Životopis bez radnog iskustva

Životopis bez radnog iskustva

Reading Time: 4 minute

Životopis je važan korak u svakoj novoj karijeri. Njime se možete pokazati kao izvrstan kandidat. Uz to možete pokazati kako ste se pripremili za uspjeh na svom prvom poslu.

Kada prvi put ulazite na tržište rada i sastavljate taj važan dokument bez radnog iskustva, želite se usredotočiti na druga relevantna iskustva. Važno je da napišete svoje prednosti i da istaknete svoje obrazovanje.

U ovom članku nudimo nekoliko savjeta i primjera koji će vam pomoći da razvijete snažan i uvjerljiv životopis bez radnog iskustva.

Životopis i radno iskustvo

Prvi odlomak u životopisu je radno iskustvo. Što se u njega piše kada nemate radnog iskustva?

Možete napisati kako razvijate relevantne vještine za posao za koji se prijavljujete. Također, možete naglasiti iskustva koja pokazuju vašu radnu etiku.

Evo nekoliko primjera iskustava koje biste mogli uključiti u svoj prvi životopis:

  • Poslovi poput čuvanja djece ili šetnje pasa.
  • Izvannastavne aktivnosti, poput animacije i vođenja sportova za djecu.
  • Stažiranje
  • Volontiranje

Mirela radi sa studentima koji dolaze na stažiranje i predlaže:

Pisanje životopisa s malo ili nimalo iskustva ne mora biti frustrirajuće. Fokusirajte se na naučene vještine. Razmislite o netradicionalnim načinima na koje ste stekli iskustvo kroz volontiranje, hobije ili školske projekte.

Možda ste radili male poslove kao što su čuvanje djece ili čišćenje ureda gdje ste dokazali svoju pouzdanost, točnost i vještine rješavanja problema.

Obavezno istaknite vještine koje ste razvili u svakoj ulozi, posebno one koje su tražene u oglasu za posao. Ovdje također trebate navesti sva akademska postignuća.

Spomenite sve specifične ciljeve koje ste postigli. Na primjer, ako se prijavljujete za radno mjesto korisničke službe u maloprodajnoj trgovini, svoje iskustvo možete sastaviti ovako:

Usluge šetanja pasa i čuvanja kućnih ljubimaca | 2016–Trenutno

Samozaposlen | Osijek

Dijeljenje letaka po zgradama | 2018 – 2022

Samozaposlen | Zagreb

Životopis i vještine

Kako istaknuti vještine u životopisu bez radnog iskustva

Cilj životopisa za prvi posao je pokazati svoju vrijednost kao zaposlenika i pokazati poslodavcima zašto bi njihovo zapošljavanje koristilo njihovoj tvrtki:

Dobro proučite opis posla

Pažljivo pregledajte opis posla i zabilježite sve specifične vještine koje imate ili zahtjeve koje možete ispuniti.

U početku može biti teško shvatiti, ali pokušajte se usredotočiti na značajna postignuća koja bi mogla imati utjecaj na zaposlenje.

Na primjer, ako ste dadilja i razvili ste raspored za djecu koju čuvate kako biste ih držali u toku sa zadacima i aktivnostima, to se može dobro prenijeti na radno mjesto. Ovo može pokazati da ste organizirani i točni.

Istaknite tvrde i meke vještine

Važno je znati da poslodavci traže kombinaciju mekih i tvrdih vještina. Meke vještine su sposobnosti koje možete primijeniti na gotovo bilo koju poziciju. One bi bile vođenje tima, verbalna komunikacija ili samoupravljanje.

Teške ili tehničke vještine su prakse koje naučite kroz specijalizirano obrazovanje ili obuku na radnom mjestu. Primjer bi bio stručnost u radu s određenim softverom koji je povezan s industrijom.

Također, tvrda vještina je odlično znanje stranog jezika. Ako imate specifičnu obuku ili certifikate, možete i njih uključiti u svoj životopis. Napišite sve što može pokazati vašem poslodavcu da ste motivirani i da želite taj posao.

Jedan važan detalj je da u svom životopisu budete iskreni. Može biti primamljivo razvlačiti svakakve pojedinosti u nadi da ćete pridobiti pozornost poslodavca, ali bolje je biti otvoren u vezi s nedostatkom radnog iskustva. Iskrenost je doista najbolja politika.

Matej Čonor, poduzetnik

Pri zapošljavanju na početničke pozicije, većina poslodavaca više cijeni meke nad tvrdim vještinama. Meke vještine se jako teško uče.

Prihvatljivo je ako još niste  stekli sve teške vještine koje su vam potrebne za radno mjesto. Naravno, pod pretpostavkom da ste sposobni naučiti nove vještine.

No, tim principom poslodavci određuju vašu vrijednost kao potencijalnog novog zaposlenika.

Životopis i zaposlenici

Napišite informacije koje su relevantne za posao

Provjerite jeste li uključili samo informacije koje su najrelevantnije za posao. Na primjer, ako se prijavljujete za posao administrativnog pomoćnika, nemojte raspravljati o tome kako je vaša uloga dadilje pomogla.

No, tu vještinu možete podijeliti kao iskustvo koje vam je pomoglo da kultivirate vještine upravljanja vremenom i sposobnost rada na više zadataka odjednom.

Revidirajte svoj životopis za svaki posao za koji se prijavljujete. Važno je da poslodavac može utvrditi kako su vaše prednosti u skladu s njegovim potrebama.

Na primjer, ako se prijavljujete za mjesto administrativnog pomoćnika, možete uključiti sljedeće vještine:

  • Upravljanje vremenom
  • Rješavanje problema
  • Organizacijske vještine
  • Aktivno slušanje
  • Napredno znanje Microsoft Excela

Kako uključiti segment obrazovanja u životopis

Kada sastavljate svoj prvi životopis, važno je istaknuti svoje obrazovanje. Dobra je ideja da na početak životopisa ne stavite odlomak o radnom iskustvu, nego da krenete s obrazovanjem.

To je za potencijalne zaposlenike bez radnog iskustva najvažnija informacija. Poslodavcu pokazuje da ste sposobni prevladati izazove. No, također, držati se svojih obveza i steći nova znanja.

U tom dijelu životopisa podijelite tečajeve koje ste završili, a koji su relevantni za posao. Na primjer, ako se prijavljujete za poziciju suradnika u maloprodaji, evo kako biste mogli istaknuti svoje srednjoškolsko iskustvo:

Gornjogradska gimnazija, Zagreb

Datum mature: lipanj, 2024.

Prosjek ocjena: 4,4

Relevantni tečajevi: Tečaj Excela; Dodatna matematika

Evo kako biste mogli istaknuti svoje fakultetsko iskustvo ako se prijavljujete za mjesto recepcionara u toplicama:

Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Stručni studij fizioterapije

Očekivani datum diplomiranja: Rujan, 2024.

ETCS bodovi: 52

Relevantni predmeti: Uvod u međuljudsku komunikaciju

Nagrade i počasti: Rektorova nagrada, 2023

Klubovi: Žene u biznisu, Centar za holističko liječenje

Tečajevi i dodatno obrazovanje, životopis

Pripazite i na ove situacije pri pisanju

Nemojte zanemariti i ove okolnosti kada pišete svoj životopis:

Pažljivo lektorirajte

Pokažite svoju pozornost prema detaljima. Temeljito pregledajte svoj životopis, ispravite greške pri upisu i sve nedosljednosti.

Zamolite prijatelja ili mentora da pregleda dokument prije nego što ga predate poslodavcu ili voditelju zapošljavanja.

Svaki put kad ažurirate svoj životopis, svakako ga ponovno pregledajte.

Budite samouvjereni

Poslodavci žele znati da ste ponosni na svoja postignuća i sigurni u svoje vještine. Istaknite to u svom životopisu, pokažite svoje prednosti i postignuća.

Prijavite se za poslove koje odgovaraju vašim vještinama

Kada izradite svoj prvi životopis, potražite početničke poslove ili stažiranje.

Životopis treba biti sažet

Poslodavac potroši svega nekoliko sekundi svog vremena na vaš životopis. Zato bi taj dokument trebao biti upečatljiv, ali kratak.

Poslodavcu ne bi trebalo puno razmišljanja da shvati kako su vaša povijest i iskustvo u skladu s poslom koji nudi.

Pogledajte ponudu početničkih pozicija na Zaposlise.hr.

 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju