Kako iskomunicirati neslaganje s poslovnom odlukom?

Kako iskomunicirati neslaganje s poslovnom odlukom?

Reading Time: 3 minute

 

Svjesni da je Vaš posao doprinijeti poslovanju i organizaciji istog, ipak se ne slažete s poslovnom odlukom svoga šefa? Kako iskomunicirati ovakvu situaciju te i dalje ostati vjeran i odan član tima?

Odolijevanje iskušenju koje Vas navodi da svojim kolegama i rukovoditelju iskažete svoj stav u njegovu punom opsegu prijekopotrebno je za kvalitetno poslovanje. Vaša uloga kao pomoć u organizaciji produktivnog biznisa neće biti ispunjena ukoliko oslabljujete ideje nadređenih. Ovakve relativno nepogodne situacije zahtijevaju određenu dozu diplomacije i odlične komunikacije. Neslaganje s poslovnom odlukom mora biti izneseno u obliku prihvatljivom za svakog člana tima.

Prije samog suočavanja sa šefom i timom i problemom zapitajte se sljedeće: koji elementi su doveli do neslaganja s poslovnom odlukom ovog tipa? Prije samog formiranja razgovora i vokaliziranja vlastitog mišljenja, isto je potrebno u cijelosti razumijeti. Ukoliko smatrate da postoje opravdani razlozi koji bi mogli biti uvaženi za neslaganje, pripazite na način iznošenja mišljenja.

Razmislite o prošlim iskustvima neslaganja s poslovnom odlukom

Treutno neslaganje s poslovnom odlukom zasigurno nije prvo koje Vam se u karijeri dogodilo. Razmislite o svojim prošlim iskustvima i pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Koja je posljednja odluka koju sam dočekao s neslaganjem i na koji je način na to reagirao cjelokupni tim? Kako sam se i sam/a nosio/la s takvom situacijom? Jesam li, u daljnjem razgovoru sa šefom i timom promijenio/la mišljenje?
  •  Što je glavna razlika prethodne prošle odluke i ove s kojom se ne slažem trenutno? Postoje li zajednički elementi te ukoliko da, postoji li šansa prenijeti svoje mišljenje na sličan način kao ranije?
  • Ukoliko su dvije situacije posve različite, koji način odabrati?

Postoji jedan odgovor koji je uvijek točan – kvalitetan način priopćavanja neslaganja s poslovnom odlukom jest kvalitetna komunikacija. 

Razumijevanje poslovne odluke u potpunosi kao nužnost

Pravilno razumijevanje donešene odluke prijekopotrebno je za daljnji razvitak mišljenja i stavova. Pokušajte se staviti u cipele Vašeg CEO-a i razumijeti zašto njegova odluka zaslužuje mjesto u tvrtki i timu. Razumijevanjem razloga takve odluke pospješujete razumijevanje samih sebe i na kraju krajeva – lakše formirate validne argumente kojima ćete poduprijeti vlastiti stav. Također, postoje odluke koje u nama isprva mogu izazvati burnu emocionalnu reakciju i veoma su često takve reakcije uzroci neslaganja. Stoga – spora i ispravna procjena pola je posla!

Argumentirajte svoje neslaganje poslovnom odlukom – sebi samome

Zaista razumijemo nešto tek kada te informacije možemo prenijeti drugome. U ovom se dijelu treba zapitati neka od sljedećih pitanja:

  • Koji su razlozi mog neslaganja s poslovnom odlukom? Razlozi mogu ležati unutar etičkih ili moralnih kodeksa, ali i u operativnim praksama kao takvima.
  • Kako izraziti svoje neslaganje? Postoje mnogi načini od kojih su razgovor sa šefom, vođenje dnevnika ili odlazak savjetniku samo neki od mehanizama koji mogu uroditi plodom.
  • Kakve su posljedice mog neslaganja? Akcija izaziva reakciju, stoga je dobro biti pripravan za potencijalno poduzimanje daljnjih koraka nakon izražavanja stava.

Iznesite svoj stav na ispravan način

Tko definira što je ispravno? Ispravan pristup kojim iznosite neslaganje s onime što iznosi Vaš CEO ili tim podrazumijeva sljedeće:

  • Razmijevanje mentalnog, emocionalnog i profesionalnog stanja Vaših rukovoditelja i kolega
  • Odabir pravog mjesta i vremena igra ključnu ulogu u načinu na koji će okolina reagirati na izrečeno
  • Spremnost na reakcije, komentare i potencijalna neslaganja tima s Vašim stavovima.

Koje su vještine potrebne za prenošenje vlastitog stava na radnom mjestu?

  • Izbjegavajte negativan govor i fokusirajte se na pozitivne ciljeve. Čak i kada iskazujete neslaganje, neka Vaši prijedlozi za drugačije akcije i planove budu spremni! Na takav ćete način izbjeći dojam pukog kritiziranja i djelovati motivirano.
    • Samopouzdano potkrijepite svoj stav argumentima. Iznošenje stava bez argumenata je ekvivalent poslu bez radnika – ne može uroditi plodom. Pomno obratite pozornost na detalje koji su doveli do neslaganja i razložite ih racionalno.
    • Naučite baratati stresom. Prirodan je ljudski poriv pribojavati se odbijanja većine. Pronađite vlastitu mantru koja Vas opušta prije velikih govora i način koji Vas smiruje prije iskazivanja svojih mišljenja.

Što ukoliko Vaše neslaganje poslovnom odlukom ne rezultira očekivanim ishodom?

Svaki je pothvat rizik sam po sebi. Čak i ukoliko Vaš izlazak iz comfort zone u konačnici ne poluči željeni rezultat, prisjetite se da je cilj svakog velikog poslovnog projekta – i velikog čovjeka – vokalizirati ideje svoga uma kako bi kasnije postale gorivom novih ideja.

 

Za savjete kako izgraditi ispravan poslovni mindset skini aplikaciju Zaposlise.hr !

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju