Što je toksična produktivnost i kako je prebroditi?

Što je toksična produktivnost i kako je prebroditi?

Reading Time: 3 minute

Osjećate li krivnju ako tokom dana niste maksimalno iskoristili svoje vrijeme?

Toksična produktivnost je zapravo pretjerani rad nauštrb drugih aspekata vašeg života. To je hustle culture mindset koji vas gura da uvijek idete ‘stepenicu više’ nego što je potrebno. Iako može biti dobro za vašu karijeru, dugoročno nije dobro za vaše zdravlje.

Kada se forsirate prejako i predugo, lako je početi mjeriti svoju vrijednost s time koliko možete napraviti. Počinjete osjećati krivnju ako ‘trošite’ vrijeme na aktivnosti u kojima se opuštate.

Ovo stanje je – toksična produktivnost.

Kako dolazi do toksične produktivnosti?

Moderno društvo stavlja veliku važnost na produktivnost. Nije teško postati dio toksične produktivnosti i biti pod njenim utjecajem. Čak i kada uzmete vremena od posla, ne možete se opustiti. U mislima vam se vrte konstantne brige vezane uz posao.

Čak i popularni milijunaši i poduzetnici koji su često inspiracija mlađim generacijama, često ističu da nitko nije promijenio svijet radeći samo 40 sati tjedno.

Granica između privatnog i poslovnog života polako nestaje.

Čini se da velika većina nas ima ove simptome, no toksična produktivnost se može preokrenuti na onu pozitivnu. Naime, produktivnost postaje toksična tek kada dopustite da granica između osobne dobrobiti i posla nestane.

Znakovi toksične produktivnosti

  • Osjećaj krivnje ako niste napravili dovoljno (iako ste obavili potrebne zadatke)
  • Žrtvujete opuštajuće aktivnosti za one ‘produktivne’
  • Zanemarujete svoje zdravlje
  • Osjećate se anksiozno i depresivno
  • ‘Sagorijevanje’ – ne možete više podnositi stres

 

Kako se oduprijeti toksičnoj produktivnosti?

1. Definirajte jasne granice između privatnog i poslovnog života

Sve prisutniji rad od doma je znatno spojio privatan i poslovan život radnika. Kada bi se mogli zbrojiti sati iščitavanja e-mailova izvan radnog vremena, osoba bi mogla vidjeti koliko joj se slobodno vrijeme smanjilo.

Istraživanje kaže da 35% radnika razmišlja o poslu tokom slobodnog vremena.

Prihvaćanje činjenice da je karijera samo jedan dio vašeg života te ako nešto propustite na poslu, ne reflektira se na vas kao osobu. Možete biti produktivni i predani vašem poslu bez da vaše mentalno i fizičko zdravlje pati.

2. Postavljajte realistične ciljeve

Stvarajte kratkoročne i realistične ciljeve. Rasčlanjivanje velikih zadatka na manje dijelove, znatno umanjuje stres. Također, omogućuje vam da lakše postavljate prioritete te određujete koji su ciljevi smisleni. Kada postavljate neki cilj razmislite jesu li: smisleni, mjerljivi, ostvarivi, važni te imaju li rok.

3. Uzimajte mini pauze između zadataka

Uzimanje pauza tokom dana je važan aspekt produktivnosti. Ako niste vješti u stvaranju slobodnog vremena, postavite si termin ili podsjetnik za odmor na pametnom mobitelu.

Istraživanja dokazuju kako uzimanje malih pauza tokom odrađivanja zadataka povećava produktivnost osobe.

Istraživanje kaže da provođenje vremena na otvorenom samo 29 minuta povećava produktivnost ispitanika za 45%.

4. Uzmite vremena da radite apsolutno ništa

Nakon napornog radnog dana, vrijeme je da budete neproduktivni. Odlazak u šetnju, gledanje filma ili slušanje glazbe daje vam prostora za razmišljanje, inspiraciju i odmor.

Popularni burnout iliti ‘sagorijevanje’ je krajnji rezultat toksične produktivnosti. Stanje potpune fizičke i mentalne iscrpljenosti koje je poznato većini radnika.

Psiholozi ističu kako osobe koje su podložne toksičnoj produktivnosti, sklone su ju koristiti kao svojevrstan način nošenja s problemima koji nisu u njihovoj kontroli.

Primjerice, u razdoblju velikog i stresnog pritiska, osobe često podliježu pretjeranim rutinskim aktivnostima kako bi smetnuli misli sa problema.

5. Smanjite korištenje pametnog mobitela

Lakše reći nego napraviti, zar ne?

No, ako vam pametni mobitel konstantno zvoni, teško je pobjeći od obaveza. A da ne govorimo o društvenim mrežama gdje se osobe vole hvaliti svojom produktivnošću i aktivnostima. Scroll-anje po društvenim medijima može samo povećati osjećaje neadekvatnosti i poticati toksičnu produktivnost.

Postoji velik broj aplikacija koje mogu pomoći smanjiti korištenje pametnog mobitela. Funkcioniraju tako da zaključavaju vaš pametni mobitel ili samo pojedine aplikacije na određeno vremensko razdoblje.

Ili najjednostavnije, stavite pametni mobitel negdje izvan vašeg vida, primjerice u torbu ili u ladicu kako ne bi došli u napast.

Produktivnost je pozitivna stvar. Dok ne prijeđe granicu dobrobiti za zaposlenike.

Kako kažu: ‘work smarter, not harder‘.

Zaprati Zaposlise.hr blog za više novosti.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju