4 savjeta za pisanje molbe za posao

4 savjeta za pisanje molbe za posao

Reading Time: 3 minute

Želite se prijaviti za posao, no ne znate odakle uopće početi? Ili ste već krenuli s prijavama, no želite promijeniti pristup jer vas jednostavno nitko ne primjećuje?

Možemo vam pomoći. Prijava za posao je proces koji možete voditi prema svojim potrebama. Krećemo od otvorene molbe za posao!

Otvorena molba za posao je uobičajeni početak traženja posla. No, vrlo je važno znati napisati dobru molbu za posao.

Što je molba za posao

Molba za posao je pristupanje i kontaktiranje poslodavca koji nije raspisao natječaj za radno mjesto. Želite poslodavcu dati do znanja da ste zainteresirani za zaposlenje u njihovoj tvrtki.

Molbi za posao se prilaže životopis.

Otvorena molba za posao omogućava kandidatima da privuku pažnju nevezano postoji li trenutno otvoreno radno mjesto ili ne. Ukoliko je dobro napisana istaknuti će kvalitete i vještine koje općenito mogu poslodavcu biti korisne

objasnila je Katja Matić, HR direktorica u Adria Dental Group d.o.o.

Primjer molbe za posao bez natječaja

Pogledajte primjer dobre molbe za posao. Nadamo se da ćete je iskoristiti kod vlastitog prijavljivanja na željeni posao.

Tvoje ime
Grad i država
Broj telefona
Email adresa
Datum

Ime primatelja
Titula primatelja
Mjesto rada

Poštovani (ime)

U prvom odlomku se predstavljate i ističete svoje ključne vještine. Obavezno napišite što znate o tvrtki i zašto biste radili tamo.

Ukratko opišite svoje kvalifikacije i sposobnosti, nabrojite radno iskustvo i svoja postignuća relevantna za to radno mjesto.

Na kraju molbe za posao spomenite svoje vrijednosti i zahvalite se na vremenu utrošenom na čitanje.

Poštovanje,

Vaše ime
Vaš potpis

Predlažemo da pri pisanju molbe za posao upotrijebite sljedeće savjete kako bi pismo bilo što uspješnije.

Nemojte žuriti pri pisanju

Molbu za posao pišite polako, koncentrirano, pazite na detalje.  Molbe napisane na brzinu se jako lako uoče i šalju poruku poslodavcu da niste zainteresirani za taj posao.

Ima više smisla napisati pet dobro skrojenih, autentičnih, dobro osmišljenih molbi za posao, nego 10 generičkih kojima ćete postići samo kontra-efekt.

Odvojite dodatno vrijeme i provjerite pojedinosti poput naziva tvrtke, imena osobe koju kontaktirate. Također, provjerite potencijalne pravopisne i gramatičke pogreške.

Ne zaboravite provjeriti je li vaš LinkedIn profil, ako ga imate, u skladu s iskustvom koje ističete.

Važno je pisati samo relevantne podatke

Koristite “jezik” poslodavca

Dobro proučite web stranicu i društvene mreže poslodavca. Molbu za posao napišite na način da se podudara s vašim vještinama, ali i s kulturom tvrtke.

Kod svakog poslodavca postoje određene riječi i fraze koje koriste za opis svog idealnog kandidata. Obavezno ih navedite u molbi za posao.

Predstavite se u najboljem mogućem svijetlu

Napišite molbu za posao tako da se usredotočite na pozitivan učinak vašeg svakodnevnog rada.

Glagoli poput ‘transformirano’, ‘isporučeno’, ‘proizvedeno’ i ‘organizirano’ pomažu jasno pokazati vaše djelovanje i njegov učinak.

Unosite samo relevantne podatke

Možda ima potrebu unijeti što više podataka i detalja u vašu molbu za posao, da bi pokazali svoje bogato iskustvo. No, pažnju poslodavca najviše privlače relevantni podaci.

Važno je istaknuti vještine i iskustvo koje je direktno povezano s poslom.

Sve napisano u molbi za posao što ne odgovara kulturi tvrtke treba izostaviti ili eventualno samo kratko spomenuti na kraju.

Obavezno vodite računa o dužini molbe za posao. Ne smije biti duža od jedne stranice.

Molba za posao, savjeti

Ukratko

Pisanje molbe za posao je posao sam po sebi, jer zahtijeva vrijeme i uložen trud. Itekako se isplati uložiti to vrijeme i kvalitetno ga odraditi.

Time si ipak otvaramo vrata prema razgovoru za posao i prema željenom radnom mjestu.  A to nam je i cilj, na kraju krajeva.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju