Kako iskoristiti neformalne prilike za uspjeh u karijeri

Kako iskoristiti neformalne prilike za uspjeh u karijeri

Reading Time: 3 minute

U svijetu zapošljavanja, pojedinci sve češće okreću pažnju prema neformalnim radnim prilikama kao dijelom strategije za razvoj vlastite karijere. No, što točno predstavljaju te neformalne prilike i zašto postaju preferirani izbor u potrazi za poslom?

Neformalne prilike obuhvaćaju različite načine zapošljavanja koji nisu tradicionalno formalizirani ili oglašeni putem standardnih kanala. To mogu biti susresti na networking događanjima, slobodni projekti ili čak preporuke od osobnih kontakata.

Ljudi sve više prepoznaju važnost tih prilika jer pružaju jedinstven način za izgradnju osobnih kontakata i umrežavanje, što često rezultira vrijednim radnim prilikama.

Primjeri neformalnih prilika:

Preporuke

Preporuke od prijatelja, obitelji ili poslovnih kontakata mogu dovesti do odličnih poslovnih prilika. Mnogi poslodavci radije zapošljavaju kandidate koje im preporučuje vlastiti zaposlenik.

Osobne veze i preporuke od prijatelja, obitelji ili bivših kolega često vode do neformalnih prilika. Takav način pronalaska posla se često koristi jer se temelji na povjerenju i osobnom poznavanju, često rezultirajući odličnim radnim prilikama koje se ne oglašavaju na širem tržištu.

Networking događaji

Sudjelovanje na događanjima, konferencijama i seminarima povezanim s vašom industrijom pruža prilike za upoznavanje stručnjaka u vašem području. Neformalne prilike mogu proizaći iz razgovora na tim događanjima.

Sudjelovanje u networking događajima, poput industrijskih konferencija ili lokalnih meet-up susreta, pruža priliku za neposredno povezivanje s profesionalcima u industriji.

Takvi događaji često otvaraju vrata neobjavljenim radnim prilikama koje proizlaze iz uspostavljenih poslovnih veza.

Volonterske prilike

Volontiranje za organizacije ili projekte povezane s vašom strukom može dovesti do neformalnih poslovnih prilika. Ponekad volontersko iskustvo može prerasti u plaćeno radno mjesto.

Povezanost na društvenim mrežama

Sudjelovanje u razgovorima s profesionalcima na platformama poput LinkedIn-a ili Twittera može stvoriti neformalne prilike. Poslodavci i regruteri često koriste društvene mreže kako bi pronašli potencijalne kandidate.

Osobne veze

Prijatelji, obitelj i poznanici mogu imati informacije o otvorenim radnim mjestima u svojim tvrtkama ili industrijama. Neformalni razgovori s osobnim kontaktima mogu otkriti skrivene poslovne neformalne prilike.

Online platforme

Poslovne prilike mogu nastati putem online zajednica, foruma ili grupa na društvenim mrežama gdje profesionalci dijele informacije o otvorenim radnim mjestima u svojim organizacijama ili industrijama.

Događanja i okupljanja u industriji

Sudjelovanje na događanjima specifičnim za industriju, na okupljanjima ili lokalnim susretima može pružiti neformalne prilike za povezivanje s profesionalcima i saznavanje o otvorenim radnim mjestima.

Primjerice, tijekom konferencija, imate priliku prisustvovati predavanjima stručnjaka, sudjelovati u radionicama te razmijeniti ideje s vrhunskim profesionalcima. Ovakve interakcije mogu rezultirati ne samo stvaranjem novih veza, već i dobivanjem uvida u trenutne trendove, izazove i prilike u industriji.

Društvene mreže

Aktivno sudjelovanje na društvenim mrežama, posebno na profesionalnim platformama kao što je LinkedIn, pruža priliku za izgradnju virtualne prisutnosti.

Dijelite relevantni sadržaj, sudjelujte u raspravama i povežite se s drugim profesionalcima. Tako možete privući pažnju i naići na neobjavljene radne prilike koje se često pojavljuju na društvenim mrežama.

Kako iskoristiti neformalne prilike za pronalazak posla?

Izgradite veze kroz mentorstvo

U potrazi za mentorskim odnosom, važno je pronaći osobu koja ne samo što ima relevantno iskustvo u vašoj industriji, već i dijeli slične profesionalne vrijednosti kao i vi.

Ovakva povezanost omogućit će vam ne samo da steknete dragocjene savjete i uvid u industriju, već i da gradite dugoročne odnose temeljene na međusobnom poštovanju i zajedničkom profesionalnom razvoju.

Angažirajte se u grupama na društvenim mrežama

Kada se pridružite online ili offline grupama, neka vaša aktivnost ne bude samo pasivno promatranje. Aktivno sudjelujte u raspravama, dijelite svoje znanje i postavljajte relevantna pitanja. Vaša angažiranost će vas učiniti primjetnima unutar zajednice.

Osim toga, potrudite se izgraditi individualne odnose s članovima koji dijele slične interese ili imaju ključne uloge u industriji.

To može otvoriti vrata za direktnu komunikaciju i potencijalne prilike.

Osigurajte preporuke od pouzdanih kontakata

Umjesto da se usredotočite na kvantitetu kontakata, usredotočite se na kvalitetu. Izgradite povjerenje s nekoliko ključnih osoba u vašem profesionalnom krugu. Budite konkretni u komuniciranju svojih vještina i ciljeva, tako da vaši kontakti imaju jasnu sliku o tome kako vam mogu pomoći.

Redovito održavajte kontakt s njima, dijeleći svoj napredak i informacije o svojim interesima.

Ovaj pristup može rezultirati preciznim preporukama kada se pojave neformalne prilike koje odgovaraju vašem profilu.

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i svajpaj kroz transparente oglase, saznaj sve benefite i chataj uživo s poslodavcima. Iskusi jednostavno i brzo zapošljavanje, sve na jednom mobitelu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju