Zašto biste svoj životopis trebali prilagoditi za svaku prijavu

Zašto biste svoj životopis trebali prilagoditi za svaku prijavu

Reading Time: 5 minute

Životopis je poslan. U e-mailu nema nove pošte. Znate li taj osjećaj? Ako da, postavite si pitanje:

je li moj životopis prilagođen za radno mjesto na koje se prijavljujem?

Znamo da je puno posla i rada potrebno oko prijave za posao. Javljate se na puno oglasa, šalje mnogo molbi za posao.

No, raspisani oglas nije ovdje samo zbog vas.  Iako je vaš životopis snažan alat kojim opisujete svoje znanje, postignuća, obrazovanje, uvijek morate pisati sa stajališta što možete donijeti i kako pridonijeti potencijalnom poslodavcu.

Za to ćete trebati prilagođeni životopis za svaki određeni oglas za posao za koji se prijavljujete.

Sama ideja o pisanju novog životopisa za svaki oglas i nama izgleda užasavajuće, ali nema druge. I prije smo spominjali da je prijava za posao posao sam po sebi.

Ali uz malo vježbe, uvidjet ćete da prilagođeno pisanje životopisa postaje lakše ako koristite određene naznake iz oglašenog opisa posla. A dodatni trud će se isplatiti stručnjaci za zapošljavanje primijete vaš interes za njihovu poziciju.

U ovom ćemo članku odgovoriti na neka od često postavljanih pitanja o životopisu i kako ga prilagoditi oglasima za posao:

Što je prilagođeni životopis?

Prilagođeni životopis točno pokazuje što određeni poslodavac treba i želi od osobe koju zapošljava za određeno radno mjesto. Odražava napore kandidata da razumije i identificira se s organizacijom i industrijom koja zapošljava.

Svaki prilagođeni životopis sadrži tekst koji se točno podudara s objavljenim opisom posla i zahtjevima. A sadržaj svakog odlomka životopisa – posebice sažetak, povijest zaposlenja i popis vještina – izravno je relevantan za radno mjesto koje se traži.

Ovo je osnova za selektivno određivanje što uključiti, a što isključiti u svoj prilagođeni životopis. Iz perspektive stručnjaka za zapošljavanje, vi dajete sve moguće odgovore na njihovo pitanje: “Zašto bismo vas trebali zaposliti?”

vještine, životopis

Zašto pisanje prilagođavati svakoj prijavi

Ako pitate bilo stručnjaka za zapošljavanje: “Trebam li stvarno prilagoditi svoj životopis za svaku prijavu za posao?”, devet puta od 10, dobit ćete nedvosmislen odgovor “da”.

Drugim riječima, trebali biste apsolutno prilagoditi svoj životopis za svaku prijavu za posao — kako biste pokazali da ste pravi kandidat za tog poslodavca, a ne za nekog drugog poslodavca.

Nemojte svoj životopis tretirati kao formalnost; umjesto toga tretirajte ga kao svoj alat za karijeru i osobni marketinški instrument. Prihvatite ovaj pristup i isplatit će vam se u obliku sjajnih poslova i profesionalnog napredovanja.

Prilagođavanje vašeg životopisa osigurava da potencijalni poslodavci vide vrijednog, dobro prilagođenog zaposlenika i primaju informacije o vama koje su relevantne za njihovu tvrtku.

Inače bi čitali generički dokument koji izgleda potpuno neprikladno za otvoreno radno mjesto.

Tomislav je stručnjak za zapošljavanje u velikoj zagrebačkoj tvrtki i njegovo mišljenje i iskustvo govori ovako:

Logika je jednostavna: različiti poslodavci zahtijevaju različite životopise, jer (baš kao i ljudi) svaki ima svoje potrebe, ciljeve i vrijednosti. To je ono što trebate naglasiti i istaknuti ako želite pridobiti bilo kojeg regrutera i dobiti posao.

Ako se bez obzira na to već prijavljujete za poziciju, zašto to radite polovično? Nastojite uspostaviti dugoročan odnos s ovom organizacijom koja zapošljava, stoga započnite s pravom nogom.

Impresionirajte stručnjaka za zapošljavanje

Pitanja “Kako da impresioniram stručnjaka za zapošljavanje?” i “Mogu li koristiti jedan životopis za više prijava za posao?” su intimno povezani.

Kratak odgovor je: nikada ne biste trebali koristiti isti životopis za više prijava za posao.

Razlog za to je ukorijenjen u psihologiji stručnjaka za zapošljavanje i jednostavnoj stvarnosti prakse zapošljavanja. Stotine životopisa prolaze kroz pristiglu poštu stručnjaka za zapošljavanje, a većina njih ima oštro oko za kopirane i klišeizirane dokumente.

Kao što biste očekivali, poslodavci bi trebali tražiti osobu koja je najprikladnija za određeni posao. Možete se kladiti da je ključna kvaliteta “idealne” osobe izniman entuzijazam oko pridruživanja tvrtki.

Svatko tko je bio na nekoliko razgovora za posao zna dovoljno da u razgovor unese malo dodatnog raspoloženja.

Autentičnost pri zapošljavanju

Prilagođeni životopis izvrstan je način izražavanja uzbuđenja zbog pridruživanja određenoj organizaciji i uvjeravanja osobe koja odlučuje o zapošljavanju da ste pobjednički izbor.

Ispunite ga s mnogo relevantnih informacija koje čitateljima govore da je izrađen posebno za njihove oči. Tada će vas sigurno unaprijediti u sljedeću fazu zapošljavanja.

Uostalom, danas nema potrebe da se tražitelji posla odvezu do tiskare i naruče seriju od 50 životopisa. Pisanje molbi za posao na ručnom pisaćem stroju također je prošlost. Stvarno je lagano ažurirati životopis u današnje doba.

Napravite to jer inače bi vas stručnjaci za zapošljavanje mogli smatrati lijenima.

Statistika je neumoljiva i kaže:

Trebali biste znati da će za svako radno mjesto za koje se prijavite poslodavac vjerojatno primiti najmanje 250 drugih prijava. Samo će četiri do šest kandidata dobiti intervju. Stoga je isticanje uvijek izuzetno važno.

Kako prilagoditi životopis svakoj radnoj poziciji

Životopis se usklađuje prijavi za posao tako da se prilagodit zahtjevima u oglasu. Također, važno je da bude personaliziran i autentičan.

To bi se moglo postići i naglašavanjem najrelevantnijih postignuća, vještina i prekretnica iz vašeg profesionalnog života.

Za iznimno očit primjer, razmislite o dodavanju naslova na vrh svog životopisa koji kaže nešto poput:

Tražim (posao X) u (tvrtki Y)

Takav naslov će sigurno upasti u oko čitatelju i biti zapamćen.

No, možete ići i suptilnije. Na primjer, pod točkama vašeg radnog iskustva, naglasite načine kojima možete doprinijeti željenoj tvrtki i obogatiti radnjo mjesto.

Stručnjaci kažu:

Opis posla je vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju kreiranje prilagođenog životopisa. Obavezno potražite ključne riječi iz oglasa i dodajte ih u odgovarajuće odlomke svog životopisa.

Ključne riječi

Prednosti pisanja prilagođenog životopisa

Možda zvuči neobično, no i životopis zahtijeva ljubav i pažnju. Slanje jedne verzije, nepromijenjene, s beskrajnim nizom prijava najsigurniji je način da zastarjele informacije nastavite prosljeđivati ​​svim potencijalnim poslodavcima.

Jedna od glavnih prednosti prilagođavanja vašeg životopisa za svaku prijavu je ta što vam daje odličan izgovor da ga pregledate barem jednom mjesečno. Prednosti pisanja prilagođenog životopisa su:

  1. Stalno pregledavanje životopisa

  2. Brisanje zastarjelih informacija

  3. Popravljanje napisanih grešaka

Osim ako ste vrhunski tekstopisac, vjerojatno postoji barem jedna tipfelerska pogreška u vašem životopisu upravo sada. Možda je to nešto veliko poput pravopisne pogreške ili malo poput čudnog gramatičkog vremena.

No, čitanje i ponovno čitanje životopisa pomoći će vam da to uočite.

Stvaranje prilagođenog životopisa za svaku prijavu za posao daje vam dodatne mogućnosti za otkrivanje pogrešaka.

Donosimo neke od najčešćih pogrešaka kod pisanja životopisa:

  • Pravopisne i/ili gramatičke pogreške (79%)
  • Netočne ili nedostajuće kontakt informacije (52%)
  • Neprofesionalna e-mail adresa  (46%)
  • Zastarjele ili nevažne informacije (hobiji, godine, bračni status itd.) (45%)
  • Nedokazivanje i kvantificiranje rezultata (33%)
  • Dosadne poštapalice i/ili očito pretrpavanje ključnim riječima (32%)
  • Previše općenito/nije prilagođeno za podudaranje s popisom poslova (32%)
  • Ponavljajuće riječi ili fraze koje se koriste u više opisa poslova (28%)
  • Format i/ili dizajn su previše razrađeni (28%)

Za kraj – Ključni zaključci za izradu prilagođenih životopisa

Dodatni napor koji je potreban da biste svoj životopis prilagodili svakoj prijavi za posao uvijek se isplati.

Prilagođeni životopis govori organizacijama koje zapošljavaju da ste zainteresirani za ono što rade i zašto biste idealno odgovarali poziciji koju trebaju popuniti.

Generički životopis koji odgovara svima šalje suprotnu poruku – da se prijavljujete za više poslova istovremeno – i implicira lijenost.

Svaki prilagođeni životopis trebao bi sadržavati tekst koji točno odgovara zahtjevima oglašenog posla i trebao bi se usredotočiti na izravno relevantno radno iskustvo i vještine.

Stvaranje predloška koji će poslužiti kao temelj za prilagodbu vašeg životopisa olakšava i ubrzava svaki put kada se prijavite za drugi posao. Pratite Zaposlise.hr i ostanite u toku sa svijetom zapošljavanja!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju