Traženje posla: 6 načina do uspjeha

Traženje posla: 6 načina do uspjeha

Reading Time: 5 minute

Traženje posla nakon završetka fakulteta ili srednje škole jednako je izazovno kao i promjena tvrtke ili napredovanja u karijeri. Za sve ove situacije vrijedi jednako pravilo –  važno je znati kako tražiti posao.

Iako se pronalazak novog posla može činiti izazovnim, postoje brojne metode za učinkovito pronalaženje kvalitetnog posla.

Možete tražiti posao putem online portala poput Zaposlise.hr, pregledavati grupe i oglase po društvenim mrežama. Možete otići i pogledati što nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Mi nudimo šest različitih pristupa kojima možete potaknuti traženje posla:

Zatražite preporuke

Kada tražite posao, obavijestite svoje kontakte. Sigurno postoji netko među njima tko bi mogao pomoći.

Umrežavanje je učinkovit način pronalaženja novog posla, a poslodavci više vole dobiti preporuku od pouzdanog člana svog osoblja.

Mnogi se poslovi interno popunjavaju preporukama prije nego što su uopće oglašeni, stoga je važno razgovarati s pravim ljudima kako biste dobili što više preporuka unutar svoje mreže.

Započnite sastavljanjem popisa svih koje poznajete i odredite koji bi pojedinci mogli znati za dostupna radna mjesta u vašoj industriji.

Zatim se obratite tim ljudima, možda otiđite na kavu, razgovarajte o svojim interesima i ciljevima.

Traženje posla i poslovna kava

Nastojte izgraditi dobre odnose s ljudima s kojima ste umreženi. Tako će vas se prvo sjetiti kada se otvore novi poslovi.

Neka se radna mjesta mogu brzo popuniti, stoga se želite strateški umrežiti s utjecajnim ljudima kad god je to moguće.

Poslovni eventi

Kad god možete, prisustvujte eventima u svojoj industriji. Upoznavanje s novim ljudima u poslu i umrežavanje je važna komunikacija za vašu poslovnu budućnost.

Događaji poput konferencija, izložbi (sve ovisi koja vam je struka), idealna su mjesta za upoznavanje drugih ljudi koji vam mogu pomoći u traženju posla.

Morate se i pripremiti za takva druženja. Prikladno se odjenite, napravite posjetnice s kontaktom, također, uzmite više primjera životopisa.

Direktno kontaktiranje tvrtki

Traženje posla mnogo je jednostavnije sada kada većina tvrtki ima web stranice. Možete se izravno prijaviti za dostupna radna mjesta navedena na njihovoj web stranici.

Ako tvrtka za koju ste zainteresirani nema relevantne poslove objavljene na svojoj web stranici, obratite joj se putem e-pošte ili telefona.

Moguće da žele zaposliti nekoga s vašim kvalifikacijama i iskustvom. Ako tvrtka ne zapošljava aktivno za vaše zanimanje, može vas zadržati u evidenciji u slučaju da u budućnosti postane slobodno radno mjesto.

Iskoristite kratkoročne angažmane tijekom traženja posla kako biste unaprijedili svoje iskustvo i svoju mrežu. Privremeni rad i rad na ugovor na neodređeno pružaju vam mogućnost da pokažete svoje vještine. Također, da istražite različite tvrtke. Upamtite, potraga za poslom je dvosmjerna ulica – i vi tvrtku intervjuirate!

Te riječi je s nama podijelila gospođa Tamara, voditeljica odnosa s javnošću u većoj splitskoj tvrtki.

Umrežavanje i traženje posla

Proces zapošljavanja nije jeftin, a oduzima i druge resurse, poput vremena i energije. Tako da, tvrtka doživljava brzi rast i razvoj, moguće da je otvorena za samoinicijativno javljanje budućih suradnika.

To se posebno odnosi na start-up tvrtke koje još nisu u potpunosti razmotrile svoje potrebe za osobljem.

Koristite platforme za traženje posla

Nećete pogriješiti ako odete na Zaposlise.hr da vidite koje su tvrtke spremne za nove suradnje i koja su radna mjesta otvorena.

Također, ako se želite brzo i učinkovito prijaviti za veliki broj radnih mjesta, koristite platforme za traženje poslova kako biste pojačali svoju pretragu.

Većina vrhunskih tražilica poslova omogućit će vam pretragu poslova prema lokaciji, plaći i ključnim riječima. Također, ako je moguće, uploadajte životopis i motivacijsko pismo koji su prilagođeni svakom natječaju za posao.

Uz sve to, platforme za traženje posla su odlična ideja, jer omogućuju filtriranje rezultata. Možete odmah prijeći na one poslove koji se odnose na vaše želje. Uz to, postoji mogućnost javljanja prilagođenih notifikacija za vaše željene poslove.

Sajam poslova

Zadnjih godina je sve više sajmova poslova kod nas. Odlične tvrtke sudjeluju, s još boljim programom. Stvarno se ima što vidjeti i doživjeti na sajmovima posla.

Sajam poslova ili karijera poseban je događaj koji ima za cilj okupiti tvrtke i potencijalne zaposlenike. Rezultat je kvalitetno umrežavanje i razmjena informacija.

Ove događaje posjećuju velike tvrtke koje žele zaposliti velik broj zaposlenika, kao i svježe diplomirane studente za programe obuke.

Na sajmovima posla ćete pronaći organizacije svih veličina, regrute, a možda čak i predstavnike fakulteta i sveučilišta.

Sajmovi poslova izvrsna su prilika za umrežavanje i distribuciju vašeg životopisa potencijalnim poslodavcima.

Nekoliko ideja da vam potraga na sajmovima posla bude što uspješnija:

  • Istražite sajam unaprijed. Lakše se pripremiti kada vidite koje tvrtke će prisustvovati.
  • Javite se službi za ljudske potencijale, najavite svoj dolazak i tako ostavite dobar dojam.
  • Uzmite dovoljnu količinu posjetnica i životopisa.
  • Uzmite svoj portfelj, preporuke bivših poslodavaca i slične korisne materijale

Portfelj za rad od kuće

Budući da ćete se po prvi put susresti s potencijalnim novim poslodavcima, pokušajte ostaviti odličan prvi dojam. Odjenite se prikladno.

Dobro bi bilo da si pripremite popis pitanja koja biste željeli postaviti službi za ljudske potencijale.

Najbolji dojam ćete ostaviti ako ste iskreno zainteresirani za rad u tvoj tvrtki. Budite ljubazni dok razgovarate, pokušajte zvučati samouvjereno i održavajte kontakt očima dok razgovarate.

Kada sajam poslova završi, javite se osoba s kojima ste se povezali.

Čak i ako ste zaključili da tvrtka nije idealna za vas, pristojno je zahvaliti osobi i dodati je u svoju mrežu. Nikada ne znate kada će vam kontakt biti koristan u budućem traženju posla.

Društvene mreže

Iskoristite društvene mreže u traženju posla. Također, preko njih možete ući u interakciju s tvrtkama za koje biste željeli raditi.

Možete pretraživati ​​stranice tvrtke na stranicama poput Facebooka i Instagrama i pratiti ih, bez obzira gdje se u svijetu nalaze.

Dok pregledavate društvene mreže tvrtke, možete steći dragocjene uvide u njihov ton, interese i stil rada.

Također možete komentirati njihove postove i početi graditi odnos s njima. Možda čak i saznate za slobodna radna mjesta putem ovih kanala.

Kristijan je voditelj Službe za ljudske potencijale tvrtke u Zagrebu. On predlaže:

Dok tražite, svaki tjedan postavite cilj da otkrijete nove tvrtke koje zapošljavaju ljude s vašim vještinama. Protegnite se kako biste gledali dalje od tradicionalnih naziva poslova. Promatrajte svijet oko sebe i razmotrite sve različite vrste poslova potrebnih za stvaranje onoga što vidite. Nemojte se ograničavati.

Važno je da svoje profile na društvenim mrežama uredite i prilagodite trenutnoj poslovnoj situaciji.

Koristite svoje pravo ime i objavljujte samo prikladne slike i objave. Pregledajte i stare objave, jesu li prikladne za potencijalnog poslodavca.

Ako shvatite traženje posla ozbiljno, mogli biste imati odličan uspjeh u svojoj potrazi!

 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju