Samozapošljavanje: Što je Smočnica?
Samozapošljavanje: Što je Smočnica?

Samozapošljavanje ne samo da donosi priliku za obavljanje posla koji volite, već otvara vrata financijskoj neovisnosti.
Prednosti su brojne, od kontrole koju imate nad vlastitim poslovanjem, fleksibilnosti vremena do osobnog razvoja jer svakodnevno učite i razvijate nove vještine.
Pročitajte više o važnosti financijske pismenosti u našem intervjuu sa stručnjakinjom Tamarom Vrhovec Sekáč.
Obrt „Smočnica“ iz Mušaluka je pravi primjer spoja ljubavi prema prirodi, zemlji, zdravlju i kreativnosti i dobrim poslovnim planom.
Sadržaj
Samozapošljavanje u “Smočnici”
Nikolina Perša je ponosna vlasnica ovog poslovanja. Pročitajte intervju i saznajte odgovornosti i ljepote koje nudi rad na razvoju vlastitog posla.
Nikolina, molim te, predstavi nam „Smočnicu“.
Smočnica je domaći, lički obrt u kojem se bavim proizvodnjom granola i energetskih pločica, Pločki. Nalazi se u Lici, konkretnije između Gospića i Perušića – Mušaluku.

Mušaluk, Lika, Gospić, Perušić, privatsna arhiva
Tu sam prije gotovo 5 godina odlučila preurediti dio obiteljske kuće u proizvodni pogon. Sve proizvode radim sama, ručno i u manjim serijama kako bi kvaliteta bila čim viša, a svaki proizvod jednak.
U proizvodnji koristim isključivo prirodne sirovine od provjerenih dobavljača, a trudim se nabavljati domaće proizvode kada god je to moguće.
Niti jedan moj proizvod nikada nije niti će sadržavati bojila, konzervanse ili razne druge aditive jer su u ovom tipu proizvoda apsolutno nepotrebni.
Važno je napomenuti da se obitelj već više od 10 godina bavi pčelarstvom te je domaći med koji sama vrcam jedan od najbitnijih sastojaka gotovo svih proizvoda.
Trenutno se moji proizvodi mogu kupiti u 30-ak trgovina u svim većim gradovima u RH, a mogu se naručiti i putem webshopa.
Prednosti vlastite proizvodnje
Proizvodnja hrane će u budućnosti postati neizbježna za većinu obitelji. Kako si se ti odlučila za ovaj posao?
Ideja za Smočnicu nastala je 2020. godine, u doba korona krize kada sam radila u jednom splitskom hotelu.
Cjelokupna situacija s lockdownom te neizvjesnost oko turističke sezone nagnali su me na povratak u Liku i razmišljanje s čime bih se mogla baviti dok se situacija ne „smiri“.

Granole, pločke, samozapošljavanje, privatna arhiva
Došla sam na ideju proizvodnje granola i energetskih pločica. Imali smo dosta prošlogodišnjeg meda pa je trebalo smanjiti zalihe prije nove pčelarske sezone.
Proizvode koje radim u Smočnici sam tada već godinama radila za sebe, obitelj i prijatelje. Nakon dosta pozitivnih reakcija vidjela priliku na tržištu jer tada nije bilo mnogo sličnih proizvođača.
Posebno ih nije bilo u RH, a ideja čekanja novog posla mi je bila nepodnošljiva. Tada se nije znalo koliko će sve zabrane i mjere trajati.
Smočnica je tada trebala biti privremeno rješenje dok ne nađem „pravi“ posao, ali ubrzo nakon pokretanja proizvodnje uvidjela sam da mi je to zapravo puno bolje, zabavnije.
Ali i isplativije je nego raditi za nekoga drugoga. Drago mi je da sam se tada odvažila i riskirala jer je upravo ta korona kriza doprinijela poboljšanju percepcije o utjecaju prehrane na vlastito zdravlje.
Bio je to super trenutak za predstavljanje ovih proizvoda većoj masi ljudi.
Mislim da je proizvodnja hrane grana gospodarstva bez koje je razvoj određenog područja nemoguć.
Stvarno mi je žao što kod nas ljudi izbjegavaju poljoprivredu te je često izrugivanje i podsmjehivanje sa seljacima, a bez njih bismo bili gladni.

Poljoprivreda, štand, prodaja, privatna arhiva
Ljudi nažalost ne shvaćaju koliko je poljoprivreda bitna i koliko nam dobrobiti donosi u svakom smislu, a prilike za razvoj i kreativnost u preradi su mnogobrojne.
Organizacija rada
Tvoj posao i nije samo proizvodnja hrane, već distribucija, prodaja i marketing. Kako si organizirala rad?
Organizacija cjelokupnog poslovanja mi je u startu bila dosta izazovna i stresna jer sam ja u posao krenula fokusiravši se na proizvodnju i kvalitetu samih proizvoda.
Skoro sam zanemarila hrpu drugih obaveza koje jedan poduzetnik ima. U startu sam tražila samo pouzdane dobavljače i kvalitetnu ambalažu.
No, već nakon nekoliko razgovora sa stručnjacima sam shvatila da će taj proces pokretanja posla trajati nekoliko mjeseci duže od planiranoga dok sve te kategorije nisam barem okvirno posložila.
Tu mislim na traženje dobavljača, testiranje sirovine, dizajn ambalaže, odabir materijala, tiskare, fotografiranja, dostave, vođenje društvenih mreža i cjelokupan marketinški plan.
Da se razumijemo, bez kvalitetnog proizvoda niti jedan posao ne može dugoročno opstati.
No, u taj proizvod je utkano mnoštvo sati rada i promišljanja što će se nabaviti i gdje. Zatim, kako će to biti dostavljeno, kakav je dizajn.
Zatim, koje su kombinacije boja, materijali ambalaže, testiranje svega te probijanja rokova peterostruko.

Pločke, granole, proizvodnja, ambalaža, privatna arhiva
To nepoštivanje rokova mi najčešće predstavlja problem, ali s vremenom se navikneš i na to. A sada i u startu postavim neke uvjete drugačije računajući da će sve trajati duže od očekivanog.
Poslovanje i iskustvo
Tek sada, nakon nekoliko godina rada, mogu reći da sam skroz zadovoljna sa cjelokupnim vođenjem poslovanja i većina obaveza mi je rutinska.
Imam stalne, pouzdane dobavljače, grafički dizajn mi radi uvijek ista osoba, surađujem s istom tiskarom i napokon sam zadovoljna s dostavnom službom s kojom surađujem.
Webshop mi je tu uvelike olakšao prodaju i uštedio vrijeme za neke druge procese.
Naravno da uvijek zna biti problema, ali kada se radi s kvalitetnim ljudima i kada imamo međusobno povjerenje većina problema je rješiva dosta brzo i jednostavno.
Razmišljate li o pokretanju vlastitog poslovanja, pročitajte savjete važne za početak novog posla.
Kako je sve počelo!?
Možeš li nam opisati svoj poslovni put, od fakulteta do vođenja vlastitog poslovanja?
Po struci sam magistar ekonomije, preddiplomski studij završila sam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Diplomski studij sam završila na Veleučilištu u Šibeniku, smjer menadžment.
Uvijek to volim napomenuti jer mi često ljudi znaju reći da je šteta što ne radim u struci kada sam već završila faks. No, zapravo je upravo ovo što radim ono za što sam se školovala.

Nikolina Perša, studij, Ekonomija, posao, privatna arhiva
Ljudi cijeli moj posao promatraju kroz proces proizvodnje, a zapravo sama proizvodnja je najmanji dio onoga što radim.
Menadžment je upravo vođenje i organizacija poslovanja. To što ja radim cijeli taj proces za svoj brend, a ne za nekoga drugoga, banku, hotel ili neku ustanovu je sasvim nebitno.
Iako sam se mlada upustila u ovaj posao imala sam mnogo iskustva radeći kao student u kafićima, hotelima, skladištima, tiskarama itd.
Tamo sam zapravo stekla mnogo praktičnog znanja i kontakata koji su mi sada korisni. Drago mi je da su danas neki moji bivši poslodavci, kolege s posla i profesori kupci Smočnice.
Samo poslovanje pokrenula sam uz financijsku pomoć HZZ-a, tj. poticaja za samozapošljavanje koji su mi dobro došli pri uređenju pogona i kupovanju dijela strojeva za proizvodnju.
Osim tih poticaja mislim da je velika prednost činjenica da posao obavljam u maloj sredini gdje se skoro svi poznajemo i u gotovo svakom trenutku mogu dobiti odgovor na pitanje ili rješenje nedoumice.
Obzirom da sam živjela u većim sredinama znam da tako nešto nikad ne bi bilo moguće u većem gradu.
Pročitajte više o počecima novog posla!
Proizvodi u ponudi
Koje proizvode imate u svojoj ponudi?
Trenutno radim granole, energetske pločke, a uskoro ponovno i kremasti med.

Granola, doručak. voće, Veronika, privatna arhiva
Ukoliko netko ne zna, granole su domaći hrskavi muesli zapečeni s medom. To je zapravo mješavina zobenih pahuljica sa sjemenkama, orašastim ili suhim voćem, medom i začinima.
Najčešće se jedu s mlijekom ili jogurtom, ali postoji mnogo načina pripreme. Granole proizvodim u 5 različitih kombinacija okusa, s orašastim plodovima, čokoladom, kokosom, cimetom – za svakoga po nešto.
Pločke su energetske pločice napravljene od samo 4 sastojka, radim ih i pakiram ručno u dva različita okusa – jedne su zaslađene s našim bagremovim medom, a druga vrsta je veganska, s datuljama i brusnicama.
Kremasti med je proizvod koji sam prvi krenula raditi, ali zbog nedostatka samog meda i ponekad manjka vremena nije bio uvijek u ponudi već sam ga radila samo po narudžbi.
Zbog reorganizacije rada sada imam više vremena te me baš zanimaju dojmovi većeg broja ljudi.
Pozitivne strane vlastitog poslovanja
Molim te da nam opišeš pozitivne strane vlastite proizvodnje hrane. Ali, također, i one izazovne.
Nije baš uobičajeno da se netko u Lici bavi proizvodnjom granola i energetskih pločica, ali smatram da mi je to i velika prednost jer nemam direktnu konkurenciju.
Ljudima je uvijek zanimljivo čuti što je to, kako ja to radim te su često blagonakloni te puni savjeta i pozitivnih sugestija. Činjenica sa sam u maloj sredini po meni donosi mnogo više prednosti nego nedostataka.
Pozitivna stvar je i što gotovo uvijek imam sve sastojke za ispeći kolač ili neke „zdraviji“ međuobrok.

Doručak, granola, konkurencija, poslovanje, privatna arhiva
Također, činjenica da sam na selu te da imam svoj vrt, vlastito voće i povrće je neprocjenjiva posebno u današnje vrijeme kada je u velikim centrima sve vrlo upitnog podrijetla i kvalitete, a cijene katastrofalne.
Izazov u današnje doba je vrlo očit – divljanje cijena svega, od sirovine, cijene ambalaže pa do samog transporta.
Divljanje cijena sirovina
U zadnjih 6 mjeseci cijene nekih kategorija poskupile su i više od 20%, a najavljena su nova poskupljenja pa je tu uvijek teško naći neki kompromis.
Slijedom toga svega i ja moram dizati cijene svojih proizvoda kako bih opstala na tržištu.
Nažalost teško je takve stvari priopćiti kupcima i suradnicima jer sa većinom imam blizak ili prijateljski odnos, ali za sada su oko toga svi bili puni razumijevanja.
Problematično ponekad zna biti odvojiti privatno od poslovnoga. No, i tu sam za dosta toga sama kriva jer sam jednostavno navikla ljude da sam stalno na raspolaganju što planiram uskoro promijeniti.
U konačnici bih rekla da vođenje vlastitog poslovanja ima mnogo više prednosti nego nedostataka. Mogućnosti zarade su gotovo neograničene.
S druge strane čini mi se da imam dosta više slobodnog vremena nego kada sam radila za druge.
Svakako je tu i dodatan stres i velika odgovornost jer svaki aspekt posla ovisi o meni, ali je zato svaki uspjeh još slađi.

Košnice, pčele, odgovornost, uspjeh, stres, privatna arhiva
Izazovi i neuspjesi
Zaposlise uvijek ističe kako nema nagrade bez truda. Nije moguće imati uspješan posao bez uspona i padova.
I kako ne bi trenutni neuspjeh obeshrabrio buduće privatnike, možeš li s nama podijeliti neke od izazovnijih situacija s kojima si se susrela?
Mislim da se svaki poduzetnik svakodnevno susreće s izazovima i upravo reakcija na razne probleme razlikuje one uspješne od neuspješnih.
Ponekad su to svakodnevni problemi vezani uz kašnjenje isporuke, trenutna nedostupnost određene sirovine, a zalihe su već pri kraju.
Zatim, greške u proizvodnji pa zapakiram 50 vrećica granola, a zaboravila sam u smjesu staviti bučine golice itd.
U samom početku poslovanja nisam imala auto, a nadobudno sam objavila da imam dostavu na adresu u Zagrebu.
Računala sam da će se javiti maksimalno 5 ljudi, a na kraju sam imala preko 40 narudžbi te sam 3 cijela dana tramvajem dostavljala proizvode.
Dan danas nisam sigurna kako sam to uspjela poštujući sve dogovorene termine, ali nekim čudom je sve prošlo bez problema.
Također je problematična situacija bila početkom ove godine kada sam skroz neplanirano završila na hitnoj operaciji kralježnice.
Tu sam u jednom trenutku stvarno pomislila da će mi posao propasti jer gotovo 2 mjeseca nisam mogla fizički doći do pogona. Nakon toga sam još 2 mjeseca radila samo po par sati dnevno.

Nikolina, izazovi vođenja privatnog posla, privatna arhiva
Srećom, obitelj i prijatelji su tu uvelike pomogli. Posebno sestra koja je u nekoliko dana naučila cijele procese proizvodnje te vodila gotovo cjelokupno poslovanje dok se ja nisam oporavila.
Što s konkurencijom?
Ima li „Smočnica“ konkurenciju i ,ako da, kako se nosiš s njom?
Ja obožavam svoju konkurenciju! Postoji nekoliko proizvođača sličnih proizvoda u RH i volim popratiti što i kako rade.
S nekima se čak i konzultiram kada razmišljam o nabavi opreme, promjeni dobavljača ili oko nekih drugih pitanja.
Mislim da na tržištu ima dovoljno mjesta za sve te su mogućnosti razvoja i napretka za svakoga od nas velike. ako da me ni najmanje nije strah konkurencije već ih većinu baš poštujem.
A često znam i kupiti njihove proizvode. 😊 Pri razvoju novih proizvoda uvijek vodim računa da kombinacije okusa nisu previše slične nečemu postojećem.
No, to je sad već teže jer su sve to slični tipovi proizvoda, a čini mi se i da dosta slično razmišljamo.
Na primjer, dogodilo mi se da sam mjesecima radila na razvoju novog okusa, a par dana prije tiskanja ambalaže jedan od konkurenata je izbacio na tržište gotovo isti proizvod pa sam ja odustala.
Sada mi je žao zbog toga, ali i to je iskustvo iz kojega sam dosta naučila iz svoje greške te se sigurno neće ponoviti.
Smatram da su nama zapravo puno veća konkurencija pekare, razni fast food lanci i ostale „brze“ opcije zamjenskih obroka.

Zdravi obrok, pločke, privatna arhiva
Također, i preskakanje obroka jer nažalost velik broj ljudi preskače obroke. Ili pojede neko pecivo umjesto granole za doručak ili pločke za međuobrok.
Trebali bi svi zajedno više raditi na podizanju svijesti o kvalitetnoj i redovnoj prehrani pa će svima biti bolje. Svi ćemo imati više posla, a i ljudi će se zdravije hraniti.
Presretna sam kada saznam da je samo jedna osoba promijenila svoju naviku odlaženja u pekare. Ili kada nekoga potaknem na doručak prije izlaska iz kuće jer su probali granole i pločke.
Poruka za kraj
Koja je tvoja poruka svima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovanja!
Poručila bih svima koji razmišljaju o pokretanju nekog posla da se odvaže na to.
Nikada neće biti pravo vrijeme, nikada nećete imati dovoljno znanja i financijskih sredstava, ali bitno je odlučiti se, vjerovati u svoj proizvod ili uslugu.
Također, raditi na kvaliteti i sve će jednom doći na svoje i sigurno se isplatiti.
Bit će mnogo pogrešaka, bit će i teških trenutaka, ali kada se sve to riješi shvatit ćete da se isplatilo i da ste putem naučili više nego na bilo kojem fakultetu.
Hvala ti što si podijelila svoju inspirativni poslovni put i sretno i dalje!
Saznajte više o “Smočnici“! Informacije možete pronaći i na Facebook profilu!
Pročitajte intervju s najpoznatijim Nizozemcem u Hrvatskoj. Također je pokrenuo vlastiti posao i postao jedan od prvih digitalnih nomada na ovim prostorima.
Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !
Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.
Registriraj se ->