Plaća kao glavni motiv zapošljavanja

Plaća kao glavni motiv zapošljavanja

Reading Time: 5 minute

Plaća je jedna od komponenti posla koje morate razmotriti prije nego što se odlučite za novi posao. No, je li to i najvažnija komponenta?

Ne smijemo zanemariti niti radno vrijeme, beneficije niti lokaciju tvrtke.

Ponekad plaća može biti glavni odlučujući faktor za tražitelje posla, jer prihod može imati izravan utjecaj na vaše životne uvjete i način života.

Ako ste na samom početku traženja posla i ako ste tek u fazi pretraživanja natječaja za posao, provjerite ponuđene iznose.

Možete si tu komponentu odrediti kao prvi filter. Lakše ćete odrediti poslove i poslodavce za koje ćete pripremati životopis.

Pročitajte kako pronaći posao prema plaći, objašnjavamo prednosti istraživanja  plaća srednjeg iznosa.

Ideja je da pronađete svoj idealan posao pomoću podataka o plaći.

Obračun plaća

Izvor: Google; Tema: Obračun plaća

Zašto filtrirati natječaje za posao prema plaći

Vrlo malo poslodavaca objavi iznos plaće u natječaju za posao.

Lider Media je otkrio kako će kroz nekoliko godina u naše zakonodavstvo biti implementirana Direktiva koja će obvezivati poslodavce transparentnost plaća:

Umjesto navođenja da se radi o ‘konkurentnoj‘ ili ‘atraktivnoj‘ plaći, poslodavci će morati navoditi konkretne platne razrede za oglašeno radno mjesto. Dosad takva zakonska obveza nije postojala.

Poslodavci će biti zakonski obvezni objaviti platne razrede u oglasu za posao u sklopu nastojanja da se smanji razlika u plaćama između spolova.

Uz to, dodaju:

Poslodavci će morati dati informacije o početnoj razini plaće ili njezinom rasponu u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao.

Poslodavcima neće biti dopušteno pitati buduće radnike o njihovoj povijesti plaća.

Traženje posla na temelju plaće je dobar način sužavanja potrage.

Procjena plaća je važna

Na Zaposlise.hr možete odabrati raspon plaća koji vam odgovara. Drugi način je da pregledate oglase za posao u državnim službama. Ti oglasi gotovo uvijek sadrže iznos plaće.

Još jedna mogućnost je istraživanje i umrežavanje. Takvim filtriranjem možete vidjeti odgovara li radno mjesto vašem životnom stilu i potrebama.

Plaća i životne potrebe

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i životne potrebe

Donosimo neke primarne prednosti traženja poslova prema iznosu plaće:

  • Transparentnost

Jedna od glavnih prednosti traženja poslova na temelju njihovih plaća je da možete jasno vidjeti iznos tipičnog iznosa potencijalnih poslodavaca.

Kada tražite plaće za posao, možete pronaći uobičajene pogodnosti koje tvrtke ili organizacije u toj industriji nude svojim zaposlenicima.

Potpuno razumijevanje vaše naknade u industriji ili kod određenog poslodavca može vam pomoći da odlučite je li posao pravi za vas.

  • Troškovi života

Kada znate iznos plaće, možete usporediti troškove života s tim iznosom. To je još jedna velika korist zašto je dobro imati ovaj podatak prije traženja posla.

Puno je bolje znati na čemu ste prije nego potpišete ugovor i obvežete se na rad. Bolje je i poslodavcu da odmah pronađe prikladnog zaposlenika.

  • Usporedite prilike

Poznavanje iznosa plaća u različitim karijerama također je korisno za usporedbu vaših mogućnosti zapošljavanja.

Ako imate popis radnih mjesta koja vas posebno zanimaju, možete usporediti plaće tih poslova i tako utvrditi koji vam najbolje odgovara.

  • Ušteda vremena

Još jedna velika prednost traženja radnih mjesta na temelju plaće je ušteda vremena.

Određivanjem standarda plaća prije traženja pozicija možete uštedjeti vrijeme koje biste inače potrošili na prijavu za poslove koji ne odgovaraju vašim kriterijima.

Umjesto toga, možete usmjeriti svoje napore na ispunjavanje prijava za poslodavce koji su u skladu s vašim željama oko iznosa plaće.

Plaća i poslodavac

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i poslodavac

Traženje posla i iznos plaće

Bez obzira odlučite li se koristiti stranicama za traženje posla, informacijama HZZ-a ili objavljenim oglasima za posao, informacija o iznosu plaće je koristan podatak.

Donosimo još nekoliko ideja za potragu prema iznosu plaće:

  • Odredite koji poslovi vas zanimaju 

Ta početak pronađite poslove koji odgovaraju vašim kvalifikacijama.

Uzmite u obzir svoje iskustvo, obrazovanje i vještine koje imate pri biranju djelatnosti gdje želite raditi.

Na primjer, ako želite raditi u financijskom sektoru, možete napraviti popis zanimanja u toj industriji koje zadovoljavaju vaše potrebe i od tamo početi provoditi istraživanje plaća.

Irena je stručnjakinja za ljudske potencijale i dala nam je kratku smjernicu za biranje zanimanja:

Kako izgleda vaš život iz snova? Napravite popis svojih dugoročnih ciljeva, osobnih i profesionalnih, koji će vam pomoći da shvatite što bi vam moglo biti potrebno da biste ih postigli.

Na primjer: Želite li posjedovati kuću i automobil? Želite li moći putovati i koliko često?

Popis koji sastavite također vam može pomoći da konkretnije pristupite traženju posla.

Na primjer, ako želite raditi u istoj industriji za 10 godina, istražite koje će industrije nastaviti rasti tijekom sljedećeg desetljeća, a koje možda izbjegavati zbog sve veće automatizacije ili drugih čimbenika.

  • Istražite prosječnu plaću za željenu industriju

Nakon što se odlučite za karijeru ili područje u kojem želite raditi, istražite prosjek plaća za te djelatnosti.

Prosječna plaća

Izvor: Unsplash; Tema: Prosječna plaća

Odredite prihvatljiv raspon plaće

Sljedeći korak prema pronalaženju posla na temelju plaće je određivanje željenog raspona plaće.

Pri odluci o prihvatljivom iznosu plaće, pokušajte uzeti u obzir svoje financijske okolnosti, kao što su osnovni troškovi života, ali i dodatni poput školskih aktivnosti.

  • Složite popis izabranih poslova

Nakon što odredite vrstu poslova koje želite, raspon plaća koji preferirate i radna mjesta u vašem području, možete prijeći na izradu popisa poslova za koje se namjeravate prijaviti.

Pokušajte odabrati poslove koji zadovoljavaju što više vaših preferencija u pogledu radnog vremena, lokacije, kvalifikacija, dužnosti i plaće.

Složite excel tablicu u koju možete navesti kratak opis, plaću, beneficije i informacije o postupku prijave ili intervjua za svaki posao.

  • Na kraju: prijave na natječaj za posao

Posljednji korak prema pronalaženju posla na temelju vaših preferencija o plaći je dovršetak procesa prijave za posao za pozicije koje najbolje odgovaraju vašim kriterijima.

Nakon što izradite detaljan popis različitih radnih mjesta koja vas zanimaju, možete proučiti njihove specifične procedure prijave i osigurati da pratite svaki korak procesa.

Pripremite prilagođenu molbu za posao i životopis.

Također, budite spremni na uobičajena pitanja s kojima se susrećemo na razgovoru za posao.

I, ostanite sigurni i čvrsti u iznos plaće koji želite.

Registriraj se na Zaposlise.hr

Znati kako pregovarati o plaći je vrijedna vještina koja vam može pomoći u tome da ste bolje plaćeni za posao koji obavljate.

Kao i kod svake druge vještine, potrebno je i kod ove vježbati kako biste bili uspješni.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju