Natječaj za posao za računovođu

Natječaj za posao za računovođu

Reading Time: 5 minute

Natječaj za posao prvi je korak  procesu zapošljavanja. Prijavom na natječaj pokazujete interes za posao i informirate poslodavca o vašim relevantnim vještinama i iskustvu.

Taj prvi korak treba znati dobro izvesti. Značajno si time utječete na šanse za prelazak u drugi krug, koji je najčešće razgovor za posao.

U ovom članku istražujemo neke korake i prijedloge kako se uspješno prijaviti na natječaj za posao za zanimanje računovođa.

Natječaj za  posao: što radi računovođa

Zaposlenici koji rade na računovodstvenim poslovima imaju zadatak osigurati točnost financijskih izvješća za pojedince i organizacije.

Oni pripremaju financijska izvješća, osiguravaju da su točna i unutar granica zakona te također provjeravaju jesu li svi nenaplaćeni porezi plaćeni u cijelosti i na vrijeme.

Postoje različite vrste računovodstvenih poslova, ovisno o sektoru u kojem posluju, ali poslovi mogu biti:

Javno računovodstvo: Javni računovođe rade za međunarodne, regionalne ili lokalne računovodstvene tvrtke i pružaju računovodstvene usluge klijentima tvrtke.

Oni su obično specijalizirani za jedan ili više aspekata računovodstva, kao što su revizija, financijsko planiranje ili priprema poreza.

Računovodstvo i natječaj za posao

Izv0r: Unsplash; Tema: Računovodstvo i natječaj za posao

Privatno računovodstvo: Privatne računovođe obično angažira tvrtka radi obavljanja svojih računovodstvenih odgovornosti.

Tvrtke koje zapošljavaju variraju od malih poduzeća do međunarodnih korporacija.

Angažirani računovođe obično su uključeni u sve financijske odluke koje tvrtka donosi, kao što su razne transakcije, upravljanje porezima i održavanje odnosa s bankama.

Računovodstvo i financije: Računovodstveni stručnjaci također su zaposleni u financijskom području, za institucije poput poslovnih banaka.

Ovisno o njihovom iskustvu i vještinama, radne obveze im mogu varirati.

Neki od poslova su rad s klijentima unutar sjedišta banke. analiza isplativosti kredita i zajmova. Zatim, administracija, upravljanje imovinom, itd.

Neprofitno računovodstvo: Računovođe koje angažiraju neprofitne organizacije obično su zadužene za upravljanje doprinosima.

Zatim, aktivnostima prikupljanja sredstava i članarinama. Oni prate drži li se organizacija zakona.

Državno računovodstvo: Državne i lokalne vlasti unajmljuju računovođe da istražuju usklađenost s financijskim propisima, obavljaju revizije i provode istraživanja o novim dostignućima u području računovodstva.

Vještine potrebne za posao računovođe

Da biste bili uspješni u bilo kojem računovodstvenom poslu, morate posjedovati određeni skup vještina, a među njima su:

  • Razumijevanje matematike
  • Sposobnost rješavanja problema i metodičan pristup problemima
  • Moralni integritet
  • Sposobnost predviđanja posljedica financijskih odluka
Računovodstvo i financijske odluke

Izvor: Unsplash; Tema: Računovodstvo i financijske odluke

  • Zanimanje za financije i biznis
  • Sposobnost rada samostalno i u timu
  • Komunikacijske vještine
  • Upravljačke i organizacijske vještine
  • Informacijska pismenost
  • Prirodna pozornost posvećena detaljima

Kako dobiti posao u računovodstvu

Želite raditi u računovodstvu? Slijedite ove korake:

1) Diploma prvostupnika u srodnom području

Iako diploma prvostupnika nije uvijek službeno potrebna za dobivanje posla računovođe, tvrtke imaju tendenciju favorizirati kandidate s diplomama.

Posebno ako imate diplomu računovođe i onih na sličnim pozicijama.

Stručne diplome i programi certifikata također su korisni i cijenjeni alati za povećanje vaših vještina i potencijala zarade.

Diplomu računovodstva možete steći uživo ili online.

Stjecanje magisterija iz računovodstva ili srodnog područja nije preduvjet, ali također može povećati vaše izglede da bolje prođete na natječaju za posao za računovođu.

2) Specijalizirajte se

Nakon što steknete diplomu, morat ćete pronaći svoju profesionalnu nišu u računovodstvu.

Dva najpopularnija područja specijalizacije su poslovno računovodstvo i javno računovodstvo.

Ostala uključuju menadžersko računovodstvo, porezno računovodstvo, ekološko računovodstvo, reviziju.

Natječaj za posao. specijalizacija

Izvor: Unsplash; Tema: Natječaj za posao. specijalizacija

To su samo neka od područja ove široke grane poslovanja. Kroz učenje ćete sigurno doći do svog fokusa.

3) Istražite programe zapošljavanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje već godinama dijeli besplatne vaučere za dodatno obrazovanje ili za promjenu zanimanja.

Potražite vaučere za knjigovodstvo i računovodstvo.

4) Povezujte se uživo i online

Važno je izgraditi snažne mreže povezane s računovodstvom. Tako možete otkriti mogućnosti zapošljavanja za koje inače ne biste saznali.

Pokušajte dogovoriti što više informativnih razgovora s bivšim studentima fakulteta i bilo kojim drugim prijateljem ili poznanikom s iskustvom u računovodstvu.

Također možete koristiti web portale, poput Zaposlise.hr kako biste otkrili potencijalne prilike za posao unutar vašeg područja i stručnosti.

Što poslodavci traže kod računovođa

Većina poslodavaca koji žele zaposliti računovođe početne razine provjeravaju opću akademsku izvedbu kandidata, kao i izvedbu specifičnih računovodstvenih predmeta.

Bosiljka je računovođa sa dvadeset godina radnog iskustva. Podijelila je s nama primjer molbe za posao za to zanimanje.

Kao strastveni stručnjak za računovodstvo s više od dvadeset godina iskustva u financijskom sektoru, posebno sam zainteresirana za pridruživanje vašem timu.

Moje vještine u vođenju knjiga, poreznim prijavama, obradi plaća i upravljanju financijskim izvještajima usko su povezane s opisom posla i zahtjevima koje ste naveli.

Tijekom svoje karijere stekla sam stručnost u korištenju različitih računovodstvenih softvera, uključujući QuickBooks i SAP.

Moje iskustvo rada u brzom, visokotlačnom okruženju omogućilo mi je razvijanje iznimnih organizacijskih i multitasking vještina.

Na prethodnim radnim mjestima stekla sam značajno iskustvo u računovodstvenim aktivnostima,.

Neke od njih su vođenje knjiga, pripremu financijskih izvještaja, obračun plaća i poreza, te upravljanje proračunima.

Tijekom rada u XYZ tvrtki, uspila sam smanjiti troškove za 20% kroz učinkovito upravljanje proračunom i optimizaciju procesa.

Osim toga, moje precizno izvještavanje i analiza pomogli su u identificiranju potencijalnih ušteda i povećanja profitabilnosti za 15%.

Natječaj za posao za računovođu

Izvor: Unsplash; Tema: Natječaj za posao za računovođu

Razgovor za posao za mjesto računovođe

Pišemo vam neke prijedloge kako biste prošli što bolje na razgovoru za posao:

Znajte koje su vaše jake strane. Ispitivač će vas vjerojatno pitati koje su vaše glavne prednosti. Budite spremni navesti nekoliko svojih glavnih kvaliteta, zajedno s konkretnim primjerima situacija u kojima ste ih pokazali.

Budite sigurni da znate zašto ste odabrali svoj fokus unutar računovodstvenog polja. Vjerojatno će vas pitati zašto ste odabrali određenu stranu računovodstva.

Najbolji način da se pripremite za takvo pitanje je da razgovarate s priznatim računovođama i pitate ih što im se sviđa u vezi njihove specijalizacije.

Izgledajte i ponašajte se pristojno. Osim što moraju biti vrlo precizni, računovođe također moraju izazivati ​​poštovanje i povjerenje.

Prilikom razgovora za posao računovođe morate se pobrinuti da ste dobro odmoreni i obučeni jer će poslodavcu te kvalitete biti važne.

Dođite ranije. Iako je ovaj savjet općenito primjenjiv za sve vrste intervjua, točnost je posebno važna za ambiciozne računovođe jer moraju pokazati preciznost i pažnju posvetiti detaljima.

Istražite tvrtku i postavite pitanja. Razgovor za posao je također prilika da shvatite je li rad za dotičnu organizaciju pozitivan korak u karijeri.

Pripremite popis relevantnih pitanja i postavite ih, jer to također pokazuje da ste uistinu zainteresirani i da ste odvojili vrijeme za provođenje odgovarajućeg istraživanja.

Potražite raspisane natječaje za posao za računovođe na Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju