Virtualna realnost kao borac protiv stresa

Virtualna realnost kao borac protiv stresa

Reading Time: 3 minute

U današnje vrijeme usvajanje inovativnih tehnologija na radnom mjestu pravi je izazov. Postoje mnoge već otkrivene inovacije stavljene u uporabu. Razumijevanjem činjenice da su upravo zaposlenici ti koji ruše rekorde u svladavanju novih izazova i prepreka otvara posve novu perspektivu – i ona uključuje virtualnu realnost.

Jedna od tehnoloških inovacija koja pospješuje potencijale zaposlenih i transformira radno mjesto jest virtualna realnost. Iako suštinski nije novi izum jer ljudski um oduvijek nadopunjava stvarnost maštom, virtualna se realnost obraća našim predodžbama i našoj psihi koje pokušava zavarati. Cilj virtualne realnosti jest stvoriti svijet čiji će utisak biti toliko intenzivan da će zrcaliti stvarnost.

Kao jedan od načina na koji ljudi upravljaju računalom i kontroliraju stvarnost, fenomen virtualne realnosti primamljiv je pokušaj nadmoći nad svijetom računala. Virtualna realnost stremi postići višu razinu od one računalne,stoga programski alati za stvaranje virtualnih svjetova nisu tek puka kopija svijeta. Takvi alati imaju za zadatak stvoriti imaginacije iz mašte i pridavati im različite fizičke i psihičke karakteristike.

Virtualna realnost dijeli se u tri skupine:

  1. Neimerzivne simulacije
  2. Poluimerzivne simulacije
  3. Potpuno imerzivne simulacije

Neimerzivne simulacije podražuju samo neka od ljudskih čula, stoga korisnik ostaje svjestan svoje prave okoline izvan simulacije. S druge strane, u poluimerzivnim simulacijama korisnici uranjaju dublje u umjetno okruženje dok korisnici u potpuno imerzivnoj simulaciji dobivaju potpuno iskustvo virtualne realnosti, noseći cjelokupnu VR opremu.

Facebook mijenja cjelokupni tok virtualne realnosti 2014. godine kroz ugovor o akviziciji tvrtke Oculus VR. U roku dvije godine novčani iznos uložen u virtualnu realnost utrostručio se – virtualna se realnost proširila izvan okvira kompjuterskih igara. Nedugo potom, mnoga radna mjesta odlučuju se integrirati ovaj fenomen kako bi pospješila kvalitetu poslovanja i stvorila napredna radna okruženja.

Povećanje produktivnosti posla

Virtualna realnost omogućava međuljudsku suradnju čak i pod uvjetom fizičke udaljenosti. Platforma koju virtualna realnost tvori osigurava zaposlenicima manipuliranje podacima u stvarnom vremenu, dok je prostor sastanaka stvar izbora. Neke tvrtke instaliraju sobe takozvane miješane realnosti za održavanje sastanaka, dok druge koriste VR slušalice u uredu ili u radu na daljinu. Lako dostupna tehnologija, virtualna realnost spaja ljude diljem planete.

Nadogradnja treninga zaposlenika virtualnom realnošću

Potpuno imerzivne simulacije koje imitiraju aktivnosti stvarnog života odličan su trening i priprema zaposlenika za rad. Rezervirana za visokorizične situacije, VR je potpuno sigurna metoda izlaganja zaposlenika različitim uvjetima u svrhu snalaženja. Uporaba VR metode varira na različitim pozicijama – korištena od strane NASA-e i oružanih snaga, VR otvara vrata novim iskustvima.

Osiguravanje zaštite zdravlja kroz virtualnu realnost

Uvelike obilježivši zdravstvo i medicinu, virtualna realnost omogućava djelatnicima zaposlenima u zdravstvu virtualno okruženje u svrhu vježbe različitih operativnih zahvata. U takvom slučaju tijela koja su podložna zahvatima su virtualna, a zdravstveni djelatnici unaprijeđuju svoje vještine. Metoda virtualne realnosti poznata je po svom terapeutskom djelovanju. Naime, VR tehnologija česta je u uporabi liječenja različitih mentalnih poremećaja poput PTSP-a i anksioznosti. Prvi podatak o tehnologiji virtualne realnosti kao terapije virtualnom igrom datira u vrijeme stvaranja igre pod nazivom “SnowWorld“.SnowWorld” bila je igra koja se odvijala u virtualnoj realnosti i koja je ozlijeđenom šestogodišnjem dječaku Nathanu Neisingeru spasila život. Ova je igra za zadatak imala skretanje pozornosti s bola kojeg je pacijent osjećao na simuliranu okolinu snijega, snjegovića i sličnih detalja.

Takva vrsta bihevioralne i kognitivne terapije i buđenje svijesti pojedinca uvelike pridonosi, kako samom zdravlju, direktno i kvaliteti posla u cijelosti. Stabilno mentalno stanje uma otvara prostor zdravlju i zdravom radnom okruženju.

Ubrzanje procesa učenja

Moderan i ubrzan svijet od nas zahtijeva vrijeme, preciznost i profesionalnost u gotovo svakoj sferi života – perfekcionizam nikada nije bio potrebniji. Rezultat primjene VR metode dvostruko je koristan:

  • VR pospješuje brzinu učenja podataka ili vještine
  • VR uspješno pomaže korisnicima u dugoročnom zadržavanju dobivenog znanja

Istraživanja pokazuju da što je više osjetila uključeno u proces učenja, veće su šanse da će korisnik upamtiti teorijske i praktične podatke. Osjećaj inkluzivnosti i interaktivnost koje dolaze s uporabom VR metode osposobljavaju korisnike za više vještina u kraćem vremenskom roku.

Razvitak mekih vještina

Meke vještine predstavljaju osobne navike koje oblikuju način poslovanja koje pojedinac rabi sam ili u timu. Nasuprot tvrdim vješinama poput obnašanja tehničkih dužnosti i zadataka, meke vještine tendiraju ka integritetu, kreativnosti, komunikaciji i kritičkom razmišljanju. Nabrojene se vještine znatno mogu unaprijediti uporabom virtualne realnosti koja simulira svakodnevne životne situacije s kojima se zaposlenik može susresti. Uporaba VR tehnologije omogućava djelatnicima sudjelovanje u grupnim i timskim aktivnostima čak i pod uvjetom fizičke odsutnosti, na taj način tvoreći prilike za razvoj funkcionalnog radnog okruženja.

Virtualna realnost predstavlja korak prema modernoj / postmodernoj eri otvarajući potencijale za revolucionarne promjene i napretke na poslovnim poljima u budućnosti. U službi medija koji spaja različita područja, svjetove i živote, virtualna realnost spaja zabavu i učenje, te moguće i nemoguće u smislenu, perspektivnu cjelinu.

Promatrana kroz prizmu zdravstvene pomoći, tehnologija virtualne realnosti već gubi futuristički element – ona je zastupljena ovdje i sada unatoč nepoznatom broju trenutnih korisnika. Tehnologija virtualne realnosti kao pripomoć u suočavanju s poremećajima i fobijama dopustila je veliki rast i velika učenja ljudima i njihovim vještinama nošenja s obje strane novčića – svakodnevnim i nesvakidašnjim nedaćama i izazovima.

Skini aplikaciju Zaposlise.hr i saznaj kako se uspješno boriti sa stresom na radnom mjestu!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju