Traženje posla: kako i gdje započeti

Traženje posla: kako i gdje započeti

Reading Time: 4 minute

Traženje posla je posao sam po sebi. Svejedno želite li promijeniti poziciju u trenutnoj tvrtki ili pronaći novi posao, taj proces traženja posla jednostavno morate proći.

Početak vaše potrage često uključuje vježbu malo strpljenja i provođenje nekog vremena pregledavajući svoje prioritete i ciljeve u karijeri.

Vjerujemo da bi znanje o učinkovitoj potrazi za poslom pomoglo da si bolje optimizirate svoje vrijeme i što prije dođete do dobrih prilika.

U ovom članku opisujemo kada i kako početi s potragom.

Traženje posla: kada početi

Kada započeti traženje posla obično ovisi o vašoj trenutnoj situaciji. Ako već imate posao, možda nećete dati prioritet traženju novog. No, ako si želite osigurati i neke druge opcije, onda se morate pripremiti.

Neki čimbenici koji mogu pridonijeti procesu traženja posla uključuju:

  • Ako ste student koji će uskoro diplomirati, možda biste trebali započeti potragu za prilikama u svom području nekoliko mjeseci prije završetka studija ili programa.
  • Ako ste trenutno zaposleni, ali osjećate pad zadovoljstva poslom, možda biste trebali započeti potragu za poslom kako biste pronašli prilike koje bi bolje odgovarale vašim željama.
  • Ako vas je poslodavac otpustio, možda biste trebali odmah započeti potragu za poslom. Proces traženja sličnog posla često zahtijeva vrijeme i trud.
  • Određena doba godine mogu biti bolja vremena za traženje posla, ovisno o vašoj željenoj djelatnosti.

Kako početi tražiti posao

Prije nego započnete s traženjem posla, može biti korisno odrediti vremenski okvir za traženje i odlučiti se o metodi za pronalaženje prilika za zapošljavanje.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste započeli proces traženja posla i pronašli pravu priliku za sebe:

Razmislite koji su vam ciljevi u karijeri

Nedavno ste diplomirali ili ste stekli novi certifikat? Želite bolje mogućnosti napredovanja na novoj poziciji? Vrlo je važno da dobro procijenite ciljeve u svojoj karijeri.

Razmislite o svojoj motivaciji za traženje novog posla i svojoj idealnoj poziciji.

Ciljevi u karijeri

Na primjer, možda biste više voljeli veću plaću od one koju primate u svojoj trenutnoj tvrtki.

Razmatranje vaših ciljeva i preferencija u ranoj fazi procesa traženja posla može vam pomoći da pronađete prilike koje vam mogu ispuniti vaše potrebe, želje i ciljeve.

Osvježite svoj životopis

Ažurirajte svoj životopis prije prijavljivanja na nova radna mjesta. Prikaz vaših vještina i iskustva mora biti točan. Obavezno navedite svoju trenutnu ili posljednju poziciju i opišite svoje poslovne dužnosti i postignuća.

Na vrhu dokumenta dodajte profesionalni sažetak u kojem su navedene vaše kvalifikacije.

Jedna od ideja bi mogla biti da uzmete predložak životopisa kako bi sam dokument izgledao još privlačnije. Ako niste sigurni kako izraziti svoje iskustvo, možda bi bilo dobro pisati s profesionalnim piscem životopisa.

Uredite svoje profile na raznim platformama

Ažurirajte svoj profil na profesionalnim društvenim mrežama nakon što ste već uredili svoj životopis.

Nemojte zaboraviti dodati vještine koje ste stekli na svojoj trenutnoj ili zadnjoj poziciji i dodajte ih na svoje profile. Na taj način ističete svoju kompetenciju.

Ako je moguće, obavijestite ljude s kojima ste umreženi na društvenim mrežama da tražite neke nove poslovne prilike.

Uz to, razmislite o ažuriranju svoje profilne slike i njezinoj zamjeni nekom koja je profesionalna.

Potražite tvrtke koje trenutno zapošljavaju

Nakon što ste ažurirali životopis i urediti profile društvenih mreža, vrijeme je da istražite koje vas tvrtke zanimaju.

Možete napraviti excel tablicu u kojoj ćete uredno složiti popis tvrtki, a u stupac pored dodati kontakt.

Izvor: Google, Tema: organizacija poslova

Izvor: Google, Tema: organizacija poslova

U zasebnom stupcu dodajte vezu na njihove web stranice. Provjerite imaju li te tvrtke neke otvorene natječaje. Ako da, saznajte kako biste se mogli pripremiti za potencijalni razgovor za posao.

Čak i ako neke od vaših preferiranih tvrtki ne zapošljavaju, možda će imati slobodnih mjesta kasnije. Veće tvrtke mogu imati veći broj raspoloživih pozicija.

Pokušajte se umrežiti

Umrežavanje s iskusnim pojedincima u vašem području može vam pomoći da brže saznate o dostupnim pozicijama. Uz to, omogućavaju izravnu komunikaciju sa stručnjacima za zapošljavanje.

Umrežavanjem po društvenim mrežama možete lakše doći do korporativnih susreta, raznih događanja. Također, do raznih sajmova poslova, ali i prilika za volontiranje u vašem području rada. Kada dođete na neki od tih događaja,

recite stručnjacima da tražite neke nove prilike. Možda djeluje staromodno, ali dobro je i podijeliti vizitke potencijalnim poslodavcima. Djeluje nezgodno nekome reći da uzme mobitel kako bi vas memorirao.

Traženje posla i prikladni savjeti

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da poboljšate kvalitetu svoje pretrage i brže pronađete pravi posao za sebe:

Uzimajte pauze u potrazi

Često je korisno za vaše mentalno zdravlje uzimati redovite pauze u traženju posla. Razmislite o tome da svaki dan posvetite određeno vrijeme pretrazi i napravite pauze kada počnete gubiti fokus.

Važno je da si izgradite zdrave rutine, od prehrane, kretanja, sprečavanje burnouta. 

Proučite kulturu željene tvrtke

Kultura tvrtke može biti važan aspekt traženja posla jer vam može pomoći da odlučite je li određena tvrtka u skladu s vašim ciljevima i preferencijama.

Na primjer, ako volite raditi sami, možda biste radije radili za tvrtke koje cijene da svojim zaposlenicima osiguraju određeni stupanj neovisnosti.

Obično možete saznati više o kulturi tvrtke pregledavajući njezine vrijednosti i ocjene zaposlenika po platformama, poput Zaposlise.hr.

zaposlise.hr, traženje posla

Izvor: Zaposlise, Tema: Traženje posla

Proširite svoju potragu

Stanje u gospodarstvu može utjecati na potražnju za određenim pozicijama. Ako ste u konkurentnoj industriji ili tražite posao tijekom ekonomske krize, razmislite o proširenju pretrage na druge poslove.

To vam može pomoći da pronađete priliku koju inače niste razmatrali. Traženje posla također možete iskoristiti kao priliku za učenje novih vještina kako biste se mogli prijaviti za više radnih mjesta.

Prikupite preporuke

Posjedovanje profesionalnih preporuka može olakšati prijavu za posao koji želite. Reference su pojedinci koji mogu potvrditi vaše radno iskustvo, vještine i cjelokupni karakter.

Dok neki stručnjaci za zapošljavanje to možda neće zahtijevati do kraja intervjua, može biti korisno uzeti ih ranije kako biste mogli brže napredovati u procesu prijave. Pogotovo to može biti strategija da se istaknete odmah u startu.

Pokušajte kontaktirati svoje bivše poslodavce koji bi mogli dati dobre preporuke. Obavezno ih prvo kontaktirajte kako biste bili sigurni da imaju vaše dopuštenje da ih navedu kao reference.

Za kraj vrlo jasna poruka

Ne traži posao, neka posao nađe vas! 

 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju