Novi Zakon o radu donosi brojne pogodnosti

Novi Zakon o radu donosi brojne pogodnosti

Reading Time: 2 minute

Rad od kuće

Novi Zakon o radu donosi i izmjene koje obuhvaćaju i rad od kuće. Naime, moći će se ugovoriti stalan, privremen ili povremen rad od kuće na prijedlog radnika ili poslodavca.

Navode kako u slučaju izvanrednih okolnosti poput bolesti ili incidenata poput potresa i poplava, poslodavac može bez ugovornih izmjena odrediti rad od kuće. Naravno, uz dogovor s radnikom.

U slučaju sklapanja ugovora vezanog uz rad od kuće na stalno, ugovor će uključivati troškove režija koje će poslodavac morati nadoknaditi zaposleniku. To će isto vrijediti za radnike na izdvojenom mjestu rada koji tako rade dulje od 15 dana.

Važna novost je da će poslodavci moći ući u dom radnika u svrhu održavanja opreme ili provođenja nadzora rada koji je unaprijed dogovoren s radnikom.

Light bolovanje

Zanimljiva novost u novom prijedlogu izmjene Zakona o radu jer uvođenje takozvanog ‘light’ bolovanja. Naime, radnici će imati mogućnost jednom godišnje izostati s posla na trošak poslodavca i to bez posebnih opravdanja.

Zakon o radu će morati odrediti minimalno trajanje ‘light’ bolovanja. Procjenjuje se da će biti oko tjedan dana, no poslodavci će sami određivati trajanje ovakvog dopusta.

Uz ‘light’ bolovanje, radnici će imati još jednu pogodnost. Uvodi se korištenje neplaćenog dopusta koji će biti u trajanju do 5 dana godišnje.

Probni rad

Novi zakon će omogućiti poslodavcima da produže probni rad ako je zaposlenik odsutan zbog bolovanja ostalih prava za to vrijeme dok je bio odsutan.

Novim izmjenama, zakon će odrediti da probni rok bude proporcionalan ugovoru na određeno vrijeme. Primjerice ako je ugovor o radu sklopljen na 6 mjeseci i probni rok u tom ugovoru traje isto toliko, gubi se smisao probnog rada.

Probni rad će i dalje trajati najduže 6 mjeseci.

Radnik se može svojevoljno zapošljavati za dodatne poslove

Za ugovore o radu vezane uz dodatni rad u slobodno vrijeme zaposlenika, povećava se broj radnih sati na 16 sati tjedno. To vrijedi za ugovore koji su sklopljeni na 4 mjeseca ili kraće. Razlog tome je poticaj radnika da u slobodno vrijeme izvršavaju poslove poput onih u uslužnim djelatnostima. Motivacija je povećanje dostupne radne snage.

Do sada su radnici smjeli raditi do 8 sati tjedno na dodatnim poslovima te su morali dobiti suglasnost svog poslodavca (iako se samo u rijetkim situacijama poslodavac smio usprovititi tome).

Sezonski poslovi

Novi zakon utječe i na sezonce.

Za poslove koje se pretežito sezonski, poslodavac može s radnik sklopiti ugovor o radu na neodređeno ili određeno vrijeme.

No, ostavlja se pitanje plaćanja doprinosa. Poslodavac i radnik koji su sklopili ugovor na neodređeno vrijeme, moći će dogovoriti međusobna prava i obveze za vrijeme prekida obavljanja sezonskih poslova.

Pri tome se misli na to da li će poslodavac plaćati doprinose ili će se odjaviti iz obveznih osiguranja kako bi radnik bio slobodan sklopiti ugovor s drugim poslodavcem.

Neki od ostalih novosti su da nema otkaznog roka za radnike starije od 65 godina. Što omogućuje bržu promjenu posla starijih radnika.

Jedna od mjera koja je preuzela pozornost su dodatna prava članovima sindikata. Primjerice, članovi će primati veće božićnice, regres, jubilarne nagrade i slično. Cilj je poticanje osnivanja i učlanjivanja u sindikate u sektorima gdje postoje kolektivni ugovori.

Cijeli nacrt prijedloga novog zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu, pročitajte ovdje.

 

Trenutni način zapošljavanja te frustrira?

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i iskusti brzo i jednostavno zapošljavanje.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju