Intervju: pastry chef Filip Matok
Intervju: pastry chef Filip Matok

Intervju s Filipom Matokom donio nam je posebno zadovoljstvo.
Jer koliko se dvadeset dvogodišnjaka usudi upustiti u poduzetničke vode i otvoriti vlastitu slastičarnicu u samom centru glavnoga grada? Ovaj pastry chef je imao dovoljno hrabrosti.
Filip je otvorio slastičarnicu u Branimirovoj 33, blizu Branimir Centra. Naziv slastičarnice je bio Gibanica.
Ona više ne radi na toj lokaciji, već brend radi isključivo po narudžbi, koje se mogu izvršiti putem Instagrama Gibanice ili web stranice.
Posjetili smo njegovu radnju i jeli izvrsne kolače još u Branimirovoj, no intervju donosimo par godina kasnije, kada je Filip već krenuo u drugom smjeru.
Na kraju možete pronaći i recept za odličan kolač! Pročitajte!
Sadržaj
Početak poduzetničkog puta
Filip kuha i peče još od malih nogu, u svojoj kući u Mariji Bistrici. No, nakon školovanja u Zaboku, počeo je raditi u kuhinjama u Zagrebu i okolici.

Gibanica, handmade cakes, domaći kolači; Izvor: Instagram profil Filipa Matoka
Svoje zagrebačko iskustvo zaokružilo je mentorstvo odlične Petre Jelenić. Radio je u Bluesun hotel Kaj i naučio mnogo toga.
Kako je počeo tvoj poduzetnički put? Otkud ideja za otvaranje svog poslovanja?
Moj poduzetnički put je krenuo prije 4 godine. Nakon rada u hotelskim korporacijama i restoranima, jednostavno sam odlučio pokrenuti nešto svoje.
Uvijek sam to zamišljao kao malo mali shop s kolačima i eventualno nekim slanim jednostavnim jelima. No, ipak je sve krenulo u slatkom smjeru. Danas vodim proizvodnju kolača i torti.
Bilo je teško, ušao sam u biznis kao grlom u jagode. Ništa nisam znao o tome. Administracija i vođenje tvrtke su mi bili skroz nepoznati pojmovi.
Također, PDV i ostalo vezano uz poslovanje su mi bili velika nepoznanica.
Saznajte više o novim poreznim propisima za 2025. godinu.
No, upornost i učenje i prihvaćanje savjeta iskusnih poduzetnika je ipak urodilo plodom. Iako je sve bilo dodatno zahtjevno oko poslovanja proizvodnje kolača i hrane.

Kolač, slastičarnica, desert, Gibanica; Izvor: Instagram profil Filipa Matoka
Ozbiljnost u poslovanju
Jesu li ti mlade godine bile prednost ili mana, ili kombinacija?
Moram priznati da je meni to bila dobitna kombinacija. Gdje god sam došao, svugdje sam dobio veliku pomoć. Svi kojima sam se obratio su me uputili kako, kamo i gdje.
No, s druge strane, za dogovaranje nekih velikih i ozbiljnijih poslova su godine bila mana. Nisu me baš shvaćali ozbiljno i nije bilo povjerenja da će sve biti odrađeno do kraja.
Ipak sam u poduzetništvo krenuo sa samo 22 godine. No moram priznati da sam na svim mjestima ipak dobio priliku.
Strah od nepoznatog
Kako si se osjećao prvih nekoliko mjeseci? Jesi li imao podršku bližih osoba ili možda kritike i strahovanja?
Bilo mi je teško, radio sam sve sam, od nabave, proizvodnje, prodaje, dostava, čišćenja. Imao samo samo jednu curu koja mi je pomagala u kuhinji.
Srećom, imao sam veliku podršku obitelji i prijatelja, pa sam ipak lakše prošao kroz taj težak početak.

Podrška, kolege, prijatelji, obiteljski posao, poduzetništvo; Izvor: Instagram profil Filipa Matoka
Pronađite svoju poruku podrške svima koji su u procesu traženja posla!
Naravno, sad su već prijatelji i obitelj navikli da me nema na okupljanjima. A ako i dođem, zazvoni telefon i moram ići riješiti situaciju, koja god bila.
No, ipak svi imaju razumijevanja za to. Strahovao sam jer mi je sve bila nepoznanica, no meni odustajanje nije opcija. Tako da sam dobro borio sa svime na što sam naišao.
Novi proizvodni pogon
Sada imaš svoj proizvodni pogon u Mariji Bistrici. Možeš li nam približiti kako sada tvoj radni dan izgleda?
Moj radni dan… Pa moram priznati da sam još najmanje u samoj proizvodnji. Ali svakako, radni dan mi počinje oko 7.00, a nekad i ranije.
Odem u proizvodnju, sa curama u kuhinji prođem sve radne naloge, sve što moramo odraditi taj tjedan.
Nakon toga odlazim u ured i radim svoje poslove. Oni se sastoje od razvoja novih proizvoda, širenja tržišta, komunikacije s kupcima.

Privatnici, slastice, voće, čokolada; Izvor:Instagram profil Filipa Matoka
Dosta surađujemo s HoReCa asortimanom, pa radim i plan proizvodnje za njih.
Poslovni ciljevi i planiranje
Imaš li svoje poslovne ciljeve?
Moram priznati da je neki plan i trenutno prioritet proširenje dodatnih kapaciteta proizvodnje i logistike.
Pročitajte zašto je važno imati jasne ciljeve u karijeri.
Je li važno poslovno planiranje u privatnom poduzetništvu?
Mislim da je planiranje važno, i svi imamo neki plan kojeg se trudimo maksimalno održati i pratiti.
No, naravno da uvijek postoje i neke neplanirane situacije, pa se nekad moramo prilagoditi i takvim njima.
Saznajte što je CRM i strategija poslovanja. Pročitajte članak koji se nalazi na linku.
Oglašavanje i prodaja
Vodiš li sam svoje oglašavanje i prodaju?

Oglašavanje, ficlek cukora, prodaja, poduzetnici; Izvor: Gibanica.hr
Društvene mreže ne vodim sam, za to imamo ekipu koja se bavi s tim, a dio prodaje radim sam.
Privatnici i bolovanje
Može li privatnik imati godišnji odmor i bolovanje?
To je jako dobro pitanje… mislim da možemo i definitivno se moramo maknuti iz ureda i firme. Važno je da imamo pouzdan tim iza sebe.
Ali svakako, nikad se nisam isključio, a da nisam imalo laptop, mobitel, te da nisam radio online.
Iako, evo 4 godine nisam bio na godišnjem. Nekad uzmem dan dva za mali izlet ali svakako onda laptop i mobitel idu sa mnom i dio dana provedem radeći. Bolovanje bolje da se ne dogodi.
Naknade za bolovanje rastu u 2025. godini. Pročitajte više u našem članku na linku.
Recept za kraj
Filipu je danas cilj skupiti sve stare recepte i stvarati tradicionalne kolače s modernim štihom. Drugi cilj je razveseliti ljude kojima je pao šećer.

Jagode; Izvor: Unsplash.com
A za sve naše čitatelje koji naporno traže dobru poslovnu priliku, podijelio je odličan recept!
Pročitajte:
TIJESTO
1 Jaje
50g šećera u prahu
125g maslaca
Za tijesto pomiješajte brašno sa šećerom, pa dodajte jaje.
Dodajte na listiće narezan maslac i zamijesite glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se ohladi.
Tijesto valjajte i punite kalup za tart tijesto.
Tart pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 170 stupnjeva , oko 12 minuta. Tart izvadite iz kalupa i ohladite.
KREMA:
500ML MLIJEKA
50G GUSTIN
JEDAN VANILIN ŠEĆER
3 ŽUMANJKA
250ml SLATKOG VRHNJA
Žumanjke i šećer i vanilin šećer razraditi, mlijeko ukuhati, u žumanjke dodatni gustin i malo mlijeka. Drugi dio mlijeka zakipiti, ukuhati glatku kremu.
Kremu rashladiti i u nju umiješati čvrsto tučeno slatko vrhnje.
Na hladan tart ravnomjerno nanijeti kremu, na kremu složiti svježe rezane jagode.
Pustiti da se ohladi.
I dobar tek!
Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !
Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.
Registriraj se ->