Zamolba za posao više nije nužna

Zamolba za posao više nije nužna

Reading Time: 3 minute

Vječito je pitanje čitaju li regruteri zamolbe za posao te jesu li stvarno potrebne.

Iako neki kažu da se kandidati zamolbom mogu istaknuti od konkurencije, u prosjeku regruteri preferiraju čitati samo životopise.

Za kandidata zamolbe za posao iziskuju previše vremena i kreativnosti kako bi ju osmislili i napisali.

Stoga, posloprimci se pitaju troše li previše vremena na utipkavanje jednog dokumenta kojeg ionako nitko neće pročitati?

Naravno, zamolba je korisno rješenje ako nemate iskustva i potrebno vam je dodatno prikazati svoje motivacije, želje i ciljeve, ali načelno životopis je sve što je zapravo potrebno kod prijave na oglas za posao.

Nema goreg od situacije kada ispišete novi životopis i zamolbu i onda u sljedećem koraku prijave morate još jednom upisivati podatke koji ionako već pišu u životopisu.

A što s poslodavcima?

Ispisivanje uvijek identičnih informacija je zamorno, ali je tako je i njihovo čitanje.

U prosjeku je potrebno 250-300 riječi za dobro napisanu zamolbu.

Zamislite, cijeli dan čitate preko stotinu dokumenata u kojoj svaka osoba piše identičnu stvar. Logično je da će regruteri preskočiti zamolbu i pročitati skraćeni opis kandidata kao što je životopis.

Istraživanja kažu da i poslodavci, regruteri, HR manadžeri jednako tako ne vole zamolbe za posao. Oko 58% profesionalaca ih smatra nepotrebnim trošenjem vremena.

Istraživanje Glassdoora kaže kako su regruteri podijeljeni u mišljenjima oko zamolbi za posao. Polovica si daje oduška i čitaju sve zamolbe koje zaprime, dok ih ostali smatraju nepotrebnim te odmah preskoče na životopis.

Mogu li zamolbe naštetiti vašoj prijavi?

Svi ističu prednosti zamolbi, ali ne govori se o greškama u zamolbama kandidata koje mogu zapravo unazaditi prijavu kandidata. Neke od grešaka u zamolbama koje vas ‘sabotiraju’:

1. Zaboravite promijeniti naziv poslodavca

Često se zna dogoditi kada se osoba u kratkom roku prijavljuje na više radnih mjesta, da zaboravi promijeniti naziv poslodavca u zamolbi za posao. Brzopletost u tom slučaju vas može koštati.

Ništa ne šalje lošiji signal nego nepažnja prema onome što pišete.

2. Pravopisne i gramatičke greške

HR menadžerima je važno da je kandidat pismen te da će u budućnosti predstaviti tvrtku u najboljem svjetlu. Znanje kako koristiti č i ć, ije i je spadaju u tu kategoriju.

Ako baš morate poslati zamolbu, provjerite pravopis u Wordu ili online alatu za gramatičku i pravopisnu provjeru.

3. Dosadan sadržaj zamolbe za posao

Najčešće svi kandidati za oglas na radno mjesto imaju identičnu strukturu.

Zamolbe ne daju baš preveliki prostor da pokažete svoju autentičnost i karakter. Vrlo je lako regruteru samo preskočiti vašu zamolbu.

No, zamolbe za posao mogu biti odličan način da pokažete svoje pismeno izražavanje kao meku vještinu, ali je činjenica da regruteri često nemaju vremena iščitavati sve silne zamolbe. Posebice kod velikih kompanija koji primaju veliki broj prijava na jedno rano mjesto.

U prosjeku regruteri pomno čitaju zamolbe za seniorske pozicije i akademske poslove za koje je važno vješto pismeno izražavanje. Istraživanje kaže da niskokvalificirani radnici često niti ne pošalju zamolbu.

Potpuno novi način prijave na oglas za posao

Na Zaposlise.hr nema zamolbi. Prijavi se na oglas za posao i chataj s poslodavcima. Čavrljajte i otkrijte svoje motivacije, ciljeve, znanja i sve ostalo što želite da poslodavca zna.

U live chatu možeš odmah odgovarati na pitanja poslodavca u ležernom okružju. Ako međusobno kliknete, dogovorite razgovor za posao licem u lice i prodiskutirajte detaljnije o radnom mjestu.

Ako se želiš istaknuti od ostalih kandidata, pripremili smo ti mogućnost video prijave gdje možeš ispričati o sebi i svojem iskustvu u video formatu.

Iskoristi priliku i obrazloži zašto si baš ti pravi match za tvog idealnog poslodavca.

 

Preuzmi Zaposlise.hr aplikaciju i svajpaj kroz transparentne oglase, prijavljuj se na video oglase za posao i iskusi brzo zapošljavanje.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju