Životopis: 16 najčešćih pogrešaka pri pisanju

Životopis: 16 najčešćih pogrešaka pri pisanju

Reading Time: 7 minute

Vaš životopis sažima radnu prošlost, vještine i pokazuje razlog poslodavcu zašto bi baš vas uzeo u obzir za rad na novoj poziciji.

Životopisi mogu stvarno bit svakakvi, pa je logično da bolje prolaze oni koji se raspitaju i pripreme za pisanje.

Iz tog razloga smo saželi neke smjernice kojima biste mogli napisati učinkovitiji životopis i njime ostavili pozitivan dojam na stručnjake za zapošljavanje.

Izdvojili smo 16 uobičajenih pogrešaka u životopisu koje smo primijetili da tražitelji posla često rade i ponavljaju.

Uz njih nudimo spomenute smjernice kako biste mogli pripremiti dobro napisan, iscrpan životopis za traženje posla koji vas ispunjava.

Pročitajte ih i sastavite životopis visoke kvalitete:

Istaknite vaše ciljeve u životopisu

Cilj životopisa je kratka izjava u kojoj opisujete što se nadate postići u svojoj karijeri. Taj sažetak profesionalnog tipa nalazi se na vrhu životopisa, odmah ispod informacija o kontaktu.

Kontakt forma, broj telefona, mail, web stranica

On bi trebao opisivati vaše jedinstvene kvalifikacije koje određena organizacija može koristiti ukoliko vas zaposle.

U slučaju da nemate bogato radno iskustvo, da ste početnik, možete uključiti i ciljeve u karijeri koje želite postići. Važno je da objasnite kako su ti ciljevi povezani s novim poslom i s tvrtkom u koju se prijavljujete.

Povezani članak: Vaš vodič za pisanje idealnog životopisa. 

Navođenje nepotrebnih stavki u životopis

Prilikom pisanja životopisa navedite radno iskustvo koje se odnosi na novu poziciju.

Pružanje informacija o vašem relevantnom iskustvu pokazuje poslodavcima da imate kvalifikacije za kvalitetno obavljanje relevantnih zadataka.

Ako mijenjate industriju ili poziciju, usredotočite se na vještine i postignuća koja su povezana s pozicijom za koju se prijavljujete.

Nemojte pisati o poslovnim odgovornostima koje ste imali na drugim pozicijama. Poslodavci imaju kratki fokus na životopise kandidata, pa mudro iskoristite njihovo vrijeme.

Premalo navedenih podataka u životopisu

Za svaki posao u svom životopisu uključite dovoljno detalja kojima objašnjavate i dočaravate svoju uspješnost u toj ulozi. Nastojte navesti pet točaka o svojim odgovornostima i postignućima na trenutnom ili posljednjem položaju.

Za sve druge poslove u svom životopisu napišite tri točke. Ova razina detalja pokazuje vašu kompetentnost i profesionalnost.

Kada pišete o svom radnom iskustvu, upotrijebite glagole radnje na početku svake točke, nakon čega slijedi učinak ili rezultat svake radnje.

Također možete koristiti kvantitativne podatke, kao što su postoci i iznosi u eurima. Time pružate više pojedinosti o svom iskustvu. U svakoj poslovnoj situaciji najbolje prolaze brojke.

Povezani članak: Kako izraditi zapažen životopis koji će privući poslodavce?

Brojevi, poslovni rezultati

Izvor: Canva; Tema: poslovni rezultati, brojke

Poseban dokument za preporuke

Dodavanje preporuka u životopis nije obavezno, čak je i nepotrebno. Poslodavci obično traže preporuke kasnije u procesu zapošljavanja, nakon što pregledaju životopis kandidata.

Dodajte preporuke samo kada vas potencijalni poslodavac izričito traži da te informacije uključite u životopis.

U suprotnom, možete izraditi poseban dokument za svoje preporuke. U ovom dokumentu upotrijebite isto zaglavlje, font i stil kao u svom životopisu. Važna je kohezija među materijalima za prijavu.

Navođenje nebitnih vještina

Pretpostavljamo da imate raznolik niz vještina, no u svoj životopis navedite ciljano one koje su povezane s novim poslom. Jednostavno maknite ostale.

Poslodavci uglavnom u oglasu navedu što traže od kandidata. Npr. žele da im kandidat ima iskustva s korištenjem određenog softvera.

Točno tu vještinu navedite u životopisu, ostale samo smanjuju preglednost dokumenta.

Mnogi poslodavci daju popis vještina u opisu posla, stoga pažljivo pročitajte objave kako biste bili sigurni da u svoj životopis uključujete relevantne vještine.

Navođenje relevantnih vještina pokazuje poslodavcima da temeljito čitate oglas.

Povezani članak: Vještine u životopisu krucijalne za dobivanje radnog mjesta

Slanje istog životopisa na sve prijave

Kada podnosite više prijava za posao, prilagodite svoj životopis za svaku od tih prijava. Znamo da je to puno posla, no uistinu je neophodno. Zamislite da ste vi poslodavac i znate da kandidat nije unio trud da napiše prilagođen životopis.

Ne djeluje baš najbolje, a samo najbolji kandidat prolazi dalje.

Možete koristiti predložak za životopis kako bi si smanjili posao oko izrade.

U prilagođeni životopis možete uključiti određene ključne riječi i fraze iz opisa posla, kao što smo već spomenuli. Također možete istaknuti vještine i iskustvo koje imate, a koje su izravno povezane s novom ulogom.

Zastarjeli podaci za kontakt u životopisu

Pazite da kontakt podaci u vašem životopisu budu ažurni da bi vas poslodavci mogli kontaktirati. Imali smo priliku razgovarati s Jurajem, mladim profesionalcem koji je nedavno diplomirao.

Preselio se u Osijek, a podaci u životopisu su bili vezani za Zagreb:

Javio sam se na natječaj jedne državne tvrtke. Teško je tako doći do posla, no posao i uvjeti rada su bili odlični. Odluku za ulazak u drugi krug sam primio poštom.

Odnosno, nisam primio, jer nisam promijenio adresu u životopisu. Tako sam ostao bez prilike. Još nisam došao k sebi od jada.

Adresar, Juraj Dalić i adresa u Osijeku

Obavezno navedite svoj trenutni broj telefona i e-poštu koju često provjeravate. Iz primjera navedenog gore vidite da je i fizička adresa važna.

Ako ste se nedavno preselili, navedite svoju novu lokaciju, uključujući grad i državu.

Pružanje točnih podataka u vašem životopisu osigurava da vas potencijalni poslodavac može kontaktirati radi zakazivanja intervjua ili postavljanja pitanja o vašoj prijavi.

Zapišite samo radne obaveze i postignuća

U odlomku o radnom iskustvu navedite informacije o svojim radnim dužnostima i postignućima koja ste postigli u svakoj ulozi.

Vaša su postignuća jedinstvena nastojanja koja mogu pomoći poslodavcima da shvate vašu vrijednost kao zaposlenika.

Uključivanje postignuća u vaš životopis može vam pomoći da se razlikujete od drugih kandidata, koji su možda obavljali slične dužnosti na svojim prošlim pozicijama.

Nastojte povezati svaku radnu dužnost ili zadatak s postignućem. Time poslodavcu pokazujete koliko je vaš radni učinak velik i svrhovit.

Pisanje dužeg ili kraćeg životopisa

Poslodavci  brzo procjenjuju kandidate, a duži životopis može ih odvratiti od pregleda vaše prijave.

Neka vam životopis ne bude duži od jedne stranice. Tako ističete samo najvažnije detalje o svom iskustvu i vještinama. Ako imate više od 10 godina relevantnog radnog iskustva, možete dodati drugu stranicu svom životopisu kako biste opisali svoje opsežne kvalifikacije.

No opet, poslodavci mogu smatrati da kandidati sa životopisima kraćim od jedne stranice nemaju dovoljno iskustva za to radno mjesto.

Ako ste nedavno diplomirali ili imate ograničeno profesionalno iskustvo, razmislite o dodavanju pojedinosti o svom obrazovanju, stažiranju, volonterskom radu ili izvannastavnim aktivnostima.

Opišite kako su vas ta iskustva pripremila za novu poziciju.

Povezani članak: Poslodavci čitaju vaš životopis samo par sekundi

Gramatičke pogreške ili greške pri formatiranju teksta

Prije nego što pošaljete svoj životopis poslodavcima, pažljivo ga pregledajte ima li pravopisnih, gramatičkih ili interpunkcijskih pogrešaka.

Slanje čistog, dobro napisanog životopisa poslodavcima izražava profesionalnost i stvara pozitivan dojam. Možete koristiti softver za obradu teksta ili internetske aplikacije koje će vam pomoći da lektorirate svoj životopis.

Također je korisno zamoliti prijatelja ili člana obitelji da pročita vaš životopis jer bi mogli primijetiti pogreške koje ste možda propustili.

Slično tome, provjerite jeste li svoj životopis oblikovali u logičnom stilu s čitljivim fontovima i razmakom. Neki uobičajeni fontovi za životopis uključuju Times New Roman, Arial ili Georgia.

Izbjegavajte korištenje svijetlih boja ili grafike kako biste osigurali da se vaš životopis fokusira na vaše vještine i kvalifikacije.

Oglas za posao, kvalifikacije, hitno tražimo, web developer

E-mail neprofesionalnog naziva

U zaglavlju svog životopisa navedite profesionalnu adresu e-maila, poput one s vašim imenom i prezimenom ili njegovom varijacijom.

Možete otvoriti i e-mail koji ćete koristiti isključivo za dopisivanje o svojim molbama za posao.

Kada koristite profesionalnu e-mail adresu, vaš životopis izgleda uglađeno i formalno.

Povezani članak: Kako izbrusiti vještinu poslovnog pisanja?

Uključivanje želje oko iznosa plaće

Iako možda imate posebne zahtjeve u vezi s plaćom za novu poziciju, ne stavljajte takve informacije u životopis. Imat ćete vremena za razgovor o svojim zahtjevima kasnije u procesu zapošljavanja. Ili nakon što primite ponudu za posao.

Prije utvrđivanja zahtjeva za plaću, svakako istražite informacije o prosječnoj plaći za svoje područje, razinu iskustva i lokaciju. Iskoristite ove informacije kako biste odabrali odgovarajući raspon plaće za novu poziciju.

Korištenje žargona ili klišeja u životopisu

Korištenje strukovne terminologije, klišeja ili drugog vokabulara koji se ponavlja može umanjiti relevantne informacije koje dajete u svom životopisu. Umjesto toga, koristite specifičan, djelotvoran jezik kako biste opisali svoje iskustvo i kvalifikacije.

Objasnite svoje radne dužnosti i postignuća u karijeri jednostavnim jezikom koji će poslodavci lako razumjeti.

Pružanje informacija na jasan, koncizan način može pokazati učinkovitu komunikaciju, što je vrijedna vještina za mnoge poslodavce.

Nabrajanje hobija

Imate ograničen prostor u svom životopisu da opišete svoje kvalifikacije i privučete pozornost poslodavaca. Iz tog razloga izbjegavajte navođenje hobija koji nisu povezani s novom pozicijom.

Ako imate hobije koji se odnose na tu  poziciju, uključite ih u odgovarajući odlomak svog životopisa.

Na primjer, ako se prijavljujete za mjesto učitelja i volite davati djeci instrukcije, uključite ove informacije u odlomak o svom volonterskom radu.

Povezani članak: Kako iskoristiti volonterski rad kao korak prema željenom poslu?

Ide li fotografija u životopis

Suzdržite se od uključivanja svoje fotografije u životopis. Ako radite u industriji gdje su fotografije životopisa uobičajene, kao što je gluma, možete uključiti svoju fotografiju u tim slučajevima.

Istražite svoju djelatnost kako biste utvrdili je li potrebno dodati fotografiju u životopis. Inače, svoju fotografiju možete staviti na profesionalna mrežna mjesta poput LinkedIn-a ili profesionalnu web stranicu, ako je imate.

Fotografija u životopisu, primjeri s Google-a

Izvor: Google, Tema: Fotografija u životopisu

Pogrešno označavanje datoteke

Uobičajeno je postaviti životopis na web stranicu ili poslati dokument potencijalnim poslodavcima e-mailom. Kada svoju prijavu šaljete elektroničkim putem, odaberite odgovarajući naziv datoteke životopisa.

Datoteku možete spremiti koristeći svoje ime nakon kojeg slijedi riječ “životopis”. Ovaj naziv datoteke osigurava poslodavcima da lako pronađu vašu prijavu kada je budu spremni pregledati.

Pogledajte otvorene prijave za posao. Nadamo se da ćete pronaći nešto i za sebe!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju