Meke vještine su važne za ostvarenje punog potencijala

Meke vještine su važne za ostvarenje punog potencijala

Reading Time: 4 minute

Što su meke vještine

Meke vještine ili “soft skills”, obuhvaćaju osobni karakter zaposlenika, način na koji pristupa poslu te sposobnosti za ljudsku komunikaciju.

Na primjer, meka vještina obuhvaća kako ćete komunicirati s klijentima, surađivati s kolegama, pregovarati s partnerima i najvažnije za poslodavca – da li ćete odraditi posao na vrijeme.

Osobe koje imaju razvijene meke vještine imaju tendenciju stvoriti pozitivnu organizacijsku klimu i biti u dobrim odnosima sa suradnicima. Takve osobe su sklone surađivati i imati pozitivan karakter, što je važno za ugodnost na radnom mjestu.

Razlog tome što poslodavci uvijek inzistiraju na mekim vještinama je u tome što se žele uvjeriti da Vi kao zaposlenik niste neugodni i bezobrazni prema kolegama. Žele znati da ćete si dati truda za rješavanje problema te da niste neodgovorni prema poslu.

Kao najvažnije meke vještine, ističu se kolaboracija, inovativnost, samopouzdanje, strpljivost i kreativnost.

Kada se prijavljujete na oglas za posao, obavezno spomenite svoje meke vještine u životopisu i motivacijskom pismu. Upravo one Vam mogu dati prednost jer su najčešće one odlučujući faktor na razgovorima za posao.

Poslodavac se putem životopisa upoznaje s Vašim tvrdim vještinama, dok na razgovoru za posao s mekim vještinama.

Zašto su meke vještine toliko važne?

Osobe koje imaju meke vještine brže napreduju na poslu, lakše surađuju i doprinose pozitivnoj organizacijskoj kulturi. Takve osobe imaju samopouzdanja i jer imaju pojačanu razinu empatije

Poslodavci koji njeguju meke vještine svojih zaposlenih, zadržavaju svoje zaposlenike dulje nego poduzeća koje cijene samo tvrde vještine.

Zaposlenici koji imaju meke vještine su sretniji na radnom mjestu, što omogućuje da budu efikasniji.

Tvrde vještine je teže imati, ali ih je lako naučiti. No, to nije slučaj za mekim vještinama jer ih često nismo svjesni.

Budući da meke vještine obuhvaćaju naš karakter i ponašanje, nerijetko se događa da nam netko mora skrenuti pozornost na njih da bih ih prepoznali.

Važno je da smo samovjesni naših mana i vrlina jer zanemaivanje mekih vještina može limitirati naš potencijal ili čak unazaditi karijerni put.

Kako se kroz godine razvija tehnologija i automatizacija, smanjuje se potreba za fizičkim radom čovjeka. Time se povećava potreba za vještinama komunikacije i empatije koje imaju utjecaj na uspješnost poduzeća.

Jesu li meke vještine manje važne od tvrdih vještina?

Tvrde vještine ili “hard skills” obuhvaćaju konkretna znanja u pojedinoj industriji.

Tvrde vještine su praktična tehnička znanja koja se dobivaju kroz iskustvo rada, edukacije, stručne treninge i sam trud osobe. To su primjerice: znanje stranih jezika, razumjevanje SEO/SEM-a, znanje programskih jezika, poznavanje kodiranja, iskustvo u administraciji itd.

Kao tražitelj radnog mjesta, može Vam se učiniti da poslodavci više cijene tvrde vještine nego meke. Vjeruje se da je razlog tome što moraju manje „ulagati“ u Vas ako već imate neke tvrde vještine.

No, poslodavci sve više uviđaju prednosti socijalnih vještina. Danas je važno kako se osoba “uklapa” u poduzeće i kako će utjecati na radnu atmosferu. Karakter i ponašanje osobe su faktori koji poslodavci sve više cijene.

Top 5 grana koja najviše cijene meke vještine:

  1. Ljudski resursi, administracija i upravljanje odnosa s klijentima (CRM)
  2. Inženjering
  3. Financije i osiguranje
  4. Tech industrija
  5. Marketing i oglašavanje

Možete li izvježbati meke vještine?

Da i ne.

Smatramo da se sve može s vremenom naučiti, a velik dio mekih vještina se nauči i kroz godine rada.

Stoga, ako ste „friško“ s fakulteta, meke vještine ste već naučili na predavanjima, seminarima, praksama, studentskim poslovima ali i u životnim izazovima.

Samo što su na radnom mjestu ovakve vještine izraženije.

Ljudi se često žale na svoje kolege, šefove i klijente. Iz toga možete shvatiti koje vještine su najčešće oskudne u zaposlenicima.

„Moja kolegica stalno prebacuje svoj posao na mene.“

„Šef se svaki dan dere na mene!“

„Kolega uvijek kasni sa svojim zadacima i to utječe na sve nas.“

Ovo je sve primjer osoba koje nemaju razvijene neke aspekte mekih vještina.

Scrum kao agilna vrsta metodologije rada je primjer vrlo tražene meke vještine u IT industriji.

Kako bi se osoba razvijala na radnom mjestu, mora biti otvorena primanju feedback-a. Menadžeri koji daju povratne informacije, stvaraju okruženje za unaprjeđenje i konstantno usavršavanje zaposlenika. Jedino tako zaposlenici mogu biti svjesni svojih vrlina i mana.

Coaching  (“trening zaposlenika”), omogućava “trening” vještina aktivnog slušanja i empatije prema drugima. Coaching se izvodi tako da mentor pruža smjernice zaposlenicima vezane za razvijanje mekih vještina.

Svakodnevno vježbanje takvih vještina, daje zaposlenicima motivaciju za napredovanjem i doprinos poduzeću.

5 savjeta kako unaprijediti meke vještine

1. Probajte biti samosvijesni i odlučite u kojem polju se trebate usavršavati. Da li je to slušanje? Organizacija zadataka? Ponašanje prema suradnicima? Probajte prvo odrediti cilj.

2. Aktivno slušanje. Osobe koje su vješte u aktivnom slušanju su obzirne i pažljive, što im omogućuje da se lakše povežu s drugima. Aktivno slušanje omogućuje stvarno razumijevanje očekivanja i znaju koje se informacije potrebne za rješavanje problema. To znači da kada slušate osobu, slušate da stvarno razumijete. Ne morate se uvijek slagati s drugima, ali važno je biti svjestan tuđih perspektiva.

3. Komuniciranje. Na radnom mjestu, pogotovo gdje se koristi timski rad, važno je da sve što radite podijelite s kolegama. Tako stvarate transparentnost u Vašim očekivanjima i očekivanjima suradnika.

4. Kritičko razmišljanje. Razmišljate pažljivo prije reagiranja na situacije. Ako Vas netko provocira ili naljuti, razmislite da li će Vaša reakcija doprinjeti problemu. Ovakva sposobnost znatno unaprjeđuje komunikacijsku sposobnost i uspješnost donošenja odluka u budućnosti.

5. Izlazak iz zone komfora. Jednostavno, ali teško. Ako niste pretjerano vješti u nekim aspektima svog života jedini način je suočavanje. Razmislite u situaciji u kojoj se osjećate neugodno, koja znanja imate? Koje posebnosti možete doprinjeti, iako se osjećate neugodno? Svatko ima „ono nešto“ što može pokazati, čak i u okolnostima gdje se osjeća da je „izvan komfor zone“.

Zadnjih godina, poduzeća shvaćaju važnost mekih vještina za svoje zaposlenike. Organiziraju edukacije i seminare za prezentacijske vještine i vještine pregovaranja. Nadalje, razvijanje radne etike i učenje o raznim metode rješavanja problema su neki od popularnih edukacija u poduzećima.

Zato je početnicima jako teško pronaći posao jer vrlo vjerojatno imaju puno mekih vještina, ali malo tvrdih vještina.

Ako ste početnik, nemojte da Vas to obeshrabri.

Možda tvrde vještine mogu osigurati posao, ali meke vještine pružaju samosvjesnost i stabilan karijerni razvoj.

Zaprati Zaposlise.hr blog za više korsnih savjeta.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju