Pregovori o plaći za prvi posao

Pregovori o plaći za prvi posao

Reading Time: 2 minute

Prema EU istraživanju, između plaća muškaraca i žena za isto radno mjesto postoji čak 15% razlike.

Tvrtke su sve više sklone transparentnoj komunikaciji ranga plaća, ali čak i unatoč toj transparentnosti za ista radna mjesta još uvijek postoji raspon .

Oni koji traže prvi posao osobito u ova nesigurna vremena, često oklijevaju oko pregovaranja za plaću. Ponekad je upravo pregovor taj faktor koji može napraviti razliku.

U kojem je trenutku prikladno spomenuti plaću?

Jednom kad vam je ponuđen posao, vaše pregovaračke sposobnosti su najveće jer postoji velika šansa da poslodavac ne želi posegnuti za izborom br 2.

Filozofija je otprilike ovakva – ako vam je ponuđen posao, šanse su da ste baš vi najbolji kandidat.

 

Tvrtka vas je prepoznala kao nekog za kojeg vjeruje da će donijeti dodatnu vrijednost tvrtki i upravo je to ono što trebate cijeniti i kod sebe kod pregovora o plaći.

Dođite spremni

U sebi ste osmislili iznos plaće koji vam se čini fer i korektnim i koji bi vas stvarno zadovoljio – to možda nije dovoljno.

Ako planirate pregovarati oko iznosa početne plaće, dobro je doći spreman.

Napravite istraživanje koja je prosječna plaća za vašu poziciju, pogledajte oglase koji ju jasno komuniciraju.

Razmislite o znanjima i vještinama koji vas čine konkurentnim, a potencijalno mogu značiti i veće prihode.

Najvažnije je ostati realan. Nemojte očekivati managerske plaće za početničke pozicije, ali nemojte niti podcjenjivati vrijednost koju možete donijeti budućoj tvrtki.

Što ako ispadnem pohlepan?

Ljude često brine da će radi pokretanja razgovora o plaći biti percipirani kao pohlepni. Jedan od strahova je i da će takva vrsta pregovora na neki način ugroziti odnose s poslodavcem jer se pregovori percipiraju kao nešto agresivno i dominantno.

Kako ne biste bili pogrešno shvaćeni, pokušajte pažljivo formulirati pitanja poput:“Postoji li način da malo poboljšate tu ponudu?

Ako ste napravili istraživanje, neki od komentara mogu biti i: „Ta ponuda je nešto niža od one koju sam očekivao/la obzirom na prosjek u industriji.“

Ne podcjenjujte svoju vrijednost

Danas su, na žalost mnogi prisiljeni prihvatiti ono što se nudi. Pregovori oko toga što žele im se čine utopijom.

S druge strane, pregovor o plaći nije znak pohlepe nego spoznaje o tome koliko vrijedite.

Inicijalno prihvaćanje plaće s kojom ste nezadovoljni, bez ikakvog pokušaja promjene situacije vjerojatno će kumulativno značiti i daljnje nezadovoljstvo poslom ili vlastitom pozicijom unutar tvrtke.

Kako prevladati nervozu

Vježba je najbolji način za pobijediti tremu i nervozu, neovisno o kojoj je aktivnosti riječ.

Jednostavno uzmite stolicu, sjednite i zamislite da ste na razgovoru. Maksimalno pojednostavite stvari i izvježbajte sve što mislite da morate reći na tom razgovoru.

Pregovori o plaći ne bi trebali biti takav bauk niti ih se treba bojati.

Ako baš jako trivijaliziramo poslovni odnos, mogli bi ga definirati kao razmjenu našeg vremena i znanja za novac i to je to. Ništa previše osobno niti nešto čega se treba bojati.

Pripremite se i na to da pregovori o većoj plaći nisu uvijek i nisu nužno uspješni. Čak i neuspješan pokušaj je odlična škola za buduće poslove koji vas čekaju u karijeri.

Saznajte više savjeta kako unaprijediti karijeru u Zaposlise.hr blogu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju