Što je molba za posao (motivacijsko pismo) i zašto je važna?

Što je molba za posao (motivacijsko pismo) i zašto je važna?

Reading Time: 4 minute

Molba za posao (poznata i kako motivacijsko pismo), je pisani dokument, u kojem kandidat za određeno radno mjesto predstavlja svoje kvalifikacije i iskustva. Kandidat pokazuje želju da se prijavi za određeno radno mjesto.

Uz molbu za posao se obično šalje i životopis. Cilj molbe za posao je privlačenje pažnje poslodavca, tako da se kandidat svojim kvalifikacijama istakne među ostalim kandidatima.

Što molba za posao mora sadržavati

  • Ime i prezime kandidata i adresu
  • Naziv tvrtke/ustanove/organizacije na koju je molba adresirana
  • Predmet molbe/naslov
  • Uvodni dio molbe
  • Razradni dio molbe
  • Završni dio molbe
  • Pozdrav
  • Mjesto i datum pisanja molbe
  • Vlastoručan potpis – podnositelj mora molbu potpisati ručno, osim kad se šalje u digitalnom obliku
  • Prilozi
Primjer molbe za posao

Izvor: Google, Tema: Molba za posao

Primjer molbe za posao

U molbu za posao pišete ono što želite predstaviti svom potencijalnom poslodavcu, stavljajući na raspolaganje svoje znanje i iskustvo.

Molba za posao nema striktno propisanu formu, osim u slučaju da je zadana od poslodavca (što je vrlo rijedak slučaj). Kada pišete taj važan dokument, nemojte izostaviti ključne detalje.

Poslodavac dobije mnogo molbi i razmatra samo bitne i relevantne informacije za otvoreno radno mjesto. Ovo je primjer molbe za posao:

Poštovani (ime direktora tvrtke ili ovlaštene osobe koja zaprima prijave),

S velikim entuzijazmom se javljam na oglas za (naziv pozicije) u Vašoj tvrtki (naziv tvrtke). Smatram da s mojim iskustvom i sposobnostima mogu doprinijeti rastu i uspjehu tvrtke te se radujem prilici da se predstavim kao kandidat za ovu poziciju.

U skladu sa zahtjevima iz oglasa, te opisom radnog mjesta, sa zadovoljstvom Vas obavještavam da imam potrebne kvalifikacije i iskustvo za ovu poziciju.

Smatram da sam najbolji kandidat za (naziv pozicije) zbog sljedećih razloga:

  1. Imam (broj godina) godina radnog iskustva u (industrija), gdje sam stekao/la (konkretne vještine i iskustva) relevantne za ovu poziciju.
  2. Završio/la sam (fakultet/školu) sa fokusom na (tema), što mi je dalo dodatno znanje i sposobnosti za rad u ovom odjelu.
  3. Posebno se ističem po svojoj (konkretna vještina/sposobnost) koja mi omogućava da (konkretno kako doprinosim/poboljšavam posao).
  4. Sposoban/na sam raditi u timu i komunicirati efektivno s različitim tipovima ljudi, što mi omogućuje da se prilagodim različitim situacijama i radim s kolegama i klijentima.
  5. Spremna/spremna sam se stalno razvijati i učiti nove stvari, i to mi omogućuje da pratim promjene i napredujem u svom radu.
  6. Motiviran/a sam i entuzijastičan/na prema ovom poslu i vidim se kao dio vašeg tima koji će doprinijeti uspjehu vaše kompanije.

Veselim se prilici da se susretnemo i razgovaramo o tome kako mogu doprinijeti Vašoj kompaniji. Hvala Vam na razmatranju moje molbe.

S poštovanjem, (Vaše ime)

Može li molba za posao biti kreativna

Molba za posao ima svoju predvidljivu strukturu i izgled. No, ako želite napisati molbu da bude kreativnija i autentična, postoji i za to način. U svakom koraku prijave za posao ima prostora gdje možeš biti kreativan i pokazati sve svoje vještine, pa tako i u molbi.

Jedna od ideja je napraviti dijagram i pomoću njega prikazati poslodavcima kako mogu koristiti tvoje vještine.

U jednom krugu možete upisati vještine koje posjedujete, dok u drugom one koje poslodavac traži. U sredini neka budu one koje su vam zajedničke.

Dijagram potrebe poslodavca i posloprimca

Važno je da budete originalni pri izražavanju. Definitivno se isplati izbjegavati generičke izraze. Njih su poslodavci pročitali stotine puta.

Molba za posao predstavlja vaše sposobnosti. Zato je autentičnost itekako poželjna, naravno, morate poštovati jezik i ton poslovnog pisma.

Greške kod pisanja molbe za posao

Iako imate odlično radno iskustvo i kvalitetno napisan životopis, izgledi za zaposlenje se mogu smanjiti loše napisanom molbom za posao. Zato vam predstavljamo neke od najčešćih grešaka kod pisanja molbe za posao:

Generičke zamolbe

Pisanje generičkih molbi za posao je definitivno veliki problem. Odmah na prvu se osjeti kada je jedan stil molbe namijenjen svima. Ne vjerujemo da postoji poslodavac kojem je takav stil prihvatljiv.

Sam smisao molbe za posao je povezivanje s poslodavcem. Ona jednostavno mora biti osobna, individualna i generička.

 Ponavljanje

Već smo spomenuli da se uz molbu za posao šalje i životopis. Nemojte duplirati sadržaj i u molbi za posao prepričavati podatke iz životopisa. Poslodavac ima kratki fokus na vas, radi velikog  broja pristiglih prijava za posao.

Kvalitetno napisana molba za posao treba upotpunjavati vaš životopis.

Pravopisne greške

Logično je da pravopisne i gramatičke greške nisu poželjne u molbi za posao. No, svejedno su vrlo često tamo. Lektorirajte tekst ili dajte nekome da vam pregleda.

Pravopisnim greškama si jako rušite kredibilitet. Šansa za dobivanje radnog mjesta je vrlo sužena.

Bez pravopisnih grešaka molim

Balansiranje između samopouzdanja i skromnosti

Ovaj dio je najteži. Kako ispasti u očima nepoznatih ljudi (koji provedu svega pola minute čitajući tekst o vama) samopouzdan, kvalitetan, a da ne odete prema bahatosti i samoljublju.

Stil pisanja je ovdje ključan. Predstavite se kao ambiciozna i odgovorna osoba. Takav stil pisanja molbe za posao ne može proći loše. Također, važno je da se držite činjenica. Ne smijete pisati previše emotivno.

Za kraj

Molbu za posao je najbolje završiti s konkretnim primjerom kako možete unaprijediti poslovanje potencijalnog poslodavca ili primjer kako ste unaprijedili poslovanje bivšeg poslodavca.

Najvažnije je da su sve informacije u molbi za posao istinite. Potražite svoj idealan posao na Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju