Plaća: 10 strategija za pregovaranje

Plaća: 10 strategija za pregovaranje

Reading Time: 6 minute

Plaća je dio paketa beneficija koje poslodavac nudi prilikom zapošljavanja.

Ako smatrate da predložena plaća nije u skladu s vašim iskustvom, skupom vještina, razinom karijere i obrazovanjem, možete pregovarati za više novca.

Znati kako pregovarati o ponudi plaće vrijedna je vještina. Ona vam može pomoći da budete pošteno plaćeni za posao koji radite.

U ovom članku predlažemo nekoliko strategija pregovaranja o plaćama koje vam mogu pomoći da osigurate paket naknade koji zaslužujete.

Plaća i 10 strategija za pregovaranje

Pregovaranje o plaći može biti izazovan pothvat. Posebno je izazovno ako nemate čvrst uvid u paket naknade koji je potencijalni poslodavac spreman platiti.

Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da dobijete plaću koju želite:

1) Saznajte koja je prosječna plaća  u vašem gradu

Poznavanje prosječne plaće u vašem gradu vam može pomoći kod pregovora. Također, važno je da znate prosječnu plaću za vašu industriju.

Taj iznos možete čak koristiti i kao opravdanje.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2024. iznosila je 1 326 eura, što je nominalno više za 6,3%, a realno za 5,4% u odnosu na veljaču 2024.

Iznos prosječne plaće

Izvor: Unsplash; Tema: Iznos prosječne plaće

Uz to:

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak 2024. isplaćena je u skupini Financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 2 033 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 841 euro.

2) Usporedite plaće

Usporedite plaću koju vam nudi potencijalni poslodavac s podacima iz vašeg istraživanja. Nakon što dobijete ponudu, vjerojatno će vam dati paket naknade i plaću s kojom bi željeli započeti.

Obavezno usporedite njihovu ponudu plaća s industrijskim standardom. To vam daje osjećaj koliko još možete tražiti.

Ako je ponuđena plaća ispod industrijskog standarda, imat ćete solidne podatke koji će podržati vaš argument za više novca.

Ako je ponuda poslodavca veća od industrijskog standarda, to bi mogao biti znak da vam je vaše istraživanje pošlo za rukom ili da vrijedite više nego što mislite.

3) Pripremite istraživanje i ponudu

Pripremite ponudu kako biste opravdali svoju željenu plaću na temelju svog istraživanja. Ako vam se ponudi plaća ispod industrijskog standarda, neka vam to bude početna točka za slaganje ponude.

Vjerojatno ste u životopisu i molbi za posao već ukazali na svoju vrijednost kao radnika i čovjeka. No, u svojoj ponudi poslodavcu također trebate ukazati na svoje iskustvo.

Također, trebate skrenuti pažnju na svoju autentičnost i jedinstvenu perspektivu koju imate kako biste povećali svoje šanse za veću plaću.

Pokušajte reći nešto poput:

Dolazim iz tvrtke koja je radila na konkurentnijem tržištu i mislim da je ovo iskustvo vrijedno.

Još jedan primjer bi bio:

Vjerujem da je moje iskustvo u ovoj industriji dovoljno vrijedno da opravdava veću početnu plaću.

Međutim, ako su čvrsti u svojoj ponudi, prihvatite ponudu ako vam to odgovara. Ako ne, trebate ipak razmisliti o prijavi na drugi natječaj za posao.

Plaća i natječaj za posao

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i natječaj za posao

4) Prilagodite iznos plaće

Prilagodite traženi iznos na temelju rasporeda, kulture tvrtke i lokacije. Ako biste trebali raditi na nekoj udaljenoj, teže dostupnoj, lokaciji trebali biste tražiti veću ponudu plaće-

To vrijedi i za još neke situacije, npr. ako poslodavac traži da putujete zbog posla. Jedna od dodatnih situacija je natrpan i naporan raspored rada.

Isto tako, ako imate lak put do posla, fleksibilno radno vrijeme i tvrtka se dobro odnosi prema vama, možda bi vam se isplatilo prihvatiti ponude koje su malo ispod standarda industrije.

Uzmite u obzir ove osobne preferencije i elemente kada razmatrate plaću koju želite.

Ako se selite, izračunajte troškove privremenog smještaja, troškove selidbe i putovanja ili zrakoplovne karte. Od poslodavca možete tražiti paket za preseljenje ili bonus za potpisivanje.

Također, svakako uzmite u obzir zemljopisni položaj i troškove života kada procjenjujete svoju vrijednost. Na primjer, troškovi života su nešto niži u Vinkovcima nego na otoku Braču.

5) Pripremite se za razne pregovarače

Pripremite se za pregovaranje s pregovaračima tvrdog i mekog stila. Pregovarač “tvrdog stila” čvrst je i vjerojatno će svemu reći “ne”.

Pregovarač “mekog stila” vrlo je ugodan i pokušat će surađivati ​​s vama. Ako pregovarate s tvrdoglavim pregovaračem, smireno navedite svoje razloge kako biste opravdali iznos koji tražite.

Pobrinite se da zadržite pozitivan ton, čak i ako se pregovarač suprotstavlja vašem argumentu. Ako pregovarate s mekim pregovaračem, usredotočite se na ono što je najbolje za vas, a ne na to da vas pregovarač voli.

Pregovaranje o ponudi plaće s mekim pregovaračem može biti pomalo izazovno, pogotovo ako se već poznajete.

Plaća i pregovaranje

Izvor: Unsplash; Tema: Plaća i pregovaranje

Na primjer, pregovarač može biti vaš šef, a vi pregovarate o povećanju plaće. Možda ćete svom odnosu sa šefom dati prioritet umjesto da se fokusirate na iznos plaće kojeg zaslužujete.

6) Odredite si raspon plaće

Učinkovito pregovaranje o plaćama zahtijeva da znate i svoj ciljani iznos i najniži iznos koji ste spremni prihvatiti.

Prvo pregovarajte za željenu plaću. Ako poslodavac to ne može ispuniti, dogovorite najmanji iznos na koji biste pristali.

Ako poslodavac i dalje ne može zadovoljiti najnižu plaću koju možete prihvatiti, možda ćete morati prekinuti pregovore. Pobrinite se da zadržite vrijednost svoje vrijednosti.

Pregledajte prosječne plaće na svom području i razmislite koja jedinstvena iskustva ili vještine možete donijeti u tvrtku i time povećati svoju poslovnu vrijednost.

7) Razmislite o dodatnim pogodnostima

Kada pregovarate o svojoj plaći, razmislite o svim kompromisima na koje biste mogli pristati. Na primjer, možda biste bili spremni razmotriti nešto nižu plaću za veće beneficije ili povlastice.

Zatražite raščlambu punog paketa naknade, uključujući hoćete li dobiti službeni telefon, godišnji odmor ili plaćeni odmor, multisport karticu.

Nakon što dobijete ove informacije, svakako uključite ove dodatne pogodnosti kao dio svoje protuponude.

Imajte na umu da ponekad traženje nenovčane naknade može dati veću vrijednost od financijskog povećanja plaće.

8) Odgađajte pregovaranje o plaći što je duže moguće

Ako je moguće, odgodite raspravu o plaći dok vam poslodavac ne ponudi radno mjesto. Čekajte da iznesu iznos. Naravno, proces ne funkcionira uvijek na ovaj način.

Iz tog razloga morate biti spremni s informacijama da biste se pravovremeno nosili sa situacijom.

Dogovor oko plaće

Izvor: Unsplash; Tema: Dogovor oko plaće

Ako poslodavac traži da prilikom prijave za posao navedete svoju željenu plaću, učinite to.

To mogu biti kriteriji koji se koriste za sužavanje kvalificiranih kandidata. Slijedite upute poslodavca kako biste osigurali da vaš životopis uđe u uži izbor.

Odredite razuman raspon plaće, obzirom na radno mjesto.

Ako voditelj zapošljavanja spomene plaću prije nego što ste spremni razgovarati o njoj, možete zaobići pitanje.

Možete reći nešto poput:

Prije nego što uđemo u to, želio bih znati više o radnom mjestu.

Zatim ih možete pitati o odgovornostima položaja.

9) Recite iznos plaće na prijašnjem radnom mjestu

Otkrivanje plaće koju ste primali na prethodnom radnom mjestu moglo bi biti koristan alat za pregovaranje o plaćama.

Osobito ako vam je prethodni poslodavac dao veću naknadu od ove koju nudi poslodavac o kojem trenutno razmišljate.

10) Tajming je važan

Vjerojatnije je da će pregovori o plaći biti uspješni tijekom određenog doba dana, dana u tjednu i faza procesa zapošljavanja.

Ako je moguće, zakažite svoje pregovore u jedno od ovih optimalnih vremena kako biste vi i voditelj zapošljavanja bili najbolje pripremljeni.

Priprema za pregovore

Izvor: Unsplash; Tema: Priprema za pregovore

Možete se sastati u ranim poslijepodnevnim satima, što je obično prikladnije za zakazivanje, budući da se voditelj zapošljavanja vjerojatno uklopio u radni dan i imao vremena pripremiti se za vaš sastanak.

Također se možete sresti u drugoj polovici tjedna, jer je vjerojatnije da će voditelj zapošljavanja dovršavati važan posao.

Možete zatražiti višu plaću u određenim fazama svoje karijere, kao što je nakon dobivanja profesionalnih certifikata, završetka naprednog obrazovanja i obuke.

Također, nakon dodavanja novih  odgovornosti vašim radnim dužnostima.

U slučaju da ste trenutačno zaposleni, od svog poslodavca možete zatražiti povećanje plaće ako ste zaradili priznanje ili postignuća na radnom mjestu ili pomogli tvrtki da ispuni neki svoj cilj.

Ako ste novi zaposlenik, razgovarajte o postignućima i iskustvima koja ste spomenuli tijekom razgovora za posao. Istaknite svoju vrijednost.

Potražite natječaj za posao za dobro plaćeni posao na Zaposlise.hr!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju