zašto poslodavci pitaju za iznos plaće

Kada vas poslodavac pita o vašim očekivanjima oko iznosa plaće, to je obično zbog jednog od ova tri razloga. Ovim pitanjem žele naučiti o:

  • Uklapate li se u budžet tvrtke: Ako utvrde da većina kandidata traži više od predviđenog, to bi moglo značiti traženje većeg proračuna za navedeno radno mjesto.
  • Kako vidite sebe. Dobri kandidati će znati vrijednost svojih vještina na tržištu i mogu to s povjerenjem podijeliti. Kako biste odredili odgovarajuću tržišnu vrijednost, uzmite u obzir razinu svoje karijere, godine iskustva i postignuća u karijeri.
  • Razina vašeg iskustva. Kandidati koji traže značajno veći iznos od ostalih kandidata mogu biti previše iskusni za to radno mjesto.

Stručni savjet:

“Koliku plaću očekujete?” je drugačije pitanje od “Kolika je vaša trenutna naknada?” Imajte na umu da je nezakonito da poslodavci traže podatke o prijašnjim plaćama.

Plaća, euri

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća, euri

Primjeri odgovora na pitanja o iznosu plaće

Evo još nekoliko primjera koji će vam pružiti više konteksta dok istražujete prosječne plaće i odlučite koji je odgovor najbolji za vas:

Primjer 1: Fleksibilan sam, ali želim…

Iako sam svakako fleksibilan, želim primati između 21.600 i 26.100 eura godišnje. Zbog mojih vještina i razine iskustva, smatram da je taj raspon prikladan za moj rad na ovom radnom mjestu.

Primjer 2: Najniža prihvatljiva plaća za mene je…

Najniža plaća za koju bih radila je 22.000 eura godišnje. Osjećam da vrijednost i stručnost koju mogu unijeti u ovo radno mjesto podržavaju moja očekivanja naknade. Je li to u skladu s vašim razmišljanjima?

Primjer 3: Očekujem da će moja plaća biti između …

Dopustite mi da počnem tako što ću ponoviti koliko sam zahvalan za pogodnosti koje ovaj posao nudi. Neke od njih su 13. plaća.

Uz to, očekujem da će moja plaća za ovu poziciju biti između 21.500 i 24.000 eura neto godišnje. Moje bogato iskustvo u radu s klijentima specifičnim za ovu industriju može igrati ulogu u jačanju organizacije.

Primjer 4: Otvoren sam za učenje o asortimanu tvrtke…

Hvala na pitanju. Smatram da je godišnja plaća između 21.000 i 23.000 eura u skladu s prosjekom industrije i dobro odražava moje vještine i razinu iskustva. Međutim, fleksibilan sam i otvoren za saslušanje o očekivanjima kompenzacije za ovu poziciju.

Pregovaranje oko plaće

Izvor: Unsplash; Tema: Pregovaranje oko plaće

Savjeti kod pregovaranja oko plaće

Razgovori o plaći mogu djelovati neugodno, pogotovo ako niste navikli ako nemate iskustva u pregovaranju na razgovoru za posao.

Kako bi razgovor prošao glatko i kako bi bili sigurni da ćete dobiti poštenu plaću, evo nekoliko savjeta:

Što napraviti:

  • Ciljajte visoko: Ako ciljate više, bolje ćete biti sigurni da ćete i dalje postići cilj.
  • Budite sigurni u sebe: Neki poslodavci su zainteresirani za vaš odgovor i vašu izvedbu.
  • Argumentirajte: isticanje vašeg iskustva ili razine obrazovanja može dodatno opravdati vašu plaću.

Nemojte nikako:

  • Ne obvezujte se prerano: da ne biste propustili dobre prilike kasnije  u procesu zapošljavanja.
  • Ne navodite točan iznos plaće: Određeni iznos može značiti da niste otvoreni za pregovore.
  • Nemojte doći nespremni: Pripremite svoj odgovor istraživanjem industrijskih standarda i uzimajući u obzir vlastite troškove života.
  • Nemojte ići ni previsoko ni prenisko: Neka traženi iznos bude realan.

Zaključak

  • Istražite tržište: Prije nego što započnete proces razgovora za posao, istražite realan raspon plaće za radno mjesto koje vas zanima.
  • Razmotrite svoje financijske potrebe: ne zaboravite izračunati koliko vam treba da platite račune i živite pristojno. Tako možete doći do minimalnog iznosa plaće koju ćete tražiti.
  • Pripremite se za pregovore: Većina poslodavaca očekuje od kandidata za posao pregovaranje—i protuponudu—kada pitaju: “Koliku plaću očekujete?”

Registrirajte se na Zaposlise.hr i potražite poslodavca koji bi vam mogao ponuditi realnu plaću za okolnosti.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju