Molba za posao – vještine koje traže poslodavci

Molba za posao – vještine koje traže poslodavci

Reading Time: 5 minute

Molba za posao je, uz životopis, ključni dokument koji dajete poslodavcu na uvid. Bez obzira na koje radno mjesto se prijavljujete, važno je u molbi istaknuti nekoliko vještina.

One su redom komunikacija, sposobnost rješavanja problema i timski rad. Svaki poslodavac želi zaposlenika koji vješto barata s tim vještinama..

U ovom članku raspravljamo o najboljim vještinama koje poslodavci traže kod kandidata. Pisat ćemo kako možete istaknuti te vještine i kako se istaknuti među ostalim kandidatima.

Vještine koje traže poslodavci

Kada u svojoj molbi za posao istaknete vještine koje poslodavac traži, štedite poslodavcu vrijeme. Odnosno, omogućujete mu da brzo uvidi što nudite kao kandidat za raspisani natječaj za posao.

Što su vaše vještine relevantnije, toliko ćete biti zanimljiviji stručnjacima za zapošljavanje tvrtke. Iako postoje određene vještine potrebne za svaku industriju i posao, postoje i ključne kompetencije koje se protežu kroz sve profesije.

One se smatraju ključnim vještinama za zapošljavanje i ključne su za učinkovitog zaposlenika.

Donosimo neke od najtraženijih vještina za zapošljavanje koje stručnjaci za zapošljavanje traže kod kandidata:

Molba za posao i vještine

Izvor: Unsplash, Tema: Molba za posao i vještine

Molba za posao i komunikacijske vještine

Komunikacijske vještine potrebne su u gotovo svakom poslu. Poslodavci žele članove tima koji mogu uspješno interpretirati što se od njih traži, kao i učinkovito komunicirati s drugima.

Uobičajene komunikacijske vještine koje treba uključiti u životopis uključuju pisanje, govor, slušanje i pregovaranje.

Vještine vođenja

Vještine vođenja spadaju u meke vještine. One su vrlo važne poslodavcima i vrlo često ih traže kod kandidata. Korisne su na svim razinama vaše karijere.

Od upravljanja timom do doprinosa projektu u ulozi voditelja, vještine vođenja pomažu vam motivirati druge i osigurati brzo izvršavanje zadataka.

Uobičajene vještine vođenja koje treba staviti u životopis uključuju aktivno slušanje, pouzdanost, sposobnost davanja i primanja povratnih informacija i strpljenje.

Molba za posao i timski rad

Vještine timskog rada važna su prednost svakog zaposlenika koji je dio organizacije ili koji radi s drugim pojedincima u svojim svakodnevnim poslovima.

Bez obzira na vaš posao ili industriju, mnogi poslodavci smatraju da su vještine timskog rada neophodne. Vrlo često molba za posao ne prolazi ako u njoj nije istaknuta sposobnost timskog rada.

Primjeri vještina timskog rada koje treba istaknuti uključuju suradnju, iskrenost, komunikaciju i odgovornost.

Molba za posao i interpersonalne vještine

Interpersonalne vještine su vještine koje vam omogućuju interakciju i dobar rad s drugima.

Čak i ako niste na poziciji koja od vas zahtijeva izravan rad s klijentima, ipak vjerojatno trebate raditi s kolegama i menadžerima. Interpersonalne vještine su važne pravo zbog tih odnosa.

Ove vam vještine omogućuju izgradnju odnosa, učinkovitu komunikaciju i rješavanje situacija na odgovarajući način. Međuljudske vještine koje poslodavci traže uključuju motivaciju, fleksibilnost i empatiju.

Interpersonalne vještine u molbi za posao

Sposobnost prilagodbe i učenja

Vještine učenja su vještine koje vam omogućuju da naučite nove stvari i prilagodite se novim situacijama na radnom mjestu.

Ovo je osobito važno s obzirom na radno mjesto koje se stalno mijenja i potrebu poslodavaca da ostanu konkurentni provođenjem novih inicijativa.

Pokažite poslodavcu da ste sposobni prilagođavati se i učiti. Poslodavac želi vidjeti vašu volju za učenjem i promjenama kada je to potrebno.

Primjeri vještina učenja su suradnja, komunikacija i kritičko razmišljanje.

Socijalno-emocionalne vještine

Socijalno-emocionalne vještine su one koje vam omogućuju da upravljate svojim vremenom i budete što produktivniji na radnom mjestu.

Ove vještine osiguravaju da učinkovito odredite prioritete zadataka, usredotočite se na svoj profesionalni razvoj i doprinesete svojoj organizaciji u cjelini.

Socijalno-emocionalne vještine trebate uključiti i u molbu za posao i životopis, a neke od njih su kvalitetno upravljanje vremenom, organizacija i motivacija.

Organizacijske vještine

Organizacijske vještine ključne su za produktivnost zaposlenika, upravljanje vremenom i postizanje ciljeva. Korisne su na bilo kojem profesionalnom položaju i poslodavci ih uvijek traže.

Teško da postoji radno mjesto za koje organizacijske vještine nisu važne.

Neke od tih vještina su planiranje, kritičko razmišljanje, obraćanje pažnje na detalje i upravljanje sukobima.

Rad na računalu i molba za posao

Gotovo svako zanimanje zahtijeva korištenje računala u nekom smislu. Mnogi poslovi zahtijevaju dublje poznavanje računala, stoga je uključivanje ovih vještina u životopis neophodno.

U molbu za posao obavezno napišite poznavanje barem osnova rada na računalu.

Ako posao za koji se prijavljujete zahtijeva naprednije računalne vještine, svakako ih istaknite u molbi za posao, ali i životopisu. Naravno, ako posjedujete te vještine.

Računalne vještine koje treba istaknuti uključuju sposobnost korištenja obrade teksta, proračunskih tablica, društvenih mreža, vizualizacije podataka i komunikacije e-poštom.

Rad na računalu i molba za posao

Izvor: Unsplash, Tema: Rad na računalu i molba za posao

Vještine rješavanja problema

Vještine rješavanja problema odnose se na sposobnost produktivnog i pozitivnog upravljanja izazovnim situacijama na poslu.

Ovo je posebno važno za zaposlenike koji rade u velikoj organizaciji ili kao dio tima, ali se često smatraju ključnim vještinama za gotovo sva zanimanja.

Uobičajene vještine rješavanja problema koje treba uključiti u životopis su komunikacijske vještine, vještine donošenja odluka i sposobnost istraživanja.

Imajte otvoren um

Otvorenost novim stvarima je važna vještina za svakoga tko započinje nešto novo. Čak i ako mijenjate poziciju unutar iste tvrtke, trebate imati otvoren um da biste prihvatili novo radno mjesto.

Bez otvorenog uma nije moguće naučiti nove načine rada i obavljanja svojih dužnosti. Općenito je važno učiti i isprobavati nove stvari.

U molbi za posao istaknite etičnost

Jaka radna etika još je jedna izvrsna vještina koju treba istaknuti u molbi za posao.

Poslodavci žele zaposlenike kojima mogu vjerovati da će obavljati svoje dužnosti i poštovati rokove bez podsjećanja.

Izvrsna radna etika osigurava da možete izvršiti svoje zadatke i učinkovito upravljati svojim poslom. A da pritom nitko redovito ne provjerava vaš napredak.

Gdje poslodavci traže ove vještine?

Poslodavci traže vještine kandidata na nekoliko različitih mjesta, a najvažnija mjesta su životopisi, molbe za posao i razgovor za posao.

Evo čimbenika koje treba imati na umu kada ističete svoje vještine:

Životopis i molba za posao

Izvor: Unsplash, Tema: Životopis i molba za posao

Životopis

Najbolji izbor za isticanje vještina je odlomak “Vještine” u vašem životopisu. Važno je da je odlomak jasno vidljiv, lektoriran i da se ističe.

Molba za posao

U molbi za posao trebati istaknuti svoje najvrijednije vještine koje se odnose na posao za koji se prijavljujete.

Dodajte i primjer za svaku od njih, kako ste te vještine koristili u svom radnom iskustvu.

Razgovor za posao

Razgovor za posao odlično je vrijeme da s poslodavcem otvoreno razgovarate o svojim vještinama.

Tijekom intervjua navedite primjere kako ste koristili svoje vještine u prošlosti. Pokušajte spomenuti sve vještine koje su relevantne za radno mjesto, posebno vještine koje su izričito navedene u oglasu za posao.

Registrirajte se za Zaposlise.hr i neka vas pronađe posao iz snova!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju