Influenceri: unosna karijera za nove generacije?

Influenceri: unosna karijera za nove generacije?

Reading Time: 3 minute

Koliko zarađuju influenceri

Pomana za karijerama na društvenim mrežama je vrlo izražena u gen z generaciji. Brza zarada tiktokera, youtubera i influencera na Instagramu je stvorila trend social media karijera. No, isplati li se uložen trud i vrijeme u stvaranje ovakve karijere?

Najprije, zarada influencera ovisi o tome koliko imaju pratitelja pa se time oni dijele na:

  • Nano influenceri s 1.000 – 10.000 pratitelja
  • Mikro influenceri s 10.000 – 50.000 pratitelja
  • Mid-level influenceri s 50.000 – 500.000 pratitelja
  • Makro influenceri s 500.000 – 1.000.000 pratitelja
  • Mega influenceri 1.000.000 + pratitelja

 

Glavni izvor zarade za influencere je suradnja s raznim poduzećima, brendovima i ostalim influencerima. U najčešćem slučaju, influenceri stvaraju sadržaj i plaćeni su u proviziji koju svaki influencer posebno dogovara s poslovnim partnerom.

Influencer s 10.000 – 50.000 pratitelja može zaraditi u rangu od 40.000 – 100.000 dolara u godini. Mikro influencer može zaraditi oko 88 dolara po jednoj objavi, dok mid influencer može zaraditi oko 200 dolara po objavi.

Influenceri koji prijeđu 100.000 pratitelja mogu zaraditi i oko 500 dolara po jednoj objavi, ovisno o društvenoj platformi.

Pojam collab (na hrv. suradnja) i partnerski marketing (engl. affiliate marketing) su glavni načini zarade u social media karijerama. To se odnosi na promociju proizvoda i usluga te display oglasa na korisničkim računima influencera kroz više društvenih platforma.

Instagram influenceri

Za razliku od Youtube-a, koji ima Youtube’s Partner Program koji osigurava svojim korisnicima zaradu, Instagram nema takav sustav.

Naime, influenceri na Instagramu zapravo zarađuju od sponzoriranog sadržaja to jest partnerskog marketinga (affiliate marketing). Takav sadržaj može biti u obliku objave koja je zapravo oglašavanje određenog brenda ili korištenje Priča (engl. Stories) sa swipe-om na link određenog proizvoda ili usluge.

S obzirom da influenceri dobivaju velike količine poklona od brand partnera, vrlo često ih preprodaju svojim pratiteljima, što čini veliki udio zaradi influencera.

Mikro influenceri u prosjeku zarađuju do 25 dolara po jednoj objavi. Dok, makro influenceri na Instagramu dobivaju 5.000 – 10.000 dolara po objavi. No, može ići i više od toga.

Osim toga, prodaja robe (engl. merch) s poznatim uzrečicama influencera su vrlo česti način zarade na svim društvenim mrežama.

Naravno, popularnost influencera određuje koliko će naplatiti svoje usluge oglašavanja. Stoga, cijena objave može varirati od 100 do 1.000 dolara po objavi.

Najpoznatija influncerica Kylie Jenner, zarađuje oko 1 milijun dolara po objavi (a vjerojatno i više).

Cijena svakog partnerstva s influencerom ovisi njegovim pratiteljima, engagement rate-u (metrika koja prati koliko su pratitelji influencera u interakciji s njihovim objavama), niši proizvoda i usluga koje promoviraju, tajming (doba dana, razdoblje kada je neki proizvod viralan i slično) te ekskluzivnosti proizvoda ili usluge.

Influenceri mogu u prosjeku zaraditi oko 5.000 dolara samo od dijeljenja linkova brendova na svojim objavama. Također, Instagram Reels je dobar izvor zarade koji može donjeti zaradu po jednom videu u tisućama dolara.

Youtube influenceri

Zahvaljujući Youtube’s Partner Programu, prosječni influenceri zarađuju oko 0.18 dolara po pogledu, što znači da zarade otpilike 18 dolara za svaki tisućiti pogled. Popularniji youtuberi zarađuju oko 3 – 5 dolara po 1.000 pogledu videa.

Zarada na Youtube-u ovisi o: broju pogleda, broju klikova na oglasima u videu, kvaliteta oglasa na videu, adblockerima (koliko oglasa će youtuber dopustiti na svom videu) i dužini videa.

Youtube video s preko milijun pogleda i plaćenim oglašavanjima može donijeti preko 5.000 dolara zarade po videu.

Koji su uvjeti da influenceri počnu zarađivati na Youtube-u?

  • Mora imati najmanje 1.000 pratitelja.
  • 4.000 sata gledanja od strane posjetitelja u zadnjih 12 mjeseci
  • AdSense račun pomoću kojeg youtuberi zarađuju na oglasima

 

Prosječna zarada youtubera od objavljivanja videa koji imaju milijun pratitelja je oko 60.000 dolara godišnje.

Tik Tok influenceri

Tik Tok je šesta najkorištenija društvena mreža na svijetu s više od milijardu aktivnih korisnika u 2022. godini. Velik broj tiktokera je iz nule ostvarilo veliku popularnost i zaradu. Bilo kao njihov side job ili  vrlo unosan jedini izvor zarade.

Postoji više načina kako influenceri zarađuju na Tik Tok platformi.

Promocija glazbe u videima je jedan od glavnih elementa uspjeha tiktokera. Diskografske kuće redovno plaćaju tiktokere da puštaju njihovu glazbu u videima. Naime, mnogo glazbenika i njihovih pjesama je tako postala viralna.

Veći influenceri s više od milijun pratitelja može zaraditi između 2.000 – 20.000 dolara po objavi, dok manji tiktokeri s 5.000 – 50.000 pratitelja zarađuju oko 20 – 200 dolara po objavi.

54% poduzeća koja surađuju s influencerima su e-trgovine.

Za razliku od Youtube-a, Tik Tok ima ograničeni fond iz kojeg plaća udio svojim kreatorima. Što je više kreatora na Tik Tok platformi, fond iz kojeg zarađuju je sve manji. Za razliku od, Youtube-a koji omogućuje da youtuberi imaju pravo na svoj udio dobiti.

Najunosnije društvene platforme za promoviranje brendova:

  1. Instagram
  2. Youtube
  3. Snapchat
  4. Tik Tok
  5. Pinterest
  6. Twitter

Prednosti social media karijere:

  • Influenceri rade koliko i gdje žele (nema 9 do 5 posla)
  • Dinamičan posao koji nikada nije dosadan
  • Unosna dodatna zarada uz primaran posao
  • Važna je kreativnost

 

Nedostaci social media karijere:

  • Influenceri moraju biti konzistentni u svojim objavama
  • Nedostatak inspiracije jer svaki sadržaj mora biti kreativan
  • Pritisak od pratitelja
  • Svakodnevni hate komentari

 

Većinu vremena, influenceri zarađuju na više platformi odjednom. Što znači da njihova zarada nije vezana samo za jednu društvenu mrežu. Zbog toga je interes za ovakvim karijerama iznimno velik pogotovo među mlađim generacijama, što govori da ovo može postati legitimna karijera u budućnosti.

Za više novosti zaprati Zaposlise.hr blog.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju