Kako tražiti pismo preporuke za posao?

Kako tražiti pismo preporuke za posao?

Reading Time: 3 minute

U traganju za novim poslovnim prilikama, pismo preporuke je dodatna prednost u procesu zapošljavanja. Kada se možete osloniti na podršku prethodnih poslodavaca, kolega ili mentora, to može znatno povećati izglede za osvajanje željenog radnog mjesta.

Osobne preporuke ne samo da jačaju vjerodostojnost vaših vještina i iskustava, već predstavljaju dodatnu potvrdu vaših profesionalnih iskustava i znanja.

Evo nekoliko koraka kako tražiti pismo preporuke i uvećati šanse za dobivanje željenog posla.

Zašto vam treba pismo preporuke?

Pismo preporuke je dokument koji služi kao dokaz o kvalifikacijama, karakteru i sposobnostima pojedinca.

Predstavlja formalnu preporuku koja pruža uvid izvan onoga što životopis ili zamolba mogu prenijeti.

Pismo preporuke se može iskoristiti u raznim kontekstima, poput prijava za posao, upisa na fakultet ili pak traženja stipendija. Dobro oblikovano pismo preporuke ne samo da potvrđuje postignuća osobe, već pruža i jedinstvenu perspektivu o njezinoj radnoj etici i snagama.

Iako većina oglasa za posao ne zahtijeva pismo preporuke, preporučljivo je da ga ipak priložite uz svoju prijavu kako biste stekli dodatnu prednost u odnosu na ostale kandidate.

Kako izgleda pismo preporuke?

Pismo preporuke najčešće piše nadređena osoba ili mentor koji u pismu spominje specifične primjere postignuća osobe. Nadalje, karakteristike i osobine poput sposobnosti timskog rada, motivacije, komunikacijskih vještina te kako je osoba utjecala na tim i tvrtku u cjelini.

U selekcijskom procesu, pismo preporuke daje „dubinu“ i vjerodostojnost profila kandidata, čineći uvjerljiv argument za njihovu prikladnost za određenu poziciju ili priliku.

Primjerice, pismo preporuke može izgledati ovako:

Poštovani.

Imam zadovoljstvo preporučiti Anu Anić koja je radila kao administrator u našoj tvrtki tijekom protekle dvije godine.

Ana je pokazala izniman profesionalizam i predanost svojim zadacima kao administrator. Njezina sposobnost učinkovitog vođenja administrativnih poslova, organizacija radnih procesa te pravovremeno rješavanje izazova činili su je ključnom članicom našeg tima.

Posebno bih istaknuo njezinu izvrsnu sposobnost multitaskinga, pažnju prema detaljima te izražene komunikacijske vještine. Ana je uvijek bila susretljiva i spremana preuzeti dodatne odgovornosti kada je to bilo potrebno.

Ana pokazuje napredno poznavanje Microsoft Excela, uključujući kompleksne funkcionalnosti. Također, demonstrirala je stručnost u radu s ERP sustavima.

Vjerujem da će Ana pridonijeti bilo kojem administrativnom timu s istom posvećenošću i stručnošću koju je pokazala kod nas.

S velikim povjerenjem preporučujem Anu za bilo koju administrativnu poziciju.

S poštovanjem,

Ivan Ivić

Voditelj odjela računovodstva

Primjer d.o.o.

Kako tražiti pismo preporuke?

Izgradite snažne radne odnose

Prva stepenica je da izgradite snažne radne odnose tijekom vaših profesionalnih iskustava. Tako ćete izgraditi temelj za mogućnost traženja pisma preporuke od nadređenih ili kolega.

Pokažite predanost poslu, budite timski nastrojeni i angažirani u radnom okruženju.

Odnosi koje gradite s kolegama i nadređenima mogu postati osnova za buduće preporuke.

Odaberite osobu za koju želite da napiše pismo preporuke

Preporuke dolaze od osoba koje vas dobro poznaju i mogu govoriti o vašem karakteru na osobnoj razini. Razmislite koje osobe biste mogli zamoliti da vam napiše pismo preporuke.

Prilikom traženja posla, nadređeni ili menadžeri često su najbolji kandidati za pisanje preporuka, pogotovo ako se njihovo prethodno radno iskustvo poklapa s poslom na koji se prijavljujete.

Naravno, pokušajte odabrati osobu koja ima više godina profesionalnog iskustva od vas jer će njihova preporuka imati veći autoritet.

Budite aktivni na profesionalnim mrežama

Preporuke i pozitivne reference možete sakupiti primjerice na Linkedin profilu. Da biste napisali preporuku na LinkedInu, posjetite profil osobe kojoj želite dati preporuku, kliknite na “Napiši preporuku” u odjeljku “Preporuke”, i opišite iskustvo s tom osobom.

Osoba kojoj je napisana preporuka ima ju opciju prihvatiti ili odbiti.

Ne ustručavajte se tražiti preporuke i putem digitalnih platformi kada za to dođe vrijeme.

Pazite na kvalitetu, ne kvantitetu

Iako je važno imati preporuke, kvaliteta je ključna. Bolje je imati nekoliko snažnih i relevantnih preporuka nego mnogo površnih.

Poslodavci cijene relevantnost u preporukama, što znači da žele informacije koje su usko povezane s vještinama i karakteristikama potrebnim za određenu poziciju. Ukoliko preporuke jasno ističu vaše profesionalne uspjehe, specifične kompetencije i doprinos koji ste donijeli timovima ili projektima, one će potvrditi vaša znanja i stručnost.

Pismo preporuke je odličan način kako dodatno “podebljati” prijavu na radno mjesto. Preporuke drugih profesionalaca koje ističu i potvrđuju vaše sposobnosti, poslodavci najčešće uzimaju u obzir.

Frustiriraju te tradicionalne platforme za zapošljavanje?

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i svajpaj kroz transparente oglase, saznaj sve benefite i chataj uživo s poslodavcima.

Iskusi jednostavno i brzo zapošljavanje, sve na jednom mobitelu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju