Kako iskoristiti volonterski rad kao korak prema željenom poslu?

Kako iskoristiti volonterski rad kao korak prema željenom poslu?

Reading Time: 3 minute

Volontiranje kao plemenita gesta i nesebičan doprinos zajednici je ključ za razvoj vještina koja određuju osobu.

Bez obzira na to jeste li student na početku svoje radne avanture ili profesionalac u potrazi za novim izazovima, volontiranje može biti velika prednost za postizanje karijernog uspjeha. Volonterski rad može pružiti ne samo priliku za doprinos zajednici već i izgradnju vlastitog profesionalnog puta.

Naime, osobe koje volontiraju razvijaju jedne od najkorisnijih vještina u karijernom svijetu. Kroz interakciju s različitim ljudima, volontersko iskustvo gradi neophodne komunikacijske vještine i surađivački stil rada.

Organizacijske vještine se oblikuju kroz sudjelovanje u planiranju događanja, dok preuzimanje inicijative u rješavanju problema i vođenje tima postaju dragocjeni resursi u profesionalnom okruženju. Stoga, volontiranje je uz altruistički doprinos i investicija u osobni i karijerni rast.

1. Stjecanje relevantnog iskustva

Početnici na tržištu rada se često suočavaju s izazovom u nedostatku radnog iskustva, što može biti prepreka prilikom prijave na radno mjesto. No, volonterski rad omogućuje stvaranje mosta između obrazovanja i stvarnog rada, pružajući priliku za primjenu teorijskih znanja u stvarnom okruženju.

Iskustvo volontiranja stvara poveznicu između teorijskog obrazovanja i stvarnog rada, nudeći priliku za konkretna znanja u stvarnim situacijama.

Regruteri će često pitati kandidate jesu li volontirali ili imaju li hobije, znajući da te aktivnosti mogu pružiti uvid u osobne karakteristike, vještine međuljudskih odnosa i sposobnost prilagodbe kandidata.

2. Networking (umrežavanje)

Druga značajna dimenzija volontiranja odnosi se na izgradnju profesionalne mreže, odnosno networkinga. Tijekom volontiranja, otvara se prilika za susrete s ljudima iz iste ili srodnih industrija, gradeći ključne veze koje mogu imati presudan utjecaj na budućnost vaše karijere.

Suradnja s kolegama volonterima, voditeljima projekata i drugim stručnjacima može rezultirati korisnim preporukama ili čak ponudama za zaposlenje.

Stvorena mreža kontakata može se pokazati neprocjenjivom prilikom traženja poslova i napredovanja u karijeri. Na kraju, volontiranje ne samo da pruža osobno zadovoljstvo, već i pruža praktične prilike u poslovnom svijetu koje mogu pomoći u ostvarivanju vaših karijernih ciljeva.

3. Razvijanje mekih vještina (engl. soft skills)

Pored toga, volonterski rad pruža priliku za razvoj mekih vještina koje su ključne u svakoj industriji. Naime, meke vještine se odnose na sposobnosti osobe da efikasno komunicira, surađuje s drugim ljudima, samostalno rješava probleme te ima razvijenu emocionalnu inteligenciju.

Prilikom volontiranja, interakcija s različitim ljudima, od kolega volontera do korisnika usluga, pruža priliku za usavršavanje verbalnih i neverbalnih vještina komunikacije. Ova iskustva ne samo da pomažu u izgradnji povjerenja već i u razvijanju sposobnosti prilagodbe komunikacije ovisno o publici.

Sudjelovanje u projektima, planiranje događanja, i upravljanje resursima postaju dio svakodnevice, pružajući vrijedno iskustvo u efikasnom raspoređivanju vremena i resursa. Volonteri su često suočeni s različitim zadacima, od kojih svaki zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi postigli željene ciljeve.

Vještine vođenja također se razvijaju kroz volontiranje, bilo da je riječ o vođenju malog tima volontera ili rješavanju izazova unutar organizacije.

Odgovornost za određene zadatke i suradnja s kolegama volonterima stvaraju prilike za razvoj liderskih vještina koje su od velike koristi u budućem profesionalnom okruženju.

Meke vještine su iznimno važne jer poslodavci cijene kandidate koji posjeduju ne samo stručna znanja već i sposobnost prilagodbe, suradnje i rješavanja izazova.

Kako volonterski rad pomaže u profesionalnom razvoju osobe?

Postavljanjem jasnih ciljeva tokom volontiranja, bilo da se radi o sticanju specifičnog iskustva, usavršavanju određenih vještina ili proširenju mreže kontakata, stvarate osobni plan rasta.

Volontiranje predstavlja ne samo priliku za stvaranje stvarnog utjecaja na zajednicu, već i za razvoj ključnih vještina, obogaćivanje profesionalnog i osobnog života. Bez obzira na životnu fazu – bili vi student, zaposlenik ili umirovljenik, volonterski rad ima moć transformirati vašu karijeru i ostaviti dugotrajan pozitivan trag u zajednici.

Dakle, gledajte na volontiranje kao priliku za gradnju mosta prema željenom poslu, istovremeno doprinoseći stvaranju boljeg svijeta oko sebe.

Želiš iskusiti brzo i jednostavno zapošljavanje?

Zaposlise.hr je moderna platforma za brzo i jednostavno zapošljavanje. Poslodavci mogu objavljivati video i/ili tekstualne oglase za posao, svajpom prihvaćati ili odbijati kandidate i pozivati kandidate na svoja oglašena radna mjesta.

Platforma Zaposlise.hr omogućuje posloprimcima prijavu samo transparentnih oglasa za posao s definiranim plaćama. Profil posloprimaca automatski postaje unificirani životopis te je za prijavu na oglas potreban samo jedan swipe.

Preuzmi Zaposlise.hr aplikaciju i uvjeri se!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju