Angažman zaposlenika: najbolje prakse za održavanje produktivnosti zaposlenika

Angažman zaposlenika: najbolje prakse za održavanje produktivnosti zaposlenika

Reading Time: 3 minute

Angažirani zaposlenik je poput tajnog oružja u vašem arsenalu. Spreman je ići korak dalje, nuditi inovativna rješenja i ostati dugoročno. Nisu tu samo zbog plaće; tu su jer vole ono što rade. Međutim, prema Gallupovom istraživanju o globalnom radnom mjestu, samo 15% zaposlenika je angažirano na radnom mjestu.

Zašto je važan angažman zaposlenika?

1. Povećana produktivnost

Angažirani zaposlenici obično su usmjereniji i produktivniji, što pozitivno doprinosi financijskim rezultatima organizacije. Gallup čak izvještava da visoko angažirana radna snaga može rezultirati povećanjem profitabilnosti za 21%.

2. Zadržavanje zaposlenika

Manje je vjerojatno da će napustiti svoj posao, smanjujući troškove fluktuacije i očuvavajući institucionalno znanje, što je dugoročno korisno.

3. Inovacije

Angažirani zaposlenici prednjače u inovacijama te su skloniji nuditi kreativna rješenja i prijedloge, potičući inovacije unutar organizacije.

4. Zadovoljstvo klijenata

Kada zaposlenici osjete da su integralni dio radnog okruženja, često pružaju bolju uslugu kupcima, što rezultira povećanom zadovoljstvu i lojalnosti kupaca.

5. Pozitivna radna kultura

Ovi zaposlenici doprinose stvaranju pozitivne i inkluzivne radne kulture, privlačeći i zadržavajući vrhunski talent u organizaciji.

Što su aktivnosti za uključivanje zaposlenika?

Aktivnosti za uključivanje zaposlenika su inicijative, programi i događaji osmišljeni kako bi poboljšali uključivanje zaposlenika i podigli moral, motivaciju i ukupno zadovoljstvo poslom.

Ove aktivnosti imaju za cilj stvaranje pozitivnog i ugodnog radnog okruženja, jačanje dinamike tima i poboljšanje ukupnog iskustva zaposlenika.

Evo nekoliko aktivnosti koje možete iskoristiti u strategiju uključivanja zaposlenika kako biste potaknuli motiviraniji i povezaniji radnički tim:

 • Vježbe izgradnje tima: Ove vježbe mogu obuhvaćati razne aktivnosti, od vježbi povjerenja do izazova sobe za bijeg. Cilj je potaknuti suradnju, izgraditi povjerenje i ojačati veze između članova tima.
 • Programi wellnessa: Aktivnosti zdravlja i wellnessa, poput satova joge, teretana na radnom mjestu ili seansi meditacije, mogu pomoći zaposlenicima da smanje stres i poboljšaju svoje opće blagostanje.
 • Priznanje i nagrade: Redovito priznavanje i nagrađivanje zaposlenika za njihov trud i postignuća može povećati moral i motivaciju. To može uključivati nagrade za zaposlenika mjeseca, bonuse ili javno priznanje na timskim sastancima.
 • Radionice za profesionalni razvoj: Pružanje prilika za razvoj vještina i karijerni napredak putem radionica, seminara i programa obuke može pokazati posvećenost rastu vaših zaposlenika.
 • Društveni događaji: Organiziranje društvenih okupljanja, poput timskih ručkova, događanja poput happy hour ili blagdanskih zabava, može pružiti opuštenu atmosferu za povezivanje zaposlenika izvan radnog mjesta.

Što je akcijski plan za uključivanje zaposlenika?

Akcijski plan služi za opisivanje specifičnih radnji, inicijativa i ciljeva usmjerenih na održavanje uključenosti zaposlenika. To je rezultat promišljenja i analize trenutnih razina angažiranosti organizacije i identifikacije područja koja zahtijevaju poboljšanje.

Ova analiza često uključuje ankete, prikupljanje povratnih informacija i analizu podataka kako bi se razumjele postojeće snage i slabosti radnog okruženja.

Jedan od ključnih elemenata akcijskog plana za uključivanje zaposlenika je uspostava jasnih i mjerljivih ciljeva. Ovi ciljevi usklađeni su s općim misijama i vrijednostima organizacije, osiguravajući da su inicijative uključivanja u skladu s ukupnim korporativnim ciljevima.

Strategije poput programa obuka, poboljšanja komunikacije, aktivnosti izgradnje tima ili promjena u politikama radnog mjesta, provode se kako bi se postigli ti ciljevi.

Dobro osmišljeni akcijski plan također uključuje definiranu vremensku crtu, s određenim rokovima i prekretnicama za svaku inicijativu uključivanja. Nadalje, određuje odgovornosti, dodjeljujući uloge pojedincima ili timovima odgovornim za uspješnu provedbu svake strategije.

Dodjela potrebnih resursa, kako u smislu proračuna tako i osoblja, još je jedan ključni aspekt plana.

Kako mjeriti angažman zaposlenika na radnom mjestu?

Mjerenje angažmana zaposlenika na radnom mjestu ključno je za razumijevanje razine predanosti i zadovoljstva zaposlenika unutar organizacije.

Kako procijeniti angažman zaposlenika?

 • Ankete za zaposlenike: Redovito provođenje anketa jedna je od najčešćih i izravnih metoda mjerenja angažmana zaposlenika. Ove ankete obično uključuju pitanja koja ocjenjuju zadovoljstvo poslom, ravnotežu između posla i privatnog života, odnose s kolegama i nadređenima te usklađenost s misijom i vrijednostima tvrtke.
 • Pulsne ankete: Kratke i česte pulsne ankete mogu pružiti uvid u angažman zaposlenika u stvarnom vremenu. Obično se sastoje od samo nekoliko pitanja i češće se provode, omogućujući organizacijama brzu reakciju na nastale probleme.
 • 360 feedback: Prikupljanje povratnih informacija ne samo od zaposlenika, već i njihovih kolega, nadređenih i podređenih može pružiti sveobuhvatan pogled na angažman i performanse pojedinca. Ovaj pristup iz različitih perspektiva pomaže u identificiranju područja za poboljšanje.
 • Mjerenja učinka: Pregledavanje mjernih podataka i ključnih pokazatelja učinka (KPI-jeva) može neizravno ukazivati na angažman zaposlenika. Pad produktivnosti, povećana izostanost ili veći postotak fluktuacije mogu sugerirati poteškoće s angažmanom.
 • Izostanak i stopa fluktuacije: Često izostajanje i visoke stope fluktuacije mogu ukazivati na niski angažman zaposlenika. U stvari, prema istraživanju iz 2021., 73% zaposlenika razmišljalo bi o napuštanju posla za pravu ponudu, čak i ako trenutačno ne bi tražili posao.
 • Izlazni razgovori: Detaljni razgovori prilikom odlaska s odlazećim zaposlenicima mogu pružiti vrijedne uvide u razloge njihovog odlaska i utjecaja niskog angažmana na tu odluku.

Što su pokretači angažmana zaposlenika i zašto je to važno?

Pokretači angažmana zaposlenika ključni su faktori ili elementi koji utječu i motiviraju zaposlenike da budu predani, zadovoljni i produktivni u svojim ulogama unutar organizacije.

Igraju ključnu ulogu u oblikovanju ukupnog iskustva zaposlenika i mogu značajno utjecati na uspjeh i performanse organizacije.

Razumijevanje i adresiranje ovih ključnih pokretača ključno je za stvaranje pozitivne i angažirane radne snage.

Zaposlise.hr omogućuje brz i jednostavan pronalazak radnika. Objavi video ili tekstualni oglas za radno mjesto, svajpom prihvaćaj ili odbijaj kandidate. Dostupna ti je live chat opcija gdje možeš uživo razgovarati s potencijalnim kandidatima i saznati jeste li pravi match.

Registriraj se na Zaposlise.hr i pronađi idealne zaposlenike.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju