Vaš vodič za pisanje idealnog životopisa

Vaš vodič za pisanje idealnog životopisa

Reading Time: 6 minute

Stručnjaci za zapošljavanje provedu samo osam sekundi čitajući (ili bolje rečeno, gledajući) vaš životopis. Zato morate biti sigurni da ističe iz svih pravih razloga.

U ovom članku možete saznati kako napisati životopis, a savjeti će vam pomoći da osigurate svojoj prijavi put to samog razgovora za posao.

Što je životopis?

Životopis ili CV, što je skraćenica od curriculum vitae (latinski izraz koji znači “tijek života”), je dokument koji se koristi prilikom prijave za posao. Omogućuje vam da sažmete informacije o svom obrazovanju, vještinama i relevantnom radnom iskustvu. Taj vam dokument pomaže da se kvalitetno i uspješno predstavite potencijalnim poslodavcima.

Uz sam životopis, poslodavci mogu zatražiti i motivacijsko pismo.

Papir, na njemu naočale, pored laptopa. Motivacijsko pismo

Izvor: Freepik; Tema: pisanje motivacijskog pisma, pismo, naočale i laptop

U drugim zemljama (uglavnom izvan Europe), poput SAD-a i Kanade, životopisi su poznati kao résumé. Ti su dokumenti obično sažetiji i ne slijede posebna pravila oblikovanja, kao što ih slijedi životopis.

Koliko dug treba biti životopis?

Standardni životopis ne bi trebao biti duži od dvije stranice formata A4.

To je neka zlatna sredina, no sam sadržaj ovisi o raznim faktorima.

Na primjer, osoba koja je završila srednju školu ili je nedavno diplomirala možda ima minimalno radnog iskustva i morat će koristiti samo jednu A4 stranicu sadržaja.

Iako se ne susrećemo često s dugim životopisima, onaj od tri stranice mogao bi biti potreban osobama na visokim položajima, ljudima koji su stekli mnogo radnog iskustva.

Ali i onima koji su radili više poslova u posljednjih pet do deset godina. Na primjer, životopis medicinskog djelatnika ili akademskog profesora može biti nešto dulji, ovisno o samom iskustvu.

Četiri medicinska djelatnika, ilustracija

Izvor: Freepik, ilustracija medicinskih radnika, životopis

Iako je važno da vaš životopis bude sažet, trebali biste izbjegavati šturo pisanje. Možda ova rečenica zvuči kontradiktorno, no zato postoji ovaj članak – da pojasni sve nedoumice.

Kada pišete životopis, uštedite prostor tako što ćete uključiti samo glavne točke svog obrazovanja i iskustva. Držite se relevantnih informacija i nemojte ponavljati ono što ste napisali u motivacijskom pismu.

Ako se mučite pri takvom pisanju, zapitajte se koje informacije o vama su ključne za natječaj za posao na koji se prijavljujete.

One informacije koje nisu relevantne za posao slobodno obrišete. Zatim, podaci koji su stariji od deset godina, slobodno mogu biti sažeti u najkraću moguću formu.

Što trebam uključiti u svoj životopis?

  • Podaci za kontakt – Upišite svoje puno ime, kućnu adresu, broj mobitela i adresu e-pošte. Vaš datum rođenja nije bitan.
  • Fotografiju ne morate priložiti, osim u specifičnim slučajevima. Neki od njih su prijava za posao glumca ili foto modela.
  • Ako imate profil na neku od profesionalnih mreža (poput LinkedIn-a), svoju web stranicu ili web portfelj, obavezno ubacite u životopis.
  • Profil životopisa je sažeta izjava koja ističe vaše ključne atribute i time pomaže da se istaknete u gomili. Obično se nalazi na početku životopisa.
  • Obrazovanje – Navedite i datume svih polja obrazovanja, uključujući stručne kvalifikacije. Najprije stavite najnovije. Uključite vrstu/razrede kvalifikacije i datume.
  •  Radno iskustvo – Navedite svoje radno iskustvo obrnutim redoslijedom, pazeći da je sve što spomenete relevantno za posao za koji se prijavljujete.
  • Uključite svoje radno mjesto, naziv tvrtke, koliko dugo ste bili u organizaciji i ključne odgovornosti.
  • Vještine i postignuća – Ovdje razgovarate o stranim jezicima koje govorite i IT vještinama koje možete kompetentno koristiti.
  • Nemojte preuveličavati svoje sposobnosti, jer ćete morati poduprijeti svoje tvrdnje na razgovoru.
  • Interesi – “Druženje”, “odlazak u kino” i “čitanje” neće privući pozornost stručnjaka za zapošljavanje.
  • Ako pišete blog, obavezno uključite tu informaciju.
  • Ako se želite baviti npr. prodajom, dodajte sudjelovanje u dramskoj skupini.
  • Ako se natječete za posao povezan sa zaštitom okoliša, navedite svoje sudjelovanje u aktivizmu protiv globalnih promjena.
  • Nemate relevantne hobije? Jednostavno preskočite ovaj odjeljak.
  • Reference – u ovoj fazi ne navodite reference. Možete napisati “dostupne na zahtjev”.
Ilustracija, palac gore, natpis preporuka, saznaj više.

Izvor: Freepik; Tema: preporuka, palac gore

U kojem formatu treba biti životopis?

Izgled vašeg životopisa također utječe na njegovu uspješnost. Prilikom izrade životopisa pripazite na sljedeće stavke:

  • Izbjegavajte nasloviti dokument ‘curriculum vitae’ ili ‘CV’. To je gubitak važnog  prostora. Za naslov stavite svoje ime i prezime.
  • “Razbijte” tekst životopisa dodavanjem odjeljaka. Pobrinite se da se istaknu tako što ćete ih povećati (veličina fonta 14 ili 16) i podebljati.
  • Izbjegavajte fontove poput Comic Sans. Odaberite nešto profesionalno, jasno i lako čitljivo kao što su Arial, Calibri ili Times New Roman. Koristite veličinu slova između 10 i 12 kako biste bili sigurni da potencijalni poslodavci mogu pročitati vaš životopis. Osigurajte da su svi fontovi i veličine fontova dosljedni.
  • Navedite podatke obrnutim kronološkim redom. Tada stručnjak za zapošljavanje prvo vidi vaša najnovija postignuća.
  • Budite sažeti i koristite metodu nabrajanja informacija. Tako će potencijalni poslodavci “preletiti” vaš životopis i brzo odabrati važne informacije.
  • Još jednom provjerite svoje margine – bijeli prostor oko životopisa olakšat će vam čitanje i neće izgledati natrpano.
  • Ciljajte na rubove od 2,5 centimetra u cijelosti. Nemojte doći u iskušenje da ih napravite manjim kako bi više stalo.
  • Imenujte dokument prilikom spremanja – Nemojte samo spremiti kao ‘Dokument 1’.
  • Provjerite je li naslov dokumenta stručan i identificira li vas, na primjer “Ivana Majić CV”.
  • Spremite životopis s datotečnim nastavkom .PDF

Kako da napišem dobar sadržaj životopisa

  • Koristite aktivne glagole kada je to moguće. Na primjer, uključite riječi poput ‘stvoreno’, ‘analizirano’ i ‘osmišljeno’ kako biste se predstavili kao osoba koja pokazuje inicijativu.
  • Dobar CV ne sadrži pravopisne ili gramatičke pogreške. Upotrijebite provjeru pravopisa i uključite drugi par očiju da provjeri dokument.
  • Izbjegavajte generičke, prečesto korištene fraze kao što su “timski igrač”, “vrijedan” i “osoba koja obavlja više zadataka”. Umjesto toga, navedite primjere iz stvarnog života koji pokazuju sve te vještine.
  • Prilagodite svoj životopis natječaju za posao.
  • Provjerite zvuči li vaša adresa e-pošte profesionalno. Ako je vaša osobna adresa neprikladna, napravite novi račun za profesionalnu upotrebu.
  • Nemojte lagati ili pretjerivati ​​u svom životopisu ili molbi za posao.
  • Ako objavljujete životopis online, nemojte uključivati ​​svoju kućnu adresu jer biste mogli biti meta prevaranata.
  • Uvijek uključite motivacijsko pismo osim ako poslodavac ne kaže drugačije.
  • Možete skrenuti pozornost na određeni dio svog životopisa, otkriti invaliditet ili razjasniti nedostatke u svojoj radnoj povijesti.
Muškarac u invalidskim kolicima.

Izvor: Freepik; Tema: invaliditet i životopis, čovjek u kolicima

Kako da riješim praznine u svom životopisu?

Poslodavci razumiju da kandidati imaju živote i odgovornosti izvan svijeta rada, stoga nemojte automatski pretpostavljati da će vas praznina u vašem obrazovanju ili povijesti zaposlenja eliminirati. Važno je dobro posložiti taj dio životopisa.

Priznavanje razdoblja provedenog “izvan obrazovanja” ili posla pokazuje vašu iskrenost, ali i balans privatnog i poslovnog života. Dobro bi bilo da informirate stručnjaka za zapošljavanje o tom periodu. No, ne morate ulaziti u previše detalja. Za detalje ćete dobiti priliku u motivacijskom pismu.

Samo ukratko (u odgovarajućem odjeljku) navedite razlog pauze u obrazovanju ili između poslova. Neki od tih razloga mogu biti godina pauze, bolest, briga za rođaka ili višak radnika i umjesto da ulazite u previše detalja, navedite relevantne vještine/kvalifikacije stečene tijekom ovog iskustva.

Možete spomenuti:

  • pojedinosti o online tečajevima, webinarima ili online događanjima kojima ste prisustvovali.
  • stjecanje novih vještina, kao što je učenje stranih jezika ili npr. programiranja.
  • volontiranje
  • dobrotvorni rad – možda ste se uključili u prikupljanje sredstava ili podizanje svijesti o određenoj organizaciji.
  •  novi hobiji poput pokretanja vloga, odabira sporta, škole kuhanja…
Ilustracija, muškarac svira gitaru, žena slika, muškarac igra nnogomet, žena sadi biljke.

Izvor: Freepik; Tema : hobiji, pisanje hobija u životopis

Zapamtite

Sve vještine koje ste naučili ćete morati povezati s poslom za koji se prijavljujete. Usredotočite se na nova znanja i istaknite kako i zašto bi ona mogla biti korisna ako vas zaposle.

Navest ćemo još nekoliko detalja oko kojih možda imate nedoumice. U koji dio životopisa trebate staviti podatke o volontiranju? Možete ih dodati pod “Radno iskustvo”. Online tečajevi i dodatne kvalifikacije koje ste stekli mogu ići u odjeljak “Obrazovanje”.

Sve nove vještine koje ste naučili moraju biti smještene u odjeljak “Vještine i postignuća”.

Ako su novi hobiji relevantni za ulogu za koju se prijavljujete, stavite ih u odjeljak ‘Hobiji i interesi’.

Gdje mogu dobiti pomoć oko pisanja životopisa?

Ako ste student ili ste nedavno diplomirali i trebate pomoć oko sastavljanja životopisa, raspitajte se kod svog mentora za savjet. Također, potražite vrlo korisne ideje na našoj stranici Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju