Angažiranost zaposlenika u RH: uloga poslodavaca u stvaranju pozitivne promjene

Angažiranost zaposlenika u RH: uloga poslodavaca u stvaranju pozitivne promjene

Reading Time: 3 minute

U jeku priprema za nadolazeće velike HR konferencije, izvještaj Gallup-a donosi zanimljivo saznanje – angažman zaposlenika u Hrvatskoj je u padu, te čak 44% smatra da je vrijeme za promjenu posla.

Ova situacija prilično je jasna poruka poslodavcima da nešto moraju mijenjati.

Gallup-ov izvještaj otkriva i zabrinjavajuće podatke o zaposlenicima i njihovim doživljajima rada. Ova analiza je od iznimne važnosti jer naglašava potrebu za promjenu u načinima upravljanja kako bi se ojačala angažiranost zaposlenika, čime se stvara temelj za organizacijski uspjeh.

Ako se na poslu ne osjećamo dobro, vjerojatno se ne osjećamo dobro ni u životu.

Nedostatak učinkovitog upravljanja ne utječe samo na gubitak profita i klijenata, već i na smanjenje kvalitete života zaposlenika.

Istraživanje o dobrobiti na radnom mjestu jasno pokazuje da je raditi posao koji mrzimo lošije od nezaposlenosti, a negativne emocije ne staju na vratima ureda – negativno utječu na odnose s obitelji i bližnjima.

Angažman radnika u Hrvatskoj

Gallup-ov izvještaj posebno ističe važnost usmjerenosti na zaposlenike. U njemu se naglašava da je čak šest od deset zaposlenika u fazi tihe ostavke, što znači da nisu aktivno angažirani u svom radu. No, postoje načini kako se može povećati angažiranost zaposlenika i zadržati ih na radnom mjestu.

Situacija s angažmanom zaposlenika trenutno doživljava vrhunac, no u Europi, a posebno Hrvatskoj, stvari ne stoje dobro.

Samo 13% zaposlenika je angažirano, dok je veliki broj neangažiranih ili čak aktivno neangažiranih. Stres i ljutnja su postali svakodnevica za mnoge, što ukazuje na ozbiljne probleme.

Razina svakodnevnog osjećaja ljutnje Europljana na radnom mjestu.

Gallup-ovo istraživanje također otkriva da čak 44% zaposlenika u Hrvatskoj vjeruje da je trenutno povoljan trenutak za traženje novog posla.

Zadovoljstvo radnika u Europi.

U usporedbi s drugim zemljama, nalazimo se relativno nisko na toj ljestvici, a primjerice, u Danskoj čak 70% zaposlenika razmišlja isto.

Istraživanje između ostalog donosi i zanimljive spoznaje o utjecaju različitih oblika rada (remote, on-site, hibridnog) na angažman zaposlenika.

Bez obzira na način rada, angažman je sličan. No, osjećaj bijesa češći je kod onih koji rade na daljinu. Namjera za odlaskom s posla je slična kod svih oblika rada, dok je najviši stres zabilježen kod hibridnog načina rada.

Kako smo se doveli do ovoga?

Čini se da smo zaboravili na osnovne ljudske potrebe, poput one opisane u Maslowljevoj hijerarhiji potreba.

Svrha, potreba za pripadanjem i stvaranjem vrijednosti postali su ključni aspekti koje zaposlenici danas traže.

Zaposlenici žele biti kreativni, ostvariti svoje vizije i stvarati nove vrijednosti. Iako ovo nisu novi koncepti, postali su sve važniji.

Generacije koje ulaze na tržište rada žele posao koji ima smisla, koji doprinosi njihovom osobnom rastu i razvoju te odražava njihove vrijednosti.

Svrha igra ključnu ulogu u zadovoljstvu zaposlenika.

Također, važno je spomenuti potrebu za pripadanjem. Osjećaj bliskosti, zajedništva i interakcije postaje sve važniji. Možda je to posljedica nedavnih događaja poput pandemije, koja nas je podsjetila na važnost međuljudskih odnosa.

Želimo raditi na poslovima koji imaju pozitivan utjecaj na društvo i zajednicu.

Navedene perspektive, uključujući i Maslowljevu hijerarhiju potreba, izoštravaju značajnu korelaciju među konceptima svrhe, pripadnosti te angažmana u kontekstu radnog okruženja.

Ovdje se ističe kako subjektivno zadovoljstvo nije dostatno; moderni zaposlenici iskazuju ambiciju za dubljim zadovoljstvom koje proizlazi iz mogućnosti doprinosa, integracije u radnu zajednicu te realizacije vlastitog potencijala.

Zapratite Zaposlise.hr blog za više svježih informacija iz svijeta rada.

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i iskusi transparentne oglase za posao s definiranim plaćama i prijavljuj se jednim svajpom – sve na tvom mobitelu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju