Kako se pripremiti za online testiranja vještina?

Kako se pripremiti za online testiranja vještina?

Reading Time: 3 minute

Online testiranja vještina postala su neizbježan dio procesa selekcije kod većine poslodavaca.

Bez obzira na to jeste li u potrazi za novim poslom, prijavljujete se na edukativne programe ili želite samo procijeniti svoje vještine, uspješna priprema ključna je za postizanje željenih rezultata.

Klasični papirnati testovi vještina i inteligencije postaju stvar prošlosti, ustupajući mjesto brzim, efikasnim online testiranjima vještina.

Pripremili smo nekoliko savjeta kako se učinkovito pripremiti za online testiranja vještina.

Poslodavci sve češće koriste online testiranja vještina

Poslodavci sve češće primjenjuju online testiranja vještina kao dio procesa zapošljavanja. Međutim, ovakav pristup često izaziva stres kod kandidata, budući da im pruža ograničenu priliku za stvaranje pozitivnog dojma.

Testiranje vještina kao dio selekcijskog procesa kandidata za posao mogu obuhvatiti IQ testove, testove emocionalne inteligencije i kreativnosti, testiranje znanja stranih jezika i mnogih drugih ovisno o radnom mjestu za koje ste se prijavili.

Budući da je to dug proces, poslodavci sve češće koriste online testiranje za posao kao jednim od prvih koraka u selekcijskom procesu.

Još jedna prednost zbog koje poslodavci koriste online testiranja kandidata je što mogu automatizirati i ubrzati procesa evaluacije i odabira kandidata.

Štoviše, online testiranje otvara vrata zaposlenicima koji žele istraživati nove profesionalne prilike, omogućujući im da to čine bilo gdje, bez potrebe za fizičkim dolaskom na lokaciju poslodavca.

Dostupno je više vrsta online testiranja vještina

Koriste se više različitih vrsta online testiranja vještina i inteligencije, stoga je prvi korak u uspješnoj pripremi razumijevanje s kojim vrstama testova se možete susresti.

Ovisno o svrsi testiranja, format može varirati od kvizova s višestrukim izborom do praktičnih zadataka.

Najčešći tipovi testova u selekcijskom procesu uključuju IQ testove, testove emocionalne inteligencije te provjera specifičnih vještina povezanih s radnim mjestom.

Na internetu možete pronaći IQ kvizove, primjere testova vještine i inteligencije koji vam mogu pružiti korisne uvide u format, tipove pitanja te opće zahtjeve pojedinih testova. Pomoću njih možete vježbati svoje vještine, kako bi znali što očekivati kada pristupite pravom online testiranju.

Identificirajte koje vještine iziskuju pojedini testovi

Svako testiranje ima svoje specifične ciljeve i fokus.

Prije početka priprema, proučite radno mjesto. Koja znanja iziskuje to radno mjesto? Ima li potrebe za dobrim znanjem stranih jezika?

Ako oglas za radno mjesto posebno naglašuje određena znanja i vještine, možete očekivati testove povezane s njima.

To može uključivati analitičke sposobnosti, komunikacijske vještine ili tehničke kompetencije.

Ovisno o naravi radnog mjesta za kojeg ste se prijavili, kandidati se često susreću s testovima prilagođenim provjeri tehničkih, jezičnih, analitičkih ili kreativnih sposobnosti, kao i testovima koji procjenjuju timsku suradnju i vođenje.

Ako ste se prijavili za radno mjesto primjerice marketing specijalista, vrlo vjerojatno ćete imati testove kreativnosti i evaluacije emocionalne inteligencije. S druge strane, na poslovima poput IT specijalista ili inženjera ćete se susresti s testovima logičkog zaključivanja (IQ testova).

Pripremite se i vježbajte

Nakon što prepoznate ključne vještine koje iziskuje radno mjesto, posvetite vrijeme istraživanju materijala potrebnih za testiranje tih vještina.

Mnogi online resursi nude priručnike, primjere testova i vježbe koje možete koristiti u svom učenju. Dostupni su brojni video materijali i praktične vježbe koje mogu dodatno pomoći da se pripremite.

Simulacije testova

Jedan od najučinkovitijih načina pripreme su simulacije testova vještina.

Na internetu su dostupni brojni kvizovi, vježbe i simulacije testova.

Osim što vam pružaju uvid u format i način stvarnog testiranja, simulacije vam omogućuju identificiranje područja koja zahtijevaju dodatnu pažnju. Ova praksa također pomaže u smanjenju nervoze tijekom stvarnog testiranja.

Online testiranja vještina i inteligenciju mogu biti zastrašujuća za kandidate. No, možete se pripremiti i vježbati kako biste bili spremni i samouvjereni tijekom samog testiranja.

Jesi li isprobao/la Zaposlise.hr aplikaciju?

Zaposlise.hr je aplikacija za brzo zapošljavanje. Svajpom pretražuješ i prijavljuješ se na oglase za posao. Svaki oglas ima definiran raspon plaće i sve potrebne informacije koje trebaš znati.

Transparentnost zapošljavanja nam je važna, stoga imaš opciju live chata s poslodavcima gdje možeš komunicirati svoje želje i motivacije.

Preuzmi aplikaciju i zaposli se!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju