Životopis i razgovor za posao

Životopis i razgovor za posao

Reading Time: 5 minute

Životopis je učinkovit način isticanja vaših kvalifikacija potencijalnom poslodavcu.

Bez obzira na vrstu posla za koji se prijavljujete, učinkovito napisan životopis može poboljšati vaše šanse da dobijete željeni posao.

Stavlja vas u prednost pred ostalim kandidatima. Naučite kako sastaviti dobar životopis. Osnažit će vas tijekom razgovora za posao.

Pročitajte što trebate dodati u životopis da biste došli do razgovora za posao. Također, zašto su životopisi važni za razgovore za posao i kako vam pomažu pri uspjehu.

Što napisati u životopis

Za većinu poslova kandidati moraju poslati svoje životopise kao dio selekcijskog procesa. Životopisi su obično popraćeni molbom za posao.

Molba je osobna poruka koja objašnjava vaše kvalifikacije i interes.

Stručnjaci za zapošljavanje budućeg poslodavca zatim skeniraju životopise. Namjera je identificirati kandidate koji najbolje odgovaraju vještinama potrebnim za dotični posao.

Nakon toga slijedi razgovor za posao.

Evo nekih elemenata koje možete uključiti u svoj životopis kako biste potaknuli voditelja zapošljavanja da vas pozove na razgovor za posao:

Kontakt podaci: Gornji dio većine životopisa uključuje kandidatovo puno ime, e-mail adresu i broj telefona. Lakše će vas poslodavac kontaktirati kada istaknete podatke.

Primjer životopisa

Izvor: Google; Tema: Primjer životopisa

Profesionalni sažetak: Stručni ili profesionalni sažetak obično je prva stvar koju stručnjak za zapošljavanje pročita, stoga je važno ukratko prikazati svoje kvalifikacije za željeni posao.

Irena je voditeljica ljudskih resursa. Ovo kaže za profesionalni sažetak:

Vaš sažetak, ili rezime, je ključni dio vašeg životopisa koji će vas istaknuti među ostalim kandidatima. Ovo je vaša prilika da poslodavcu ili sveučilištu pokažete tko ste, što možete ponuditi i zašto ste najbolji izbor.

I dodaje:

Evo nekoliko ključnih razloga zašto je važno imati dobar sažetak. Sažetak je vaš prvi dojam na poslodavca ili sveučilište. Ako ostavite snažan utisak odmah na početku, povećavate svoje šanse za poziv na razgovor ili prijem na studij.

Sažetak daje brzu informaciju o vašem profesionalnom profilu. To je korisno za poslodavce i sveučilišta kako bi brzo razumjeli vaše kvalifikacije i iskustvo.

Kroz dobro napisan sažetak, možete se istaknuti među ostalim kandidatima. To je prilika da pokažete svoje jedinstvene vještine i postignuća.

Radno iskustvo: Odjeljak o radnom iskustvu obično sadrži popis svih vaših relevantnih radnih iskustava uz naglašavanje pozitivnih učinaka vaših radnji.

Navedite nazive poslova, tvrtke i vrijeme kada ste radili za svaki te dodajte poslove koje ste radili.

Obrazovanje: Obrazovni odjeljak obično uključuje pojedinosti o najvišoj stečenoj diplomi, uključujući školu i godinu diplomiranja ako ste nedavno završili školu.

Ako ste tek na početku svoje karijere i nemate radnog iskustva, moglo bi vam pomoći dodati više pojedinosti u ovaj odjeljak dodavanjem elemenata kao što su volonterski rad, tečajevi i aktivnosti.

Pisanje životopisa na računalu

Izvor: Unsplash; Tema: Pisanje životopisa na računalu

Vještine: Ovaj odjeljak navodi sve vaše relevantne vještine za željeno radno mjesto.

Nastojte uključiti kombinaciju tvrdih vještina, a to su vještine koje vam izravno pomažu u obavljanju uloge, i mekih vještina, koje su općenito poželjne za bilo koju profesiju.

Priprema za razgovor za posao

Glavna svrha životopisa i dobre pripreme je dolazak na razgovor za posao.

Pročitajte neke od načina kako vam usavršavanje životopisa može pomoći tijekom razgovora za posao:

  • Voditelj zapošljavanja koristi životopis kao smjernicu za dalje. Vjerojatno će tražiti od vas da proširite navedene elemente. Neki od njih su poslovi koje ste radili.

Također i vještine koje ste stekli radom.

  • Pisanje životopisa vas priprema za razgovor za posao. Prilikom izrade životopisa opisujete bitne detalje vezane uz svoje obrazovanje i karijeru.

Nakon pisanja će vam biti lakše komunicirati na razgovoru za posao. Sve informacije će vam biti svježe.

  • Životopis vam pomaže da se organizirate. Životopis sadrži sve važne podatke napisane kronološkim redom.

Pomoću njega ćete lakše opisati svoju karijeru i rad.

Priprema prije pisanja životopisa

Donosimo smjernice prije samog sastavljanja životopisa:

  • Istražite željenu tvrtku

Detaljno istražite poslodavca koji vas zanima prije nego krene prilagođavati životopis raspisanom natječaju za posao.

Na taj način možete naučiti više o kulturi tvrtke, prikladnom odijevanju i projektima koje dovršavaju.

Potrebno je puno rada i vremena, no na ovaj način se životopis mora prilagoditi svakom raspisanom poslu koji vas zanima.

Kultura tvrtke

Izvor: Unsplash; Tema: Kultura tvrtke

Također vam može pomoći da se razlikujete od drugih kandidata tijekom razgovora za posao pokazujući da se uklapate u kulturu tvrtke.

  • Analizirajte svoj životopis i pokušajte predvidjeti pitanja

Prije nego što odete na razgovor za posao, proučite svoj životopis još jednom.

Analizirajte svaki odjeljak i pogledajte ga sa stajališta poslodavca. Vrlo lako ćete uočiti što vi vas mogli pitati.

Budite što objektivniji, pokušajte procijeniti potencijalne probleme kao što su rupe između poslova. Smislite učinkovite odgovore o njima.

Razgovor za posao je situacija visokog stresa, zato se morate što bolje pripremiti unaprijed.

  • Uskladite opis posla sa svojim vještinama

Prije nego što pošaljete svoj životopis, analizirajte svoje vještine. Usporedite s onima koje poslodavac traži od svog kandidata.

Možete i sami potaknuti pričanje o vještinama tijekom razgovora za posao. Navedite i primjere u kojima ste koristili te vještine.

  • Uvježbajte razgovor za posao

Prije odlaska na razgovor za posao, zamolite blisku osobu da vam pomogne uvježbati sam razgovor.

Dajte osobi svoj životopis i zamolite je da smisli pitanja koja može postaviti na temelju vašeg životopisa. Možete im također dati popis uobičajenih pitanja za razgovor kako biste mogli vježbati odgovarati na njih.

ton glasa i samopouzdanje koje pokazujete tijekom razgovora za posao mogu utjecati na odluku voditelja procesa zapošljavanja.

Razgovor za posao

Izvor: Unsplash; Tema: Razgovor za posao

Ako ste dobro uvježbani i pripremljeni, biti ćete i samouvjereni.

Životopis i savjeti za kraj

U nastavku su navedeni neki savjeti za pisanje životopisa. Slijedite ih, mogli bi vam pomoći doći do razgovora za posao:

  • Uključite ključne riječi iz opisa posla. Ključne riječi u životopisu se koriste da vas primijeti softver za selekciju. Označava vas kao prikladnog kandidata.
  • Detaljno lektoriranje. Od vitalne je važnosti da predate profesionalni dokument bez pogrešaka, stoga lektorirajte svoj životopis nekoliko puta prije nego što ga pošaljete.
  • Birajte riječi. Pokušajte koristiti aktivne glagole radnje i specifične opise kada razgovarate o svojoj pozadini i vještinama. Tako ćete voditelju procesa zapošljavanja moglo dati jasniji uvid u vaše prednosti i pomoći vam da se razlikujete od drugih kandidata.

Napišite životopis i pripremite se za razgovor za posao. Pogledajte natječaje za posao koje nudimo na Zapolise.hr!

 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju