Aktivno traženje posla najbrži je put do uspjeha

Aktivno traženje posla najbrži je put do uspjeha

Reading Time: 5 minute

Upravo vi ste snaga koja pokreće traženje posla. Nemojte čekati e-mail od portala za zapošljavanje ili poziv s burze.

Čekanje da se posao dogodi sam od sebe najmanje je učinkovit način traženja posla. Poslušajte svoj instinkt i budite što aktivniji u svojoj potrazi.

Čak i kada ste prilično sigurni da će tvrtka pozitivno reagirati na vašu molbu i ponuditi vam posao, nema ju smisla čekati dok se to zapravo i ne dogodi.

Nudimo vam nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći u pronalasku novog zaposlenja. Pokrenite se i budite proaktivni u svojoj potrazi!

Pripremanje marketinških materijala

Marketinške aktivnosti nisu usmjerene isključivo na rad u tvrtkama. U ovom slučaju ste vi projekt kojemu je potrebna pomoć marketinga.

Trebate dati sve od sebe da predstavite u najboljem svjetlu. Priprema životopisa koji izgleda profesionalno i kvalitetnog  motivacijskog pisma prvi je korak u traženja posla.

Morate se istaknuti, inače jednostavno ne možete i nećete biti primijećeni.

Ažurirani životopis i motivacijsko pismo

Važno je kontinuirano slanje životopisa, pretraživanje vaše osobne mreže poznanika i prijatelja, te društvenih mreža. Stalna potraga za novim prilikama ključni je faktor uspješnog traženja posla.

Nakon što ste pripremili kvalitetan životopis i dobro napisano motivacijsko pismo, morate ga i održavati. Ako ste zainteresirani za više različitih područja, dobro je imati i dva ili više životopisa, prilagođena ciljanim poslodavcima.

Životopis ne smije sadržavati informacije koje nisu relevantne ili su previše stare. Uglavnom nikoga ne zanima što se radili prije pet ili više godina.

Životopis

Primjer životopisa

Relevantan životopis i sažeto motivacijsko pismo s najvažnijim informacijama za navedeno radno mjesto drugi je korak u uspješnom traženju posla.

A možete se i registrirati na našoj platformi Zaposlise.hr  i vaš će se profil pretvoriti u snažan životopis. Bez sumnje ćete si olakšati traženje posla.

Informiranje

Važno je zapamtiti da nije dovoljno samo čekati da se pojavi nešto dobro. Aktivno traženje posla uključuje vještine potrebne za planiranje aktivnosti povezane uz stvaranje novih poslovnih prilika.

Informirajte se. Pratite natječaje za posao. Razgovarajte s ljudima koji vam mogu pomoći. I uvijek pokušajte naučiti više.

Ako preuzmete kontrolu nad vlastitom potragom za poslom, povećat će vam se šanse da se istaknete i da vas poslodavac primijeti.

Priprema za razgovore za posao

Poslali ste životopis i motivacijsko pismo željenom poslodavcu. Nakon prijave, dobili ste pozitivan odgovor i poziv na razgovor. E, sada počinje zabavni dio.

Vjerojatno osjećate povećanu razinu stresa, ali i razne druge osjećaje. Dobro bi bilo da ih zapišete u dnevnik potrage za poslom, no više o tome nešto kasnije.

Normalna je povećana razina stresa kada znate da željena tvrtka vidi potencijal u vama. Oni vas žele zaposliti, no imate još dosta posla.

Počinje učenje. Pročitajte više o poslodavcu, o vrijednostima i povijesti nastanka tvrtke. Pokušajte saznati tko vas želi intervjuirati. Raspitajte se o prikladnoj odjeći za sastanak.

Što više informacija prikupite, bit ćete opušteniji na razgovoru. Znanje osnažuje, a ta izreka vrijedi i u procesu traženja posla.

Na kraju, ne zaboravite se nasmiješiti i održavati pozitivan govor tijela. Neverbalna komunikacija jednako je važna kao i verbalna.

Počnite pisati dnevnik potrage za poslom 

Vraćamo se na pisanje dnevnika potrage za poslom. Možda zvuči nepotrebno, no radi se o uistinu korisnom alatu. Dnevnik potrage za poslom je fizički ili digitalni dnevnik koji služi za izbacivanje frustracija iz sebe.

Ako već vodite privatni dnevnik, ovaj specifični posvećen traženju posla može pomoći da napravite razliku između privatnog i poslovnog života.

Ako ponekad dođete u iskušenje da napišete post ili komentar na LinkedInu, razmislite – umjesto toga prvo zapišite misao u svoj dnevnik traženja posla. Bolje je misli obraditi privatno, a ne na javnom portalu.

Priključite se zajednici istomišljenika

Kada se suočite s nedaćama i izazovima koji se često pojave pri traženju posla, lako moguće da ćete se osjećati usamljeno.

Ponekad se osjećate kao da ste jedina osoba kojoj je teško pronaći posao. Taj osjećaj ne bi trebali njegovati, nego se boriti protiv njega. A najbolji način za to je povezivanje s drugima.

Internetske zajednice poput Zaposlise.hr izvrstan su način povezivanja s ljudima. Evo primjera 32-godišnje Ive, koja je u potrazi za poslom:

Grupe na internetu koje su specijalizirane za traženje posla i za stručnjake općenito izvrstan su način povezivanja s ljudima koji razmišljaju slično, ali na manje formalan način. Čak i samo čitanje pitanja drugih ljudi nudi priliku za samorefleksiju.

Usmjerite se na ono što možete kontrolirati 

Inflacija. Recesija. Prijevare s kriptovalutom. Preplavljeni smo negativnim ekonomskim vijestima koje vam samo mogu otežati traženje posla.

No, ne smijete se obeshrabriti. Usredotočite se na ono što sami možete kontrolirati. A to su aktivnosti poput slanja životopisa, pisanja motivacijskih pisama i prijavljivanja na oglase.

Možda je najbolja ideja potražiti e-mailove zaposlenika u ljudskim resursima i samoinicijativno poslati životopis, motivacijsko pismo, a dobra je ideja dodati i fotografiju.

“Napadnite” svoje mreže

Dobro ste pročitali – napadnite! Traženje posla nije lagana i nježna aktivnost. Ako to nije u skladu s vašom prirodom, potrudite se i prijeđite preko toga, prilagodite se.

Sigurno vam nitko neće zamjeriti što ste poduzeli korake potrebne za traženje posla. Obratite se kome god možete. Uzmite mobitel i razgovarajte s mentorima.

Obavijestite svoje (profesionalne) kontakte da tražite posao. Aktivirajte okvir “Open to Work” na svom LinkedIn računu.

No, imajte na umu da je tanka linija između komunikacije na sve strane i agresivnog ponašanja u traženju posla. Poštujte tradicionalne granice.

Budite realistični

Puno nepredvidivih situacija može poremetiti, odgoditi ili prekinuti proces zapošljavanja.

Mnogo je osobnih primjera koji to potvrđuju, poput Ivane koja je napisala svoje iskustvo na jednu od društvenih mreža.

Dobila sam odgovor od stručnjaka za ljudske resurse. Rekao je kako sam definitivno prvi izbor za njihovu tvrtku te da samo čekaju potvrdu proračuna. Strpljivo sam čekala cijeli mjesec i konačno dobila odgovor. Obaviještena sam da je iznos proračuna smanjen te da neće nikoga zaposliti na tu poziciju.

Zbog nepredvidivih situacija poput ove koje mogu prekinuti proces zapošljavanja, nemojte samo sjediti i čekati odgovor ili ponudu. To bi značilo – nemojte odustati, no nemojte niti ići glavom kroz

zid. Okolnosti se razlikuju i ne mogu se odnositi na sve.

U prosjeku je potrebno pet mjeseci da pronađete posao od trenutka kada pošaljete svoj životopis.

Ponekad više, ponekad manje, ovisi o cjelokupnom gospodarstvu i o nizu drugih vanjskih čimbenika.

Ako ne ide, prijavite se drugdje. Vaš idealni posao je tamo negdje i čeka na vas. Pokrenite se!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju