Ghosting: poslodavci vas ignoriraju?

Ghosting: poslodavci vas ignoriraju?

Reading Time: 2 minute

Jedan scenarij kojeg ste zasigurno doživjeli svi:

prijavili ste se na radno mjesto, čak i prošli prvi krug razgovora za posao. Kažu vam kako će se uskoro javiti s povratnom informacijom. Zadovoljni ste i nadate se da je to – to.

I onda odjednom tišina.

Niti poziva, e-mail poruke ili bilo kakvog kontakta.

Doživjeli ste – ghosting.

Što je ghosting?

Iako je fraza ghosting česta u privatnoj komunikaciji, sve više poslodavaca (ali i posloprimaca) prakticira ovu ‘toksičnu’ vrstu komunikacije. Kao duh (ghost), jedna strana iznenadno nestaje iz procesa komunikacije.

Ghosting je praksa iznenadnog prekidanja sve komunikacije to jest bezrazložnog povlačenja iz svake vrste komunikacije.

Ovo je fenomen u društvu koji se pojavio u digitalno doba. Razlog tome je činjenica da je preko digitalnog načina komunikacije, puno lakše ignorirati iliti „ghostati“ osobu.

Iako se ovaj fenomen događa u privatnoj komunikaciji, nerijetko se odvija i u procesu zapošljavanja.

Ghosting u procesu zapošljavanja

Ghosting se odvija kada poslodavac naglo prekine komunikaciju s kandidatom tokom procesa zapošljavanja. No, događa se i obratna situacija. Kada kandidat odjednom prestane komunicirati s poslodavcem ili se čak bez najave ne pojavi na razgovoru za posao.

Praksa ghostinga u poslovnom smislu je vrlo nepristojna i štetna posebice za poslodavca.

Negativna konotacija tvrtke zbog učestalog ghostinga kandidata, znatno oslabljuje brend i reputaciju tvrtke kao poslodavca.

Kako spriječiti ghosting?

Mogućnost da se iznenadno prekine komunikacija tijekom procesa zapošljavanja češće je bilo prakticirano od strane poslodavaca. No, sve veća potreba za radnicima je prebacila loptu u ruke posloprimaca.

Manjak intervjua ‘licem u lice’ definitivno potiče ghostanje kod poslodavaca i posloprimaca. Razlog tome je tendencija da imamo manje suosjećanja virtualno, nego uživo.

Kod procesa zapošljavanja je važno da komunikacija bude transparentna. Važno je da kandidat zna što poslodavac planira s njegovom prijavom.

Kako poslodavci mogu spriječiti ghosting?

  1. Transparentnost u svojim očekivanjima
  2. Ostajanje u kontaktu s kandidatima
  3. Informiranje kandidata ako proces zapošljavanja potraje duže

Nadalje, studije pokazuju da ghosting ima znatno negativni utjecaj na psihološki aspekt osobe. Može utjecati da se osobe u potpunosti obeshrabre tražiti posao, nakon učestalog odbijanja strane od poslodavaca.

Ovi rezultati su iznenađujući budući da poslodavci zadnjih godina sve teže pronalaze radnike.

Ako ste među onima koji su bili ghostani tokom procesa zapošljavanja, postoji pozitivna vijest. Poslodavac koji ghost-a kandidate, može imati i tendenciju loše komunikacije i prema svojim zaposlenima.

Stoga, možete to gledati s aspekta da ste ‘izbjegli metak’.

Ghostanje je ‘toksična’ komunikacija

Kada mnoštvo ponuda pljušti sa svih strana, puno je lakše ghostati.

Glassdoor je analizirao recenzije koje su posloprimci napisali poslodavcima tokom posljednje dvije godine. Analizirano je preko milijun recenzija između 2019. i 2022. godine, gdje je uočeno da veliki broj recenzija sadrži termin ghosting.

Isto tako tvrtke u kojima su se kandidati osjećali ghostano, imale su znatno lošije ocjene na popularnim web stranicama za pronalazak radnog mjesta.

Praksa ghostanja može vam reći puno o kandidatu ili tvrtki.

Nadalje, studije dokazuju da je ghosting vrlo štetna za mentalno zdravlje za posloprimce te manjak povratnih informacija od poslodavaca može biti štetna za njihovo samopouzdanje.

Na kraju, proces zapošljavanja može biti prilika za izgradnju pozitivnog imidža i jačanje brenda poslodavca. Kandidati s pozitivnim iskustvom (makar bili odbijeni) mogu pričati o poslodavcu na pozitivan način.

Samo zato što se poslodavac prema kandidatu odnosio s poštovanjem – i u slučaju kada nisu bili pravi match.

Za više novosti zaprati Zaposlise.hr blog.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju