Tech shame na radnom mjestu: skrivena borba generacije Z

Tech shame na radnom mjestu: skrivena borba generacije Z

Reading Time: 2 minute

1 od 5 mladih zaposlenika osjeća takozvani tech shame. Radi se o sramu kada osoba ne zna sama riješiti (naočigled) jednostavan tehnološki problem.

Tehnološki sram je osjećaj neadekvatnosti i straha od osuđivanja kod radnika zbog manjka znanja o tehnološkim rješenjima. Može se odnositi i na socijalni pritisak ili očekivanja da budete vični u korištenju moderne tehnologije.

Mislite li da tech shame osjećaju samo stariji zaposlenici ili kako ih se često voli zvati ‘boomeri’?

Upravo suprotno.

Prema istraživanjima pripadnici generacije Z osjećaju socijalni pritisak svojih starijih kolega da budu profinjeni u korištenju tehnologija.

Što je to tech shame?

Tko bi rekao da generacija odrasla uz tehnologiju može osjećati nesigurno oko korištenja uredskih uređaja?

The Guardian piše da se većina generacije koja je diplomirala prošle godine, osjeća neadekvatno u području tehničkih vještina u poslovnom svijetu.

Uz to, istraživanja pokazuju da 20% zaposlenika u dobi od 18-29 godina osjeća tech shame. Za razliku od 4% zaposlenika u dobi 40 godina i više.

Mlađe generacije osjećaju tech shame 10 puta jače od starijih kolega.

No, taj sram ima negativan učinak na njihov moral, timski rad i cjelokupno raspoloženje na radnom mjestu.

Budući da su „djeca tehnologije“, za generaciju Z se vjeruje da mogu brzo riješiti svaki tehnološki problem.

To stvara svojevrstan pritisak na mlađe radnike kada primjerice ne znaju skenirati dokument na scan uređaju (svi smo nekad bili žrtva scan uređaja). Mlađe generacije su navikle na korištenje aplikacija koje su jednostavne i izravne.

Uredski uređaji koji nisu toliko jednostavni izazivaju frustraciju, a time i ponekad sram kada morate zamoliti nekoga da vam objasni.

Tech shame ‘napada’ i menadžere

PwC istraživanje na svim generacijama radnika je otkrilo da 54.5% ispitanika smatra da nema dovoljno tehničkih vještina, uz to navodeći da to utječe na napredak njihove karijere.

Salesforce „Future of Work Survey“ istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je pokazalo da su ispitanici rangirali digitalne vještine kao najvažniji faktor na radnom mjestu, ali samo 27% njih se osjećalo da imaju te vještine. Dok se trećina požalila na manjak edukacije u tom području.

No, zanimljivo je da čak 46% menadžera priznaje kako se osjeća ‘preplavljeno’ naprednom uredskom tehnologijom.

Ni visokopozicionirani zaposlenici nisu imuni na tehnooške poteškoće.

Savjet kako suzbiti ‘tech shame’

Za poslodavce:

Kod uvođenja uredskih (posebice modernih) tehnologija, dajte zaposlenicima priliku za trening i edukaciju. Kako bi smanjili ‘rupe’ u znanju posebice mlađih i neiskusnih zaposlenika. Posebice kod zaposlenika koji rade hibridno ili pak na daljinu.

Pozitivna kultura učenja je potrebna za povećanje samopouzdanja mlađih kolega.

Za posloprimce:

Glavni savjet za sve mlade je da iskoristite tu priliku za učenje, umjesto da se stresirate oko toga što ne znate baš sve o svakoj tehnologiji.

Dugotrajni učinak bilo kakvog srama na radnom mjestu smanjuje motivaciju i produktivnost – to nije u interesu zaposlenika – a ni poslodavaca.

Za više savjeta kako unaprijediti svoju karijeru, zapratite naš blog.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju