Plaća: top poslovi u 2024

Plaća: top poslovi u 2024

Reading Time: 5 minute

Plaća je važan faktor svakog posla, vjerojatno se većina slaže. Najbolji poslovi su dobro plaćeni i traženi.

Plaća i poslovi

Izvor: HZZ; Tema: Plaća i poslovi

Svejedno tražite li novi posao ili po prvi puta ulazite na tržište rada, pročitajte popis top poslova u 2024. godini, kojeg je složila ekipa platforme Zaposlise.hr.

Poslove smo rangirali od 1 do 10 na temelju potražnje i kontinuiranog rasta broja oglasa i natječaja za posao od 2021. do 2024.

Plaća i popis zanimanja

Najbolji poslovi u 2024. godini obuhvaćaju niz industrija, od zdravstva i tehnologije do financija i marketinga.

Potražnja za zdravstvenim radnicima i dalje je velika jer su trendovi oglašavanja poslova za gotovo sve medicinske kategorije iznad ukupnog trenda tržišta rada.

Plaća i potražnja poslova u zdravstvu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na početku lipnja u Hrvatskoj otvoreno je nešto više od 22 tisuće radnih mjesta.

Na popisu traženih zanimanja su i medicinske sestre i tehničari. Među djelatnicima na području zdravstva nalaze se i farmaceuti.

U Hrvatskoj je na tržištu rada kroničan nedostatak medicinskog kadra, a u budućnosti će potrebe rasti.

Trenutačno u Hrvatskoj nedostaje 2.000 sestara s visokim stupnjem obrazovanja.

S druge strane, u ljekarnama upozoravaju kako već desetak godina postoje problemi sa zapošljavanjem magistara farmacije.

Godišnja upisna kvota na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu iznosi 120 polaznika, što je, nedovoljan broj za potrebe cijele Hrvatske.

Plaća za medicinske sestre

Aktualni podaci pokazuju da je raspon plaće za medicinske sestre trenutno između 993 EUR i 1.325 EUR.

S druge strane raspon plaća za farmaceuta u Hrvatskoj iznosi između 1.491 EUR i 1.822 EUR.

Ovaj broj predstavlja aritmetičku sredinu svih plaća u zemlji.

Poslovi računalnih stručnjaka

Hrvatska, baš kao i ostatak Europe se već nekoliko godina bori s nedostatkom IT stručnjaka. Potražnja varira, ali kvalitetni stručnjaci stalno nedostaju.

Još od 2020. godine na području Europske unije nedostaje više od 750 tisuća stručnjaka s digitalnim vještinama.

Vidimo i sami kako informacijska tehnologija rapidno napreduje svakog dana.

Obrazovne ustanove ne stignu obrazovati toliko stručnjaka koliko tržište traži.

J Hrvatskoj radi više od 40 tisuća računalnih stručnjaka. A svake godine je potražnja sve veća.

Motivacija se bazira na kvaliteti radnih uvjeta i na visini plaće. Godinama su plaće IT stručnjaka u prosjeku dvostruko veće od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Uz računalne stručnjake, zanimanje IT stručnjaka je postalo jako traženo. Radi se o jednom od najbolje plaćenih stručnjaka u Hrvatskoj.

Prosječna mjesečna plaća IT stručnjaka iznosi 2.365 EUR. Osim širokog tehničkog znanja, ovaj posao zahtijeva odlične komunikacijske  i organizacijske vještine.

Neophodno je biti odličan vođa tima za ovo zanimanje. Dio njihove dužnosti je planiranje i implementacija IT strategija.

Neizostavni dio je koordinacija projekata i upravljanje budžetom.

Plaća programera u Hrvatskoj

 Traženi su i poslovni stručnjaci s područja ekonomije

Bankari se bave različitim poslovima i određeni su radnim mjestom pojedinca.

Zaposlenici banke kontroliraju uplate i isplate, provjeravaju stanje novca u trezoru. Uz to, daju potrebne informacije klijentima.

Oni koji rade u uredima popunjavaju ugovore za kredite, kontroliraju namjensko korištenje kredita. Uz to, obračunavaju i naplaćuju kamate.

Dodatni poslovi bankara su vođenje računa klijenata, evidencija spisa, arhiviranje.

Posao bankovnih službenika razlikuje se po složenosti, ovisno o radnom iskustvu potrebnom za obavljanje određenih zadaća i odgovornosti koje sa sobom donosi.

Nama je naravno u interesu odobriti kredite klijentima, međutim s druge strane, moramo voditi računa da ne dođe do pretjerane kreditne izloženosti, odnosno prezaduženosti klijenata jer to nije u interesu ni nas kao banke ni klijenta.

Banke sa svojim kreditnim pravilima, i naravno regulatorni okvir unutar kojeg banke moraju postupati, ustrojeni su s ciljem da ne dođe do prezaduženosti klijenata i do nemogućnosti klijenta da redovno izvršava svoje financijske obveze.

Antonela radi u banci i u intervjuu za Dnevnik.hr je podijelila:

Obično kad kažem da radim u banci reakcije budu: ‘Šta, na šalteru?’ Pa kad objasnim što radim, komentar bude: ‘Aha, ti si nekakva unutarnja kontrola, sigurno te nitko ne voli!’

Antonelin kolega Mario dodaje:

Naš posao je sve, samo ne dosadan. Dinamičan je, emotivan, uz nalete adrenalina. Zahtijeva multitasking, koncentraciju. I ljubav, na kraju krajeva, prema onome što radite.

S druge strane, zna biti stresan, ali uz dobru ekipu na poslu koja je uvijek spremna pomoći, kažu, sve se lako riješi. A ono što ostane, riješi se uz kavu ili pivo.

Raspon plaće za osobnog bankara iznosi kod većine zaposlenika između 1.011 EUR i 1.242 EUR.

Bankarski službenik, plaća

Zašto postati stručnjak za marketing

Ovo zanimanje je jako slojevito, ali i traženo.

Marketinški stručnjak je odgovoran za marketinške funkcije poput razvoja novog proizvoda. Zatim, istraživanje tržišta, određivanje cijena.

Uz to, definiranje kanala distribucije i odabir promocijskog miksa.

Voditelj marketinga, kao posebno radno mjesto, postoji uglavnom u većim organizacijama u kojima postoje složeniji proizvodni procesi te niz proizvoda ili usluga koje se nude na tržištu.

Petra je marketinška stručnjakinja, radi u marketinškoj agenciji. Ovo je njeno iskustvo:

Da bi radio kao marketinški stručnjak, moraš biti iskusan, kreativan, analitičan, visoko motiviran. Važno je biti i fleksibilan i odlučan po karakteru.

Jedna od najvažnijih osobina je sposobnost jasne i uvjerljive komunikacije s kolegama i poslovnim partnerima te usmjerenost na timski rad, koordinaciju aktivnosti, taktičnost i održavanje dobrih profesionalnih odnosa sa suradnicima.

Raspon plaće za marketinškog stručnjaka iznosi kod većine zaposlenika između 1.292 EUR i 1.971 EUR.

Plaća za marketinške stručnjake

Većina vrhunskih poslova ne zahtijeva diplome

Veliki broj top poslova zahtijeva srednjoškolsko obrazovanje ili samo diplomu prvostupnika.

Za zanimanje – profesionalni vozač je, uz vozačku dozvolu prikladne kategorija, potrebno stručno osposobljavanje

Stručna osposobljenost profesionalnih vozača je kvalifikacija uvedena u cijeloj Europi s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa i održavanja visokih standarda vožnje.

Još neke zanimljive podatke nam donosi Bloomberg Adria:

Gledano po zanimanjima, najvišu mjesečnu plaću imaju kontrolori leta, lead developeri te IT arhitekti. Najmanje plaćeni radnici u Hrvatskoj su krojači, švelje, grafički pomoćnici, spremačice i frizeri.

U odnosu na prošlu godinu plaće su najviše rasle u javnoj i lokalnoj samoupravi (27 posto), dok su najmanje rasle u udrugama (tri posto).

Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Požeško-slavonskoj (21 posto manje), Vukovarsko-srijemskoj (19 posto manje) te Virovitičko-podravskoj (18 posto manje) županiji.

Najviša prosječna plaća ponovno je zabilježena u Gradu Zagrebu (deset posto iznad prosjeka) te iznosi 1.483 eura, te Međimurskoj županiji (jedan posto iznad prosjeka) gdje iznosi 1.323 eura.

Pogledajte raznoliku ponudu poslova na Zaposlise.hr. Sigurno ćete pronaći nešto i za sebe.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju