Strategije za rad s osobama s invaliditetom

Strategije za rad s osobama s invaliditetom

Reading Time: 3 minute

Kroz sve faze zapošljavanja bitno je poznavati osnove bontona za rad s osobama s invaliditetom.

Osnovni bonton osoba s invaliditetom podrazumijeva postupanje s poštovanjem. S obzirom na to da se utjecaji određenog invaliditeta mogu znatno razlikovati, potrebno je pronaći pogodan način ophođenja sa zaposlenicima.

Početak pandemije 2020. godine rezultirao je otvaranjem radnih mjesta sklonijih inkluzivnosti. Ispitanici jedne od anketa primjećuju velike promjene. Čak 77% osoba s invaliditetom tvrdi da im radno mjesto pruža bolju podršku.

Uzevši u obzir da u svakom projektu postoji mjesto za doradu, bitno je usvojiti nekoliko osnovih načina postupanja kad spominjemo rad s osobama s invaliditetom.

Poštujte njihov bonton na sljedeće načine:

  • Uvijek upotrebite izraz “osoba s invaliditetom”.
  • Izbjegavajte pozivanje na ljude s obzirom na njihov invaliditet.
  • Budite svjesni da osobe s invaliditetom ne žele da se o njima govori eufemistički.
  • Izbjegavajte govoriti da osoba pati od neke vrste invaliditeta.

Nemojte koristiti nazive poput “invalid” ili “invalidi”.

Ne pribjegavajte izrazima poput “ona je epileptičar”, već recite “ona ima epilepsiju”.

Ne koristite zastarjele ili izraze negativnih konotacija pri govoru o zaposlenicima s invaliditetom.

Invaliditet nije bolest, stoga ne upotrebljavajte izraze koji to insinuiraju.

Invaliditeti variraju po stupnjevima i vrstama. Donosimo Vam strategije za kvalitetniji rad s osobama s invaliditetom prema razinama invaliditeta jedinstvenih za svakog pojedinca.

Rad s osobama s invaliditetom – slabovidnost

Slabovidnost pretpostavlja osobe s oslabljenim, no upotrebljivim vidom. Nekim slabovidnim osobama objekti mogu djelovati mutno i tekstualni sadržaj premalen za čitanje, dok drugi mogu biti ograničenog vidnog polja ili mogu vidjeti slike kojima nedostaju dijelovi.

Rješenja koja bi pomogla slabovidnim osobama dolaze u obliku teksta s velikim slovima (postoje strojevi za fotokopiranje koji povećavaju slova) i audiovrpci s uputama za posao. Ostali uvjeti prigodnog smještaja za slabovidne osobe uključuju: izradu brošura za posao, opremanje računala velikim monitorima i prostori s jakom rasvjetom.

Potpuno slijepe osobe pronaći će pomoć u odgovarajućoj tehnologiji poput Brailleovog pisma, taktilnim sadržajima i adaptivnoj opremi poput govornih kalkulatora i taktilnih mjerača vremena.

U komunikaciji sa slijepim zaposlenicima bitno je upamtiti da je njihovo ograničenje isključivo rezervirano za polje vida – razgovarajte s njima jasno i normalnim tonom.

Rad s osobama s invaliditetom – oštećenje sluha

Dok nekim ljudima s oštećenjem sluha služe slušni aparati, drugi čuju samo određene frekvencije ili uopće ništa.

U poslovnom prostoru u kojem je buka ona više oštećuje ljude koji slabije čuju nego one normalnih slušnih sposobnosti – poslodavci stoga trebaju prilagoditi radne prostore zaposlenicima kako bi maksimizirali uspjeh i ugodnost pri radu. Osobe s oštećenjem sluha mogu imati problema prilikom praćenja uputa u velikim prostorima s odjekom, kao i s praćenjem brzog govora i grupnih rasprava.

Uvjeti za prigodni smještaj za osobe s oštećenjem sluha mora uključivati: prevoditelja, vizualna pomagala i sustav za pojačavanje zvuka.

Rad s osobama s invaliditetom – problemi s govorom

Problemi s govorom kod zaposlenika mogu biti barem djelomično rješivi uvođenjem sustava govornog outputa za ljude koji ne mogu govoriti i e-mail poštom koja ne zahtijeva od zaposlenika govornu komunikaciju.

U samoj komunikaciji s osobom s problemima u govoru budite strpljivi, razgovarajte u tihom prostoru i postavljajte pitanja koja zahtijevaju kraće odgovore. Ukoliko imate problema u razumijevanju zaposlenika, neka Vam pisana komunikacija bude alternativni način sporazumijevanja.

Rad s osobama s invaliditetom – oštećenja pokretljivosti

Oštećenja pokretljivosti variraju od oštećenja donjeg dijela tijela (korištenje štapa, hodalica, invalidskih kolica) do oštećenja gornjeg dijela tijela. Ono može uključivati i nemogućnost uporabe ruku. Nemogućnost rukovanja različitim predmetima zahtijeva poseban smještaj i radne uvjete koji će zaposleniku omogućiti radnu produktivnost i osjećaj sigurnosti.

Uvjeti za prigodni smještaj za osobe s oštećnjem pokretljivosti mora uključivati: pomoć uredskih pomoćnika, opremu nadohvat ruke, podesive stolove i materijale dostupne u elektroničkom obliku.

U zaključku, koje su strategije potrebne za uzajamno kvalitetnu i ugodnu suradnju u radu s osobama s invaliditetom?

  • Uspostaviti politike za rješavanje potreba smještaja osoba s invaliditetom.
  • Osigurati jasne natpise i smjernice velikim slovima.
  • Rani odabir potrebnih materijala kako bi pravovremeno stigli u odgovarajućim formatima.

Osobe s invaliditetom pridružile su se radnoj snazi u velikom broju u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući visokom stupnju fleksibilnosti kojeg pružaju rad na daljinu i hibridni model rada. Udio radne snage osoba s invaliditetom od 16-64 godine porastao je s 20,8% u 2019. na 41,5%  u 2023. godini. Istraživanja pretpostavljaju da 2024. godina donosi povećanje od 81% radne snage.

 

Nastavlja li se ovaj trend i trebate li savjet kako upotrijebiti meke vještine na svom poslu, skinite aplikaciju Zaposlise.hr i provjerite!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju