8 načina kako ostati motiviran tijekom duge potrage za poslom

8 načina kako ostati motiviran tijekom duge potrage za poslom

Reading Time: 3 minute

Ulazak u proces potrage za poslom, bilo da se vraćate na tržište rada ili započinjete svoju prvu potragu za poslom, može biti izazovno iskustvo. Pronalaženje idealnog posla, slanje prijava i neuspjeli razgovori za posao mogu stvaraju posebnu anksioznost, pogotovo ako se osjećate „zaglavljeno“ u tom cijelom procesu.

Trenutno tržište rada, može vas ostaviti preplavljenima i nesigurnima u vezi smjera vaše karijere.

Međutim, kako održati motivaciju usprkos tim izazovima?

Usred ovih nesigurnosti, održavanje motivacije je ključno. Pripremili smo neke savjete kako ostati motivirani tijekom potrage za poslom.

1. Strateški istražujte prije prijave na oglase

Započnite s osnovama.

Istražujte tvrtke koje su vam prioritet i osmislite ciljani plan kod potrage za poslom. Saznajte kulturu tih tvrtki, istražite njihove konkurente, shvatite njihove zahtjeve za vještinama.

Kreiranje jasnog plana će vas održati fokusiranima na pravi put.

Primjerice, ako ciljate na rad u tehnološkoj industriji, odaberite nekoliko vodećih tehnoloških tvrtki koje vas zanimaju. Istražite njihove web stranice, godišnje izvještaje i društvene mreže kako biste dobili uvid u njihovu kulturu i vrijednosti. Analizirajte koje su ključne vještine istaknute u oglasima za posao ili na njihovim platformama za zapošljavanje i naglasite ih ili poradite na njima.

2. Vizualizirajte vlastitu karijeru

Prijava za poslove u kojima se ne vidite je kontraproduktivna.

Zamislite svoj idealan posao, jasno definirajući željenu ulogu, industriju, očekivanu plaću te željenu lokaciju rada. Vizualizacija vlastitih očekivanja ne samo da će ojačati vašu posvećenost traganju za poslom, već će vam pomoći postaviti ostvarive ciljeve.

Razmišljajte o svakom detalju – kakvu ulogu biste željeli obavljati, u kojoj industriji biste se najbolje snalazili, koju razinu plaće smatrate primjerenom i realističnom, te gdje biste željeli graditi svoju karijeru.

3. Postavljajte realne ciljeve

Naglasak je na kvalitetu umjesto kvantitete kad postavljate ciljeve.

Umjesto da se prijavljujete na prevelik broj poslova u jednom danu, usredotočite se na optimizaciju svog profila na LinkedIn-u i povezivanja s relevantnim stručnjacima u  industriji koja vas zanima. Odaberite samo poslove koje se poklapaju s vašim vještinama i motivacijama.

Odabir poslova koji se usklađuju s vašim vještinama i motivacijama pružit će vam veće izglede za uspjeh u traženju idealnog posla.

4. Sakupite preporuke

Skupite preporuke koje ističu vaše vještine i talente, koje možda niste naglasili u svom životopisu. To može biti bilo što, od preporuka na LinkedIn-u do recenzija klijenata ili povratnih informacija nadređenih.

Iako ove preporuke možete spomenuti poslodavcima tijekom razgovora, također koriste vašoj osobnoj motivaciji. Posvetite vrijeme prepoznavanju svojih postignuća i budite ponosni na put koji ste prošli.

5. Inspirirajte se tuđim uspjesima

Identificirajte motivacijske govornike u svojoj branši i pratite njihov sadržaj. Možda ćete biti iznenađeni kako vam jedan TED talk, na primjer, može dati ideju ili vam pružiti dodatni poticaj koji tražite.

Kada pronađete stručnjake u svojoj industriji s kojima se možete identificirati, postavite obavijesti kako biste bili obaviješteni o njihovom novom sadržaju i uvijek imali priliku učiti.

6. Informirajte se o trendovima u industriji

Iskoristite ovo vrijeme da ostanete informirani o najnovijim razvojima u svojoj industriji. Pratiti trendove omogućuje vam sudjelovanje u razgovorima na višem nivou tijekom intervjua i donošenje novih ideja poslodavcima koje vas izdvajaju.

Osim toga, sudjelovanje u relevantnim webinarima, čitanju stručnih članaka i umrežavanju s profesionalcima u industriji, proširit će vaše znanje. Time stvarate dodatnu vrijednost prilikom interakcije s poslodavcima i pokazujete da ste osoba koja prati brze promjene u industriji te se kontinuirano educira.

A i najvažnije podižete svoje samopouzdanje.

7. Okružite se podrškom

Okružite se ljudima koji vas inspiriraju, motiviraju i potiču da izvučete najbolje iz sebe. Pozitivna atmosfera i jaka podrška bit će vaša snaga i poticaj da ustrajete kod potrage za poslom.

Jedan način je da aktivno pratite svoj napredak; zapišite svoja postignuća, izazove koje ste prevladali i nova znanja koja ste stekli. To će vam poslužiti kao podsjetnik na vaše sposobnosti i pružati malo pozitivnosti i poticaja tijekom potrage.

8. Budite sam svoj navijač

Kada stvari ne idu prema planu, često prva osoba koju kritiziramo smo mi sami. Važno je sačuvati suosjećanje prema vlastitim naporima i potaknuti sebe kao što biste podržali prijatelja u potrazi za poslom.

Imajte na umu da vaša vrijednost ostaje nepromijenjena, čak i ako ju poslodavac nije prepoznao.

Nastavite hrabrim koracima kroz izazove sve dok ne privučete pažnju onog pravog poslodavca.

Kontinuirani trud je će se s vremenom isplatiti i vaš potencijal će prepoznati pravi poslodavac.

Ukoliko su vam tradicionalni načini zapošljavanja izvor stresa, Zaposlise.hr predstavlja inovativno rješenje. Ova platforma eliminira potrebu za dosadašnjim prijavama putem zamolbi i zamjenjuje ih live chatom s poslodavcima. Dodatno, automatski generira vaš životopis, nudi transparentne oglase za poslove i pruža mnoge druge pogodnosti.

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i uvjeri se.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju