Počinju kažnjavanja za lažna bolovanja

Počinju kažnjavanja za lažna bolovanja

Reading Time: 2 minute

Nova izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kaže kako osobe za koje procjene da lažiraju bolest, mogu biti kažnjeni od 1.060 do 1.990 eura. Također, kazna će se odnositi na pacijente koji ‘sprječavaju ozdravljenje’ ili tijekom bolovanja odrađuju neke druge poslove.

Uz to, liječnici koji su omogućili lažno bolovanje mogu biti kažnjeni od 660 do 2.650 eura.

Nove izmjene u zakonu

Ove izmjene dva zdravstvena zakona, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti su već očekivane reforme zdravstva. Također, predviđa se i poskupljenje maksimalnih participacija i niza zdravstvenih usluga.

Predviđa se da će se zakon početi primjenjivati početkom 2023. godine.

Ministarstvo zdravstva očekuje da će ove promjene pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava.

Uz ovaj zakon, predviđa se i uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda. No detalji o obveznim sistematskim pregledima će biti naknadno utvrđeni pravilnikom.

Ovim prijedlogom zakona će se kazniti i osobe koje se bez opravdanog razloga ne odazovu na poziv za liječnički pregled koji će provoditi izabranog liječnik. Nadalje, ako se pacijent ne pridržava uputa za liječenje ili ako na bilo kakav način zlorabi pravo na korištenje privremene nesposobnosti, bit će kažnjen s novčanom kaznom do 1.990 eura.

Lažna bolovanja su veliki trošak za poslodavce

Lider je objavio dijelove istraživanja autora dr.sc. Iva Tomić i Darija Ćorića u izdanju Hrvatske udruge poslodavaca gdje analiziraju utjecaj neopravdanih bolovanja u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Autori istraživanja kažu kako se u razdoblju prije pandemije broj dana bolovanja na teret poslodavca narastao sa šest na gotovo devet milijuna.

Zadnja velika izvanredna kontrola iz 2021. godine govori kako je od 5.860 osiguranika, za 40% njih je ustanovljeno lažno bolovanje. Također, zaključeno je kako neopravdana bolovanja koštaju poslodavce više od milijardu kuna godišnje.

Zasigurno će ovakve reforme obeshrabriti lažna bolovanja zaposlenika u budućnosti. Koliko će stroge biti kontrole bolovanja, to ćemo još vidjeti preciznijim pravilnikom kojeg ćemo dobiti u 2023. godini.

Za više svježih vijesti saznajte na Zaposlise.hr blogu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju