Natječaj za posao u institucijama Europske unije

Natječaj za posao u institucijama Europske unije

Reading Time: 5 minute

Natječaj za posao u institucijama Europske unije možete pronaći preko EPSO-a. EPSO je skraćenica za Europski ured za odabir osoblja.

Organizira otvorene natječaje za posao za odabir osoblja za stalna i privremena radna mjesta. Prva stanica za kontakt s poslovima za one koji žele raditi u institucijama EU-a je upravo EPSO.

Tamo možete pronaći natječaje za posao za odabir osoblja za stalna i privremena radna mjesta. Također, možete pronaći cijeli postupak odabira kandidata, te savjete o pripremama za natječaje za posao.

Natječaji za posao u institucijama Europske unije

Natječaje možete pronaći za sljedeće institucije:

Jedina ima pravo predlaganja novih zakona EU-a. Prijedloge šalje Vijeću i Parlamentu na raspravu i usvajanje.
Posao Europske komisije je raditi u zajedničkom interesu što znači da ne smije primati upute od bilo koje vlade države članice.

Kao “čuvarica Ugovora“ mora osigurati da se uredbe i direktive koje je usvojilo Vijeće i Parlament provode u državama članicama.

Ako koja to ne čini Komisija protiv nje može pokrenuti postupak pred Sudom pravde kako bi ju obvezala da uskladi nacionalne propise sa zakonom EU-a.

Europski parlament izabrano je tijelo koje predstavlja građane EU-a.

On nadzire aktivnosti Europske unije te zajedno s Vijećem donosi zakonodavstvo EU-a. Od 1979. zastupnici Europskog parlamenta biraju se izravno temeljem općeg prava glasa svakih pet godina.

Natječaj za posao u EU parlamentu

Izvor: europarl.europa.eu; Tema: Natječaj za posao u EU parlamentu

Vijeće donosi zakone Europske unije, a čine ga ministri nacionalnih vlada EU-a, a države članice naizmjenično preuzimaju predsjedanje Vijećem na razdoblje od šest mjeseci.

Na svakom sastanku Vijeća sudjeluje po jedan ministar iz svake od zemalja Unije. Koji ministri sudjeluju na sastanku ovisi o temi koja je na dnevnom redu: vanjski poslovi, poljoprivreda, industrija, promet, okoliš, itd.

Sud je sastavljen od po jednoga suca iz svake države EU-a, kojima pomaže osam nezavisnih odvjetnika.

Imenovani su zajedničkim dogovorom vlada država članica na mandat od šest godina koji se može obnoviti. Njihova neovisnost je zajamčena.

Ostale institucije u kojima se možete zaposliti

U okviru neovisnih, stručnih i utjecajnih revizijskih aktivnosti Sud procjenjuje ekonomičnost, djelotvornost, učinkovitost, zakonitost i pravilnost djelovanja EU-a.

Sve kako bi se omogućila bolja kontrola odgovornosti, veća transparentnost i bolje financijsko upravljanje, čime se jača povjerenje građana i pruža odgovor na trenutačne i buduće izazove s kojima se EU suočava.

Odbor je savjetodavno tijelo. Njegova mišljenja traže se u okviru obveznog savjetovanja za područja utvrđena Ugovorima ili neobveznog savjetovanja s Komisijom, Vijećem ili Parlamentom.

Može ujedno i davati mišljenja na vlastitu inicijativu. Njegovi članovi nisu vezani nikakvim napucima te, u općem interesu EU-a, moraju biti potpuno neovisni u obavljanju svojih dužnosti.

Odbor izdaje mišljenja u slučajevima kada je prema Ugovorima savjetovanje obavezno ili neobavezno i, po potrebi, na vlastitu inicijativu.

Njegovi članovi nisu vezani nikakvim obvezujućim napucima. Neovisni su u obavljanju svojih dužnosti, što je u općem interesu Unije.

Europski odbor regija i natječaj za posao

Europski ombudsman promiče dobro upravljanje na razini EU-a. Ombudsman istražuje pritužbe o nepravilnostima u radu institucija i tijela EU-a i proaktivno ispituje šire sustavne probleme.

Anamarija radi kao prevoditeljica u Europskom parlamentu i kaže:

Raditi za EU znači i surađivati s najkvalificiranijim i najtalentiranijim kolegama iz cijele Europe u multikulturnom, višejezičnom i izrazito poticajnom okruženju.

Vrste karijera i poslova u institucijama EU-a

U institucijama Europske unije mogu raditi kandidati različitih profila i obrazovanja. Time si možete napraviti karijeru u u raznolikom i multikulturnom okruženju.

Većina poslova će zahtijevati tečno govorenje najmanje dva jezika Europske unije.

U institucijama EU-a možete raditi na važnim poslovima čiji rezultati utječu na sve nas. Neki od tih poslova se bave klimatskim promjenama, sigurnošću i zaštito, trgovinom, migracijama i mobilnim komunikacijama.

EU se bavi i brojnim drugim pitanjima uključujući smanjenjem ispušnih plinova i kemikalija. Smanjenjem buke, otpada.

Također, važan rad uključuje zaštitu prirodnih staništa i održavanje čistom vode za kupanje.

Također radi na sprječavanju prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem, kao što su izlijevanje nafte ili šumski požari.

Sa svim tim poslovima (ali i drastično više) nude vam se brojne prilike za rad u agencijama EU-a po cijeloj Europi te delegacijama EU-a u svijetu.

Ostala zanimanja u institucijama EU

Osim navedenih praktičnih zanimanja, u institucijama EU možete pronaći mogućnost zaposlenja u uredima.

Vrsta poslova ovisi o vašem obrazovanju i iskustvu.

Neka od tih područja su: revizija komunikacija, ekonomija/statistika, europska javna uprava, vanjski odnosi, financije, informacijske tehnologije, jezici (pismeno ili usmeno prevođenje), prava i mnoga druga..

Natječaji za poslove u Europsko uniji

Izvor: eu-careers.europa.eu; Tema: Natječaji za poslove u Europsko uniji

Kako se prijaviti za različite vrste zaposlenja

Natječaje za posao u institucijama EU-a možete pronaći za ove pozicije:

  • stalno osoblje (dužnosnici)
  • ugovorno osoblje
  • privremeno osoblje
  • pripravništvo (stažiranje)

Nika je stažirala u Europskom parlamentu i kratko rekla:

U Bruxellesu sam boravila gotovo dva mjeseca radi stažiranja u Europskom parlamentu, a glavni cilj mi je bio posjetiti europske institucije i vidjeti kako one funkcioniraju.

Zadovoljna sam jer sam uspjela uz Europski parlament obići i Europsku komisiju i Europsko vijeće u Bruxellesu te Sud Europske unije u Luksemburgu.

Natječaji za radna mjesta u institucijama EU

Na službenim stranicama Europske unije možete pronaći cijeli zbir poslova.

Stalno osoblje

Stalno osoblje (dužnosnici) mogu biti administratori (AD) ili asistenti (AST).

Administratori obično obavljaju poslove u vezi s osmišljavanjem politika i nadzorom provedbe prava EU-a te analiziranjem i savjetovanjem o posebnim područjima.

Općenito, da biste se prijavili na natječaj za administratore, morate imati diplomu odnosno završen sveučilišni studij u trajanju od najmanje tri godine.

Asistenti, koji obično obavljaju poslove podrške, ključni su za unutarnje upravljanje institucijama. Općenito, da biste se prijavili na natječaj za asistente, morate završiti najmanje srednju školu.

Ugovorno osoblje

Ugovorno osoblje zapošljava se za određene tehničke ili administrativne poslove. Ugovori su općenito na određeno vrijeme – najčešće s početnim trajanjem od 6 do 12 mjeseci.

Privremeno osoblje

Privremeno osoblje zapošljava se za specijalizirane ili privremene poslove, na temelju ugovora u trajanju od najviše šest godina.

Stažisti

Svake godine oko 1900 mladih s diplomom ima priliku sudjelovati u programima pripravništva (stažiranja) u institucijama EU-a. U većini njih stažiranje traje od tri do pet mjeseci.

Usmeni prevoditelji

Europski parlament, Europska komisija i Sud Europske unije imaju vlastite službe za usmeno prevođenje, ali za odabir vanjskih usmenih prevoditelja provodi se zajednički postupak.

Da biste postali vanjski usmeni prevoditelj, morate položiti akreditacijski ispit. Da biste dobili stalno radno mjesto, morate sudjelovati na natječajima koje organizira Europski ured za odabir osoblja (EPSO).

Pismeni prevoditelji

Osim prevoditelja u institucijama EU-a potrebni su razni stručnjaci koji se bave jezikom, terminolozi, stručnjaci za jezične tehnologije, pravnici lingvisti, korektori, lektori te stručnjaci za međukulturnu komunikaciju.

Životopis za studente

Izvor: Unsplash, Tema: posao prevoditelja

Stručnjaci

Institucije EU-a imenuju vanjske stručnjake koji im pomažu u evaluaciji zahtjeva za bespovratna sredstva, projekata i natječaja te daju mišljenja i savjete u konkretnim slučajevima.

Institucije EU-a održavaju baze podataka s imenima i kvalifikacijama neovisnih stručnjaka koji mogu institucijama i agencijama pomagati u posebnim područjima.

Klubovi zastupnika u EU parlamentu

Za rad u klubu zastupnika obratite se nekoj od političkih stranaka zastupljenih u Europskom parlamentu. Tim radnim mjestima ne upravljaju institucije EU-a.

Uz poslove u institucijama Europske unije, na Zaposlise.hr možete pronaći veliki izbor kvalitetnih natječaja za posao.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju