Rad od kuće kao životni stil

Rad od kuće kao životni stil

Reading Time: 3 minute

Na portalima za posao sve češće vidimo: rad od kuće, rad od doma, remote work, freelance poslovi? Nekadašnja percepcija poslodavaca da rad od kuće umanjuje produktivnost i efikasnost u radu se čini sve pogrešnijom.

Pozitivno je da se u Hrvatskoj stvara ‘mini Silicon Valley’  gdje se sve više otvaraju mala IT poduzeća koja nude hibridna radna mjesta koja obuhvaćaju rad od kuće. Stoga, želiš li biti freelancer ili zaposlenik koji može raditi iz kreveta, možda je IT industrija najbolji izbor za tebe. 

Što utječe na osobu da odabere rad od kuće?

Mlađa radna snaga i  rad od doma

Zastarjela praksa rada isključivo u uredu, polako nestaje te  se otvaranjem „tehnološki sofisticiranih“ poduzeća u RH, stvara novi trend rada od kuće.

Novije genereacije (milenijalci i gen z) se sve više okreću freelancingu, gdje mogu odabirati radno vrijeme, uvjete rada, radno mjesto te način na koji će odrađivati posao. Za milenijalce i gen z je važno da imaju određenu „slobodu“ na radnom mjestu.

Groze se biti „prikovani“ za radni stol i neimati osjećaj doprinosa ili ikakve kreativnosti.

Zbog toga,  poslodavci stvaraju veću fleksibilnost rada i povoljnije uvjete rada kako bi privukli mlađe generacije radnika.

Vaša potreba za druženjem određuje Vaš način rada

Na kraju, sve ovisi o životnom stilu pojedinaca i koliko želite biti u kontaktu s ljudima.

Jeste li introvertirani ili ekstrovertirani?

Stvarate li većinu svojih prijateljstava na poslu?

Volite druženja s kolegama, poslovne evente ili samo želite svaki dan biti okruženi ljudima?

Moglo bi se reći da postoji veliki socijalni element vezan za radno mjesto. Netko definira svoj život kroz svoju karijeru i druženja s kolegama. Posao je sastavni dio njihovog života te bi se moglo reći da kroz posao povezuju s ljudima i stvaraju iskustva.

Vole taj osjećaj ‘stabilnosti’ koji inače ne bi imali sa radom kod kuće.

Netko voli raditi od kuće, imati vremena za svoje hobije. Distrakcije poput sastanaka i ćaskanja s kolegama smatraju nepotrebnim gubljenjem vremena.

No, negativna strana je usamljenost i manjak ljudskog kontakta može biti deprimirajuća i demotivirajuća za neke, u privatnom i poslovnom životu.

Sposobnost poslodavaca za rad od kuće

Mogućnost stvaranja uvjeta za rad od kuće od strane poslodavaca je uvjetovano do koje razine im tehnologije i sigurnosni sustav to omogućavaju. S time, velik broj poslodavaca ima poteškoće s organizacijom i vođenjem zaposlenicima koji rade od kuće.

Poslodavci koji su uspješno upravljaju remote zaposlenicima, često imaju vrlo povezane i produktivne timove.

Neki menadžeri su u strahu da njihovi zaposlenici kod rada od kuće besposličare pa stavljaju pretjerani pritisak i očekivanja na njih, što stvara nezadovoljstvo zaposlenika i cijela ideja pada u vodu.

Za rad od doma morate pronaći vrlo fleksibilne poslodavce što je u RH zasada neučestalo, ali je moguće pronaći. Rastom IT industrijske grane, raste i zadovoljstvo radnika zbog tendencije takvih poduzeća da nude hibridna radna mjesta.

Prednost na tržištu rada zasigurno imaju poslodavci koji daju izbor rada od kuće, a što njihovi zaposlenici odaberu, to je na njima.

Isprobajte Zaposlise.hr platformu u kojoj svi oglasi za posao ima definirane razine plaća. Sve informacije su ti na jednom mjestu, preuzmi aplikaciju i uvjeri se!

 

Mobilna aplikacija

Desktop aplikacija

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju