Životopis za studente – kako ga napisati

Životopis za studente – kako ga napisati

Reading Time: 5 minute

Životopis je važan dokument za studente. Bilo da ste učenik srednje škole ili student, bitno je znati kako napisati studentski životopis. No, bitno je i da izgleda profesionalno.

U ovom članku objašnjavamo kako sastaviti studentski životopis koji se ističe u gomili.

Objašnjavamo različite vrste životopisa i najvažnije točke koje treba uključiti. Također, pružamo primjer i predložak koji možete koristiti kao osnovu pri pisanju studentskog životopisa.

Životopis i studenti: važnost

Izrada vašeg prvog studentskog životopisa prilika je da počnete razmišljati o tome kako biste se mogli uključiti na tržište rada. To je prilika da razmislite o svojim vještinama i kako ih možete dobro iskoristiti.

Kad tek počinjete, prvi korak koji trebate poduzeti jest potražiti primjere studentskih životopisa. Ovdje možete vidjeti koje vještine, iskustvo i kvalifikacije imate u skladu s ovim primjerima.

Ovi primjeri studentskih životopisa također ukazuju na to što funkcionira prilikom prijave za posao. Također možete dobiti ideju o tome što potencijalni poslodavac želi vidjeti.

Kod nas možete vidjeti kako izgleda format životopis, koji ton komunikacije je prikladan za vrstu posla koji tražite, s iskustvom kojeg imate.

Na primjer, ako se prijavljujete za pripravnika ili već imate pripravničko iskustvo, izgled životopisa će biti prilagođen vašem iskustvu.

Zato je dobro istraživati i pretražiti primjer životopisa osobe koja se prijavljuje za radno mjesto pripravnika i dobiti inspiraciju za pisanje  i uređivanje dokumenta.

Životopis za studente

Izvor: Unsplash, Tema: Životopis za studente

Vrste studentskog životopisa

Postoje različite vrste studentskih životopisa, a koji format životopisa za studente ovisit će o vašem vlastitom iskustvu i vrsti uloge za koju se prijavljujete. Evo nekih od najčešćih vrsta studentskih životopisa:

Vještine su važne

Ako ste još učenik u srednjoj školi, vjerojatno nemate puno radnog iskustva. U toj situaciji je isticanje vaših vještina jako važno. Studentima je važno isticanje uspješnosti u dosadašnjoj studentskoj karijeri.

Obavezno uredite životopis tako da na sam vrh (ispod osobnih podataka) nabrojite svoje vještine. To mogu biti i teške i meke vještine.

Primjeri teških vještina uključuju poznavanje Microsoft Officea, analizu podataka, grafički dizajn, prodaju, istraživanje i upravljanje.

Primjeri mekih vještina uključuju komunikaciju, vodstvo, diplomaciju, rješavanje problema, komunikacijske i prezentacijske vještine te poštivanje rokova.

Dobro bi bilo da i primjerima pokažete kako odgovarate vještinama opisanim u opisu posla.

Čak i ako mislite da se određena iskustva ne odnose na posao koji tražite, postoje vještine koje poslodavci traže. Radi se o (već spomenutim) mekim vještinama.

One uključuju vodstvo, odgovornost i timski rad. Najprije navedite vještine koje su najviše povezane s poslom, kako bi poslodavcu olakšali čitanje životopisa.

Akademski uspjeh

Ako ste nedavno diplomirati, u svom životopisu trebate isticati nedavna akademska postignuća. Važno je i da jasno pokažete da ste tek došli na tržište rada. To znači da dolazite s najnovijim vještinama i znanjem u svom predmetnom području.

Dajte to do znanja poslodavcu, napišite što ste postigli tijekom svog studiranja.

Diploma i pisanje prvog životopisa

Izvor: Unsplash, Tema: Diploma i pisanje prvog životopisa

Jednostavnost studentskog životopisa

Životopis treba izgledati jednostavno i mora biti lako čitljiv, jasan i sažet. Budite dosljedni u korištenju fonta, uvijek mora biti isti. Jasno podijelite životopis na odlomke, uključujući obrazovanje i radno iskustvo.

Navedite unose kronološkim redom tako da je najnoviji prvi naveden. Jasnoća životopisa olakšava čitanje poslodavcu. A to je vrlo važno. Time se povećava šansa za razgovorom za posao.

Obavezno uključite ove informacije

Životopis za studenta mora biti profesionalno napisan.  Informacije se moraju navesti na odgovarajući način.

Nećete morati ponovno pisati svoj životopis za svaki posao, ali vrijedi razmisliti o tome da ga svaki put malo prilagodite. To znači:

  • Dodavanje novih informacija
  • Navođenje više primjera
  • Promijenite raspored svojih vještina kako biste prikazali najvažnije točke

Pravilno napišite odlomke životopisa

Odlomci koje biste uvijek trebali uključiti u svoj studentski životopis su sljedeći:

Sažetak životopisa

Opišite svoje ciljeve u karijeri u nekoliko rečenica. Također, objasnite kako su vaše vještine povezane s radnim mjestom na koje se prijavljujete.

Obrazovanje

Ovdje biste trebali navesti svoje kvalifikacije i akademska postignuća. Obavezno navedite puni naziv kvalifikacije i naziv škole ili sveučilišta koje ste pohađali i godinu u kojoj ste diplomirali ili se očekuje da ćete diplomirati.

Također je vrijedno zabilježiti svako istraživanje koje ste proveli ili diplomski rad koji ste napisali.

Obrazovanje i radno iskustvo

Izvor: Unsplash, Tema: Obrazovanje i radno iskustvo

Radno iskustvo

Ovdje možete navesti bilo koju radnu povijest koju imate. Možete uključiti sve prethodne poslove i radno iskustvo, čak i ako ne postoji izravna korelacija s poslom na koji se prijavljujete.

Svi poslovi imaju meke i teške vještine koje se mogu prenijeti u niz opisa poslova. Na primjer, slušanje, vodstvo i pozornost na detalje.

Mnogi srednjoškolci i studenti bit će uključeni u neku vrstu volonterskog rada ili stažiranja, bilo redovito ili jednokratno.

Možda čak postoje stvari o kojima niste razmišljali, a koje bi mogle ići u vaš životopis profesionalnog studenta, poput čuvanja djece, čuvanja kućnih ljubimaca ili obavljanja zadataka za susjede.

Sve ove aktivnosti pokazuju odgovornost, predanost i motivaciju za rad za vašeg budućeg poslodavca.

Top savjeti

Ovio su glavni savjeti važni su za izradu profesionalnog studentskog životopisa:

Izgled je važan

Kako biste bili sigurni da vaš životopis jednostavno i lagano čita, izaberite format koji nije kompliciran. Označite odlomke jasno vidljivim naslovima i najvažnije informacije stavite na početak odlomka.

Koristite ključne riječi

Poslodavci (posebno veće tvrtke) koriste softver za pregled prijave kandidata. Softver koristi ključne riječi u opisu posla i spajaju ih s vašim životopisom. Stoga životopisi s minimalnim brojem ključnih riječi možda neće biti visoko rangirani.

Istražite koje su to ključne riječi (lako ćete ih uočiti u raspisanom natječaju za posao), primijenite ih u životopis.

Ključne riječi u životopisu

Izvor: Unsplash, Tema: Ključne riječi u životopisu

Profesionalne kontakt informacije

Kao studentu, važno je da vas poslodavci shvaćaju ozbiljno. Dakle, provjerite je li vaša adresa e-pošte profesionalna i jeste li uključili svoje ime i prezime.

Detaljno pročitajte opis posla

Često je opis posla na natječaju dosta dugačak. Djeluje kao da se dosta informacija ponavlja.  No, morate pročitati svaku riječ detaljno, sve je relevantno.

Zatim, zabilježite ključne riječi i ključne izraze. Također, istražite tvrtku i zabilježite njezine vrijednosti i ciljeve. Kada skrojite svoj životopis imajući na umu ove informacije, to znači da ste odvojili vrijeme za proučavanje pozicije.

Takvo istraživanje također pokazuje da ste iskreno zainteresirani za rad u  tvrtki. Morat ćete urediti svoj životopis za svaku prijavu koju pošaljete. Životopis nije potrebno u potpunosti prepravljati, već ga treba prilagoditi za svaku ulogu.

Neplaćeni rad je važan

Trebali biste uključiti bilo koju vrstu iskustva koja je vrijedna za ulogu, bilo da je plaćena ili neplaćena.

Sretno s prvim zaposlenjem. Možete biti izazovno, ali važno je biti uporan i pozitivan. Registrirajte se na Zaposlise.hr!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju