U planu rast minimalne plaće za 15%

U planu rast minimalne plaće za 15%

Reading Time: 2 minute

Najava povećanja minimalne plaće za iduću godinu donosi značajno poboljšanje za radnike u Hrvatskoj. Planira se povećanje minimalne neto plaće za 94 eura, što će rezultirati ukupnim povećanjem od 15%.

Naime, Ministarstvo rada će Vladi predložiti povećanje minimalne plaće za 14,28%

Ovaj rast plaća je rekordan u posljednjih 10 godina i predstavlja pozitivan korak u smjeru poboljšanja životnih uvjeta radnika.

Trenutni minimalac u Hrvatskoj

Sadašnja minimalna neto plaća iznosi 654 eura, dok će bruto iznos porasti sa sadašnjih 700 na 800 eura. Ovo povećanje minimalne plaće ima značajan utjecaj na radnike, s obzirom na to da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći veći od 58%, a udio u bruto prosječnoj plaći iznosi 51,55%.

Smanjenje broja radnika koji primaju minimalnu plaću s prošlogodišnjih 100.000 na sadašnjih 21.000 radnika ukazuje na pozitivne promjene u gospodarstvu i rastuće plaće u Hrvatskoj.

Prema Državnom zavodu za statistiku, prosječna isplaćena neto plaća za lipanj ove godine je iznosila 1150 eura.

Iako će povećanje minimalne plaće doprinijeti poboljšanju financijske situacije radnika, mnogi razmatraju pronalazak dodatnog posla kako bi se nosili s inflacijom i rastućim troškovima. Ova promjena u minimalnoj plaći ima pozitivan utjecaj na radnike u Hrvatskoj i predstavlja korak prema boljim uvjetima za život i rad.

Što kažu poslodavci na povećanje minimalca?

Poslodavci podržavaju ovo povećanje, naglašavajući da veći broj radnika sada prima plaće iznad minimalca, a sindikati su tražili još veće povećanje.

S druge strane, predstavnici sindikata uz rast osnovnice plaće za 15%, zahtijevaju i sporazumom definiran iznos regresa od 300 eura. Uz to i rast božićnice s 232 eura na 300 eura.

Nadalje, tražili su i povećanje iznosa jubilarne nagrade na 250 eura te dara za djecu s 100 eura na 150 eura.

Važost transparentnih plaća

Osim povećanja minimalne plaće, sve je veći zahtjev posloprimaca za transparentnošću plaća.

Radnici sve više teže tome da budu informirani o plaćama svojih kolega i o tome kako se određuje visina njihovih primanja. Transparentnost plaća postaje ključna tema u suvremenom svijetu rada.

Pojednostavljen pristup informacijama o plaćama omogućuje zaposlenicima bolje razumijevanje svojih primanja i osigurava pravednost unutar organizacije. To također potiče poslodavce na pravično i ravnotežno vrednovanje zaposlenika na temelju njihovih doprinosa i kompetencija.

Zaposlise.hr nudi transaprentne oglase za posao

Sve više tvrtki prepoznaje važnost transparentnosti i otvorenosti kada je riječ o plaćama. Ovo može pomoći u izgradnji povjerenja između poslodavca i zaposlenika te stvaranju pozitivne radne atmosfere.

Osim toga, transparentnost plaća može motivirati zaposlenike da se trude i razvijaju svoje vještine kako bi ostvarili bolje financijske rezultate.

Uz povećanje minimalne plaće i rastuću transparentnost plaća, radnici u Hrvatskoj mogu se nadati boljim uvjetima i većoj pravičnosti u svijetu rada. To su pozitivni koraci prema stvaranju ravnoteže između produktivnosti i zadovoljstva radnika, što je ključ za uspješno gospodarstvo i prosperitet zajednice.

Na Zaposlise.hr aplikaciji svaki oglas za posao je transparentan i sadrži rang plaće za oglašeno radno mjesto.

Vjerujemo da je važno komunicirati pogodnosti i zahtjeve te zato naši oglasi sadrže raspon plaća, benefite za zaposlene i detalje koji kandiati trebali znati.

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju već danas!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju